A legenda szerint, az emberiség akkor kóstolta meg először a bort és érezte annak mágikus hatását, amikor Noé kortyolgatni kezdte az Ararát-hegy lábánál, ahol ma az Ararat brandyket készítik, kizárólag az itt termő szőlőfajtákból: Voskehat, Garan Dmak, Rkatsitely, Mskhali, Kangun. Amikor ezeket a szőlőfajtákat más területekre ültetik át, nem eresztenek gyökeret, vagy ha meggyökereznek, elvesztik egyedi jellegüket. A szőlők intenzív aromái és gazdag ízei átjárják ezt az ősi receptúra alapján készülő italt, és szinte minden érzékszervünkre hatnak.
Az örmény brandy termelését 1887-től követhetjük nyomon, amikor Nerses Tairyants kereskedő megépítette az ország első kombinált borászatát és szeszfőzdéjét Jereván korábbi erődjének a helyszínén. Amikor a többi szeszfőzde még csak háziiparnak számított, Tairyants gyára már el volt látva két Charente lepárlóval, amelyek klasszikus konyaktechnológia szerint készítettek párlatokat. Ezek lehetővé tették a párlatok speciális érlelését is.
Az Ararat márkanevet, amelynek gazdag történelmi múltja van, egyedülálló brandyk képviselik. Magas szintű gyártási szabványaik következtében az egész világon ismertek. Az Ararat 120 év elmúltával még mindig Örményország leghíresebb és legsikeresebb örmény brandymárkája az egész világon