Drink responsibly... but drink!

Cachaca

A cachaça Brazília nemzeti itala, amelyet frissen préselt cukornád levéből készítenek, szemben egyes rumokkal, amelyet melaszból állítanak elő. A cachaça egyedülálló és autentikus ízvilága a brazil kultúra szerves része, és az italt leggyakrabban a híres Caipirinha koktél alapanyagaként használják. A cachaça készítése során a friss cukornádlevet fermentálják és lepárolják, ami friss, fűszeres és gyümölcsös aromákat eredményez. Két fő kategóriába sorolható: az "unaged" (fehér vagy prata), amelyet közvetlenül a lepárlás után palackoznak, és a "aged" (arany vagy ouro), amelyet tölgyfahordókban érlelnek, ami gazdagabb, karamelles és vaníliás jegyeket kölcsönöz neki.

Miben hasonlít és miben különbözik a rumtól?

Az első és legnagyobb különbség, hogy míg a rumok szinte a legtöbb esetben a cukorgyártás melléktermékéből, azaz melaszból készül, itt minden esetben a cukornád frissen lepréselt levéből készítik a Cachaca-t. Más néven is szokták emlegetni Brazíliában, úgy mint pinga és caninha.

Brazíliába egyébként a Portugál telepesek révén került a cukornád Madeira szigetéről, ahol aguardente de cana, vagyis lepárolt cukornádpárlat néven volt ismert. Ez a történet valamikor az 1530-as években volt, amikor az első vágott cukornád megérkezett Brazíliába.

Maga a Cachaca egyedül Brazíliában készülhet és bár régi adat, de 2010 körül olyan 1,5 millió litert fogyasztottak el belőle, míg Brazílián kívül 15 millió liter fogyott. Alkoholfok szempontjából 38% és 48% között szokták gyártani, de értelemszerűen ahogy a házi pálinka is, az otthon készített párlat sokkal magasabb is tud lenni.

A rumhoz hasonlóan a szintén van érlelt, illetve érleletlen változata. Általában az érleletlen kiadást koktélba (Caipirinha) szokták használni, míg az érleletet, amit akár 15 évig érlelhetnek magában, vagy jéggel szokták fogyasztani.

Szűrés