Drink responsibly, but drink!

Tullamore Dew 1L 40%

Tullamore Dew 1L 40%
Tullamore Dew 1L 40%
Tullamore Dew 1L 40%
Tullamore Dew 1L 40%
Tullamore Dew 1L 40%
Tullamore Dew 1L 40%

Nagyon kedvelt, tölgyfahordóban érlelt, halvány borostyánsárga ír whiskey.

Régió
Írország
Nincs raktáron
9 999 Ft
Egységár: 9 999 Ft/li
Nincs raktáron
Drinkshop ár: 10499 Ft
A vásárlás után járó pontok: 100 Ft
Az alábbi terméket ajánljuk még kiegészítőként
Részletek

Honnan származik a Tullamore DEW és mi a története?

 

Alapításának évét a palackon is erőteljesen feltüntetett 1829-es dátum jelzi. Nagyon büszkék is erre, mivel a történet egy család életét mutatja be, aki elkötelezett volt a whiskey és ezáltal az álmuk iránt. Tullamore, ahogy a beharangozóban is írtuk egy kisváros Írországban, ami kb 100km-re található Dublintól nyugati irányba. Ebből már értjük a név egyik felét, de vajon mire vonatkozik a D.E.W. jelzés a palackokon? Írországban valaha volt egyik legnagyobb lepárló mester nevének kezdőbetűi ezek, név szerint Daniel Edmund Williams. Az úr története egészen mesébe illő hiszen 15 évesen kezdett dolgozni a lepárlóban, mint lovász fiú és mire betöltötte a 25 éves kort szépen lassan feltornázta magát a lepárló vezető pozícióba.

„A siker leginkább nem azoknak jön el, akik a legjobban vágynak rá, hanem azoknak, akik mélységesen elkötelezettek aziránt, amit csinálnak és meggyőződésből alkotnak!” Daniel E. Willams

Eszerint a megfontolás szerint élte a mindennapjait, így dolgozott és várta el a munkát a lepárlóban dolgozóktól is. Nagyon sokat köszönhet neki a márka és a cég, ezért is tisztelegnek a minden egyes palackon a monogramjával.

Az örökös kérdés, whisky vagy whiskey?

Miért van egy „e” betű az ír whiskey írásában, vagy miért nincs „e” betű a skót whisky esetében? Ugyanaz a kérdés, de mégis mennyire fontos a történelmi megkülönböztetés és biztosan amelyik országban kérdezzük, ott a válasz is egy kicsit más. Sokan azt mondják, rivalizálás áll a két írásmód mögött, ami lényegében igaz is. 1878-ban jelent meg egy könyv a „Truths of whisky” címmel melyben leírják, hogy annak idején nagyon sok skót whisky írásmódját megváltoztatták és „e” -t tettek bele ezzel adva el „ír whiskey kategóriájú” párlatnak. Ugyanis abban az időben az ír párlatok sokkal magasabb minőséget képviseltek, mint skót párjaik. Természetesen ez a történet ír szemszögből íródott, a skótoknak biztosan más lenne a véleménye, de a mai világban a végeredmény számít, vagyis a whiskey és whisky is minőséget jelöl.

Mitől különleges a Tullamore DEW?

A háromszori lepárlás egy természetes dolog ennél a terméknél, ezzel is garantálva a legmagasabb minőséget a párlatnak. A blend egyébként három összetevőből áll: Single Grain, Single Malt és Single Pot Still whiskeyből. Ez olyan egyedi ízvilágot ad a whiskeynek, ami nagyon különleges és karakteres. A Single Grain édességet, a Single Malt gyümölcsösséget, a Single Pot Still pedig fűszerességet kölcsönöz a párlatnak. Mind a három típus külön-külön kerül lepárlásra, majd különböző hordókba kerülnek az érlelés idejére. Ezek nem mások, mint újratöltött ír whiskey hordók, exbourbon hordók és exsherry hordók. Érlelés után jön a keverés, ami az igazi művészet. Ennek köszönhetően kapjuk ezt a letisztult, selymes és igazán egyedi ízvilágot, ami ezt a terméket jellemzi. Illatában jellegzetesen citrusos és malátás jegyek vannak benne, míg ízében a mézes, karamellás édesség, lágy fűszeresség érezhető. Lecsengése összetett, sima és rendkívül hosszan érezhető.

 

Hogyan fogyasszuk a Tullamore DEW whiskey-t?

Alapvetően ennek a whiskeynek az esetében is feltehető a kérdés, jéggel vagy jég nélkül fogyasszuk? A kérdésre a válasz pedig igen egyszerű, ahogy jól esik. Tudni kell, hogy a jég, annak köszönhetően, hogy lehűti az italt egy kicsit bezárja az aromákat, ugyanakkor sokszor mondják, hogy a „bartendereknek a jég olyan, mint chefeknek a tűz”, vagyis lételemük. Ez a koktélok készítésénél alapvetően igaz is, hiszen a lassú olvadásnak köszönhetően összetartja az ízeket és ha már a koktélok szóba jöttek akkor lássuk, hogy milyen koktélok is készíthetőek ebből a különleges ír whiskeyből?

A Tully&Tonic az első a sorban, amit a márka és a Mr.Alkohol is ajánl a könnyen elkészíthető koktélok közül. Egy kis szelet narancs, a természetes kinint tartalmazó ínycsiklandó tonik és máris fogyaszthatjuk ennek a két remek italnak a kombinációját, de mik is a pontos összetevők?

·         40ml Tullamore D.E.W.

·         120ml Prémium Tonik

·         1 cikk narancs

Az összetevőket jégre töltjük, finoman összekeverjük a narancsot egy enyhe nyomást követően beledobjuk az italba.

A következő koktél szintén 2 terméknek a kombinációja és a Tully D.E.W & a Brew névre hallgat. Az első nem meglepő módon továbbra is az ír whiskey, de mellé ebben az esetben egy sört társítunk. A sört alapvetően az ízlésedre bízzák, de természetesen ajánlás alapján az IPA, a Red Ale vagy a Stout a legmegfelelőbb párosítás. Különleges, izgalmas és önmagáért beszél. Egészségünkre!

 Illat:Könnyű, nagyon finom, virágos illat, ananászra és kávéra emlékeztető hatásokkal.
Íz:Gyengéd és gyümölcsös, az ír whiskeykre oly jellemző olajossággal.
Lecsengés:Hosszabb, mint amire számítanánk. Gyengéden száraz, nyomokban tejkaramella és barack.

Adatok
Kiszerelés
1
Mr. Alkohol Balatonboglár
Nincs raktáron
Mr. Alkohol GO! Fény utca raktárkészlet
Nincs raktáron
Szegedi Drinkshop raktárkészlet
Nincs raktáron
Siófoki Drinkshop raktárkészlet
Nincs raktáron
Márka
Tullamore
Alkoholtartalom
40
Díszdoboz
Nem
Whiskey stílus
Blended
Árkategória
5 001 - 10 000 Ft
Cikkszám
1000180
Tömeg
1,75 kg/db
Videó
Vélemények
Hasonló termékek