Drink responsibly... but drink!

Absinthe

Az abszint alapvetően egy gyógynövénypárlat. Az esetek nagy többségében rendkívül magas alkoholfokkal palackozzák, ez köszönhető a magas illóolaj tartalomnak. Két fontos ismertetője van: az egyik, hogy alapvetően zöld színű (ugyanakkor mostanság már több színben és áttetszőként is készítenek hivatalos abszintot), valamint hígításkor erősen opálos megjelenés.

Készítéskor komolyabb mennyiségű ánizst, fehér ürmöt és római édesköményt áztatnak, valamilyen semleges alkoholpárlatban. Legtöbb esetben nem csak ez a 3 gyógynövény található benne, de nem szokták részletezni, hogy pontosan mik. Később lepárolják egyébként és legtöbbször római ürömmel vagy izsóppal ízesítik és színezik.

Neve eredetileg Extrait d’Absinthe, ami nem meglepő módon francia nyelvből származik és jelentése fehér üröm kivonat.


11termék 111

Hogyan fogyasszuk, mik a bevett szokások?

Több módszer is létezik a fogyasztására annak megfelelően, hogy melyik ország hagyományait szeretnénk követni, de alapvetően kettő, ami meghatározó, ez a cseh, illetve a francia. Lássuk, hogy is fogyasztják a csehek.

Talán divatosabb és látványosabb is, mint a francia változat, ugyanakkor ez nem az eredeti abszint fogyasztására lett kitalálva, hanem a cseh országban gyártott „hamisítványokra”. Így reklámozták a fogyasztását, ugyanakkor ez nem volt egy „helyes” módszer hiszen alapvetően az abszint finom, selymes és kiegyensúlyozott ízvilágát a cukor elrontja.

Ezzel szemben a francia rituálé igencsak más. Ott az abszint főzők pont úgy állítják össze a főzetet, hogy ennek a fogyasztásnak megfeleljen, vagy 3-6 rész hideg vízzel hígítják a párlatot és nagyjából így 10-15% alkoholtartalmú italt fogyasztanak. Fontos, hogy az nem jó megoldás, hogy az abszintot tesszük a hűtőbe, mert úgy csak kikritályosodik az ánizsolaj.

Az abszint fogyasztása ebben az esetben történhet borospohárban vagy úgynevezett abszintos pohárban, ami azért kiemelten jó, mert az alján található buborék (reservoir) segítségével könnyen ki tudjuk mérni a kívánt abszint mennyiséget. Ha szeretnénk egy kis cukrot úgy tudunk hozzáadni, hogy az abszint kanálra helyezzük a fehér kockacukrot és a hideg vizet azon keresztül toltjuk hozzá az abszinthoz, így lassan oldódva kellő édességet biztosítunk neki, de nem vágjuk agyon cukorral.

Mi is pontosan a története?

Az abszint előtt is léteztek olyan italok, amikbe ürmöt, vagy ánizst használtak, ebben nem volt újdonság. Ugyanakkor azok az italok mindegyike rendkívül keserű volt, így csak a nagyon elvetemült fogyasztók szerették. A abszint azzal tűnt ki a „tömegből”, hogy a lepárlás segítségével szinte teljesen megszabadultak a keserűségtől és maradt a citrusos, enyhén kesernyés íz ami nagyon frissítő. Az első írásos nyomok a svájci kantonokban fedezték fel, ahol több legendás személy is közrejátszott a létrejöttében. A világ leghíresebb abszintmárkája a Pernod Fils, Franciaországban jött létre 1805-ben. 1860 körülre tehető a népszerűségének felszökése, amikor Algériából hazatértek a Francia katonák akik ott védőitalként fogyasztották és utána Párizsban és egész Francia honban népszerűvé tették. Az 1875-ös filoxéra csak segítette az abszint, de sajnos sok esetben a rossz minőségű és különböző mérgező vegyületekkel „feljavított” abszintok térhódítását. Ebben az időszakban született az a tévhit is, hogy az abszint hallucinogén, mivel egy orvos azt próbálta bizonyítani, hogy az abszintot fogyasztó alkoholisták rosszabb állapotban vannak, mint a mást fogyasztók. Természetesen mi a Mr.Alkoholnál a felelősségteljes alkoholfogyasztást pártoljuk, ezt fontos hozzátennünk, ezzel a fogyasztással nem tudunk azonosulni. 1905 után sorra tiltották be az országok az abszintot Svájccal kezdve, majd az USA és Franciaország is. Az I. világháború után már teljesen természetes volt az elmélet, hogy az abszint mérgező, ettől függetlenül több országban legális maradt (Spanyolország és Portugália) akik nem hittek ennek az elméletnek (nem is volt igaz).

1988-ban az EU végleg eltörölte a tévhitet és engedélyt adott az abszint gyártására. Ettől függetlenül még mindig sajnos a kevésbé jó minőségű, „cseh abszintok” terjedtek el és uralják a piacot, de a 2000-es évek óta folyamatosan jönnek komoly tanulmányok arról, hogy az abszint nem ártalmas, nem haladja meg a benne fellelhető tujon tartalom a megengedettet, még akkor sem ha az eredeti recept alapján készül.

Milyen kategóriákat használ most a szakma?

·        Absinthe blanche – fehér abszint: az első párlat amit palackozhatnak, de ez az alapja mindegyiknek.

·        La Bleue – kék abszint: majdnem azonos a fehérrel, csak a svájci val-de travers kerületben gyártott 55% környéki, illatos virágos változata. A fényviszonyoktól függően hat kéknek a színe.

·        Absinthe Verte – zöld abszint: mohazöld színe a legismertebb, melyet egy könnyedebb ízesítésnek köszönhetően kap. A prémiumok alapja mindig borpárlat és nem színezhető mesterségesen.

·        Absinthe Rouge – vörös abszint: hibiszkuszvirággal színezték. Ma az eredeti inkább csak az USA területén található meg.

·        Abinthe Black – fekete abszint: hatalom, erő és tekintély. Megszokott mentolos íz, kicsi erdei gyümölcsös aromákkal.

Milyen koktél készíthető abszintból?

Legtöbb esetben az abszintot koktélokba nagyon kis mennyiségben használják, mert rendkívül intenzív az íze, ugyanakkor abszolút különlegessé teszi az italokat. Ebben az esetben a Corpse Reviver nevű koktél egy elkészítési módját mutatjuk meg, ahol abszolút jól kivehető az íze.

·        25ml Parson vagy Akori Gin

·        25ml Narancslikőr

·        25ml Lillet Blanc

·        25ml Friss Citromlé

·        5ml Cukorszirup

·        2 kis öntet Abszint

Az összetevőket összerázzuk és egy coupe pohárba töltjük, díszítésnek citrompeel-t használunk. Egészségünkre!

Szűrés
Ár
 (Ft)
6 999 Ft - 16 990 Ft
Márka
Értékcsökkent
Termék státusza