Drink responsibly... but drink!

Rum

rumok igazán változatos ízvilágot tudnak mutatni. Érdemes itt is elkalandozni a Mr. Alkohol segítségével, hiszen mindenki megtalálhatja a számára érdekes és kedves rumot.

Ahhoz, hogy megértsük a rumok ízvilágát, rögtön az alapanyag felhasználásnál kell kezdenünk, mert nem mindegy, hogy a cukornád frissen préselt levét, vagy a melaszt, mint a cukorgyártás melléktermékét használják fel. Bár az alapvetően a white rum kategóriát koktélokba, míg a gold rum vagy dark rum kategóriát magában szokták fogyasztani, egyre inkább elmosódnak a határok, nem beszélve a spiced rum kategóriáról. Széles rumkínálatunkból kiemelnénk egy pár márkát, például a Barceló rumokat, melyek Dominika legtöbbet exportált, díjnyertes rumjai, illetve a Don PapaDiplomaticoPlantationRon Zacapa vagy a Bumbu  rumok, melyek maximum két munkanapos szállítási határidővel már nálad is vannak.

A rum története

Elég homályosak a rumnak, mint italnak a kialakulásának a körülményei, valamint a neve eredete sem teljesen tisztázott. Nagy valószínűséggel már az ókorban volt valamiféle felhasználása a cukornádnak, de itt még maximum erjesztésről beszélhetünk semmiképpen sem lepárlásról, vagyis a ma ismert rum íz ekkor még nagyon messze volt.

A rum neve sem könnyebb dió, hiszen van, aki azt mondja, hogy maláj nép által fogyasztott „brum” nevű ital a névelőd, mások a „rumbouillon” szóra esküsznek, ami zűrzavart jelent, megint mások a „saccharum” vagyis latinul a cukornád nevéből eredeztetik. Ami viszont tény, hogy Marco Polonak is készültek feljegyzései egy „cukorborról”, amit feltehetően a mai Irán területén fogyasztott, tehát a cukornád és annak erjesztése nagy valószínűséggel Kínából vagy Indiából indult, majd Iránon keresztül jutott el a Karib térségbe valamikor a XVII századra.

Hivatalos írásban először 1667-ben találkozhatunk a rum szóval. Ami érdekes, hogy a Karib-térségen belül is megoszlanak a vélemények, hogy vajon melyik szigeten párolták le először a melaszt. Ami biztosra vehető, hogy egybefonódik a rum, mint párlat kialakulása a rabszolgatartással. Ennek oka, hogy a cukornádültetvényeken dolgozó rabszolgák jöttem rá, hogy a cukorgyártás melléktermékét a melaszt meg lehet erjeszteni, majd később lepárolni, így született meg a rum.

Itt érdemes egy kitérőt tenni, hiszen az első cukornádpárlat, amit friss cukornád levének kinyerése után pároltak le (aguardiente de cana) Brazíliából származik, ahol mind a mai napig „cachaca”-nak nevezik a párlatot, ez utóbbi bár hasonló ital, a szakértők elkülönítik a két kategóriát, .

A rum fajtái

Alapvetően a rumokat kétféleképpen lehet megkülönböztetni. Az első a „származási hely” alapján történő, vagyis történelmileg milyen gyarmat volt az adott ország. Így háromfajta van alapvetően a brit, a spanyol és a francia. Mindegyik különböző ízjegyeket, karaktereket tartalmaz.

francia stílus a friss cukornádból préselt levet használja és mint Franciaországban mindenre erre a stílusra is alapvetően komoly szabályozás van. Ízjegyeiben a gyümölcsösség, virágosság jellemző, ugyanakkor nagyon erősen terroir függő, az igazán komoly rum szakértők szerint ezek hasonlítanak a legjobban a whisky komplexitására.  Fő szigete Martinique, de ide tartozik Guadeloupe, Mauritius és Haiti is.

brit stílus karakteresebb, erőteljesebb ízvilág, magasabb észter tartalommal és sok esetben fűszerességgel párosul. A legtöbb „navy strength” vagyis hordóerős rum is ebbe a kategóriába található. Itt bizony nagyon komoly szigetnevek sorakoznak fel, többek között JamaicaBarbados, Trinidad, St. Lucia és Fiji.

spanyol stílus talán hazánkban a legkedveltebb és legelterjedtebb is. Könnyed, édesebb rumokról beszélhetünk itt, ami sok gyümölcsösséget, sokszor „solera” érlelési eljárást hoz magával. Ezek a vajas, kókuszosan édes rumok, melyeket oly sokan szeretnek. Itt olyan szigetek találhatóak, mint Kuba, Puerto Rico, DominikaVenezuelaGuatemalaPanama, Peru és Ecuador.

Fontos még megemlíteni az Overproof rum kategóriát, amely az igazán magas alkoholtartalmú rumokat takarja. Ezeket sokszor sütéshez, vagy még inkább koktélokhoz használják. Ha egy filmben vagy karibi pultban lángoló italt látunk az nagy valószínűséggel ebből a kategóriából kerül ki.

Kezd elterjedni egy harmadik szemlélet is a rumok között, amit Gargano rendszernek is neveznek egy Luca Gargano nevű úriember után. Ő azt mondja, hogy ne a színt, az életkort, vagy helyszínt nézzük, hanem egy sokkal egyszerűbbet, a gyártási módszert. Így alakultak az alábbi fajták:

·         Single Blended rum

·         Single Column Still rum

·         Single Pot Still rum

·         Blended rum

Ez a besorolás, ha ránézünk nagyon hasonlít a whisky besorolására. Azt, hogy mit hoz a jövő senki nem tudja, ugyanakkor az biztos, hogy a rumok is elindultak egy olyan csodálatosan sokszínű irányba, mint a whiskyk. Érdemes tehát elmerülni ebbe mindenkinek.

A rum háromszög

A rum kereskedelmi szempontból is nagyon fontos helyet töltött be világban, hiszen fizetőeszközént is működött. A körforgás a következőképpen működött: rabszolgát vásároltak a kereskedők Afrikában, majd felhajóztak a Karib térségbe, ahol rumért cserébe eladták őket, majd irány New England (mai USA keleti partja) vagy Európa és ott aranyra vagy textilre cserélték a rumot. Ha ez az állomás is megvolt akkor irány a kiindulópont és kezdődött az egész előről. Hajók sokasága járta ezt az utat hosszú hetek és hónapok alatt és kereskedett a rummal.

A rum és a tengerészet kapcsolata

Korábban már említettük a rum egy fajta kapcsolatát a tengerészettel, de van még két nagyon fontos aspektus, amit szem előtt kell tartani. Az egyik, hogy a rum a kalózok itala is volt! Nem véletlenül járja az a mondás, hogy „Ha délelőtt 10 előtt iszol rumot akkor nem alkoholista vagy, hanem kalóz!”

Sok film is született a témában (elég csak a Karib Tenger Kalózai sorozatra gondolnunk) és mindegyikben megfigyelhető a szoros kötődés a kalóz élet és a rum között.

A másik, talán kevésbé ismert kapcsolat a Brit haditengerészettel van. 1655-ben a Brit Birodalom ereje teljében volt és elfoglalta Jamaica szigetét. Mivel a flotta ekkor igen nagy létszámú részt tett ki a hadseregben, így az itt használatos fejadagok is nagy mennyiséget öleltek fel. Így jutott arra az elhatározásra a flotta vezetése, hogy az eddig használt brandy és likőr helyett rumra cseréli a fejadagot. Igen ám, de a magasabb alkoholfoknak köszönhetően ezt nehezebben bírták a jó matrózok. Így egy Vernon nevű admirális (gúnynevén Grog admirális) kitalálta, hogy hígítsák vízzel a rumot. Így megszületett a mai napig grogként ismert ital, ami szegény admirális gúnynevéről kapta a nevét. A fejadag egyébként 1970-ig mindennapos volt a haditengerészetnél a briteknél, ami elnézve a történelmi közelséget elég meglepő adat.

ÉRDEKESSÉG!

Abban az esetben, ha az ember csak úgy kutakodik a neten és beüti azt a szót, hogy rum bizony sok érdekességet is találhat. Például azt tudtad-e, hogy Magyarországon is található egy Rum nevű falu Vas megyében, de így van ez Ausztriában és Iránban is. Emellett létezik rum nevű sziget Skóciában, Tasmániában és a Bahama szigeteknél is, de van rum nevű folyó Minnesota államban is az USA területén.

Szűrés