Drink responsibly... but drink!

Blog

Itt az idő megtudni milyen az, ha egy Master of Wine készít bort! Ismerd meg a szaktekintély, Frank Smulders Navarrából származó, Garnacha szőlőből készülő borat. 

A jól ismert, jéghideg Jägermeister shot mellett mindenképp érdemes kipróbálnod ezeket a long drinkeket. Most stílusosan, ajándék Jägermeister long drinkes poharat kapsz mellé a szervírozáshoz.

A luxus világában kevés együttműködés váltott ki akkora izgalmat és várakozást, mint a The Macallan és a Bentley Motors közötti partnerség. A két ikonikus márka találkozása az innováció és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségen túl a közös alkotás örömét ünnepli és egy páratlan whiskyben csúcsosodik ki.

A Pisco Sour Dél-Amerika szívéből származik, ahol évek óta kellemes lármát okoz a koktélszcénában. Mi áll a hype mögött, és miért képes ez a koktél bármilyen összejövetelt rögtönzött fiestává változtatni? Merüljünk el a Pisco Sour habos, pikáns világában, és derítsük ki.

Á, a szesztilalom! A régi szép idők, amikor Amerika úgy döntött, hogy elzárja a csapot, és azt mondja: "nincs többé alkohol”. Olyan lehetett, mint egy országos száraz január, de az igazi főszerep ebben a történetben az illegális szeszfőzdéknek és az alvilági gengsztereknek jutott. Lessünk be a szesztilalom sötét, mégis izgalmas zugaiba, hogy felidézzük az amerikai történelem eme igazán egyedülálló fejezetét!

Lepd meg szeretteidet karácsonyra egy felejthetetlen ízélménnyel: a prémium italok között biztosan megtalálod azt, amely az ajándékozott ízléséhez a lehető legjobban passzol. Hoztunk egy kis segítséget, hogy könnyebb legyen a választás!

Nemrég a világsajtót is bejárta a hír, miszerint a Sotheby's aukciósház árverésén egyetlen palack Macallan whisky megközelítőleg 2,2 millió fontért kelt el novemberben, megdöntve ezzel minden eddigi rekordot a szeszesitalok piacán. Mitől lesz ennyire különleges egy üveg whisky és mitől lesz értéktartó ajándék? Ennek járunk utána blogcikkünkben!

A 9diDANTE vermutokat Dante Isteni színjátéka ihlette. A márka dacolva a kategória adta határokkal újradefiniálja azokat. A Vermouth di Torino Superiore IGP előírásai szerint elkészített vermut kiemeli a helyi nyersanyagok használatát, ezzel tovább erősítve kötődését a területhez. Ezeket a vermutokat a piemonti hegyek lábánál, Alba mellett készítik Mario Baralis irányításával, tőlte tudhatunk meg kulisszatitkokat. 

Dominikai fekete arany, amit a cukornádültetvények táplálnak. Egy igazán különleges ízvilágú ital, ami széles spektrumban mutatja meg rumok sokszínű világát. Te kóstoltad már a Barceló Rumokat?

2004-et írunk amikor a vodkáról először lehet hallani. Kazahsztánban egy különlegesen eljárással kezdték el készíteni a vodkát és egy nagyon selymes, igazán egyedi, letisztult italt kezdtek el forgalomba hozni. Már a kezdetek idején búza volt az alapja és használták az ötszörös desztillációs folyamatot is, amitől a letisztultságát kapja.

Ez egy valóra vált álom mondhatnánk. 2020 ősze óta sok víz lefolyt a Bodrog folyón, így sok rangos elismerés és szakmai megbecsülés érkezett a Sevenhills lepárló portájára is. De mi is Bodrogkisfalud kincse?

A Don Papa népszerűségét édeskés, ugyanakkor kicsit földes ízvilágának köszönheti. Igazán magával ragadó ital, amely önmagában, vagy koktélban fogyasztva is kitűnő választás.

A Café Frei egy igazán ínyenc és különleges utazás a kávék világában. Két barátnak a ötletéből indult és mára egy népszerű brand lett Magyarországon, amit érdemes megkóstolni, mert nagyon komoly minőséget képvisel.

Franciaország egyik leghíresebb vodkája, mely gluténmentes és rendkívül lágy. Hosszú generációk adják kézről kézre a tudást és a tradíciót, annak érdekében, hogy mindenki szeresse és értékelje ezt a különleges vodkát.
Egy gin, amely a vanília fővárosának ízeit hozza el nekünk.
A hamisítatlan görög párlat, melyet a forradalom és szabadságharc évében született úriember Spyros Metaxa talált ki és jutatott el a világhírnévre.
Kóstoltad már Japán egyik első ginjét? Egy igazi kuriózum, melynek 3 muskétás társa remekül megmutatja a Felkelő Nap országának különleges ízeit.
Kicsit rum, kicsit „pálinka”, de mindenképpen egy rendkívül izgalmas ízvilág Brazíliából. A nyár frissítő ízét rejti, érdemes kipróbálni.
Fiatalság, elhivatottság, tökéletességre törekvés jellemzi a GONG márkát, akik a pálinkájuk mellett, már több nemzetközileg is elismert gint készítettek.

Ha egy szóval lehetne jellemezni, hogy mitől is különleges az Appleton Estate, akkor az „karszt” lenne. Maga a történet több, mint 270 évvel ezelőtt kezdődött a titokzatos Nassau völgyben. Ennek a területnek a „karszt”, mint földrajzi képződmény a jellegzetessége, ami mészkőből alakul ki és formál barlangokat, hegységeket és föld alatti vízforrásokat.

Az USA legelső whiskey lepárlója, amelyet 1753-ban alapítottak és azóta is töretlen sikerrel készítik a legelegánsabb whiskeyket a Újvilágban.

Hófehér kerámia üveg, exkluzív kinézet, egy különleges módon érlelt pálinka. Egy igazi ritkaság az Agárdi Amphora prémium sorozata.

Az abszint alapvetően egy gyógynövénypárlat. Az esetek nagy többségében rendkívül magas alkoholfokkal palackozzák, ez köszönhető a magas illóolaj tartalomnak. Két fontos ismertetője van: az egyik, hogy alapvetően zöld színű, valamint hígításkor erősen opálos megjelenésű.

Egy vízió, egy igazán egyedi megoldás megvalósítása a korábban Master Sommelier-ként és borászként is dolgozó Richard Betts-től. A Komos magába foglalja az Ő elhivatottságát és elképesztő odaadását a minőségi italok iránt ennek köszönhetően kombinálja a legmagasabb minőségű tequila készítést és az ősi borkészítést.

Nagyjából 100 évvel ezelőtt, 1920-ban az Amerikai Egyesült Államokban megszületett a világ addigi legdrámaibb tilalma, ugyanis mindenhol betiltották a szeszesital készítést/forgalmazást/importálást. Élvezzük ennek a gyümölcsét!

Generációkon átívelő tudás és tökéletesítésnek köszönhetően ünneplik a hagyományos Japán lepárlást. A történet Kagoshima-ban kezdődik, a Sakurajima vulkán lábánál, ahol is hagyományos japán szochu alapból készítik a gineket.

Dél-Afrikában a The Darling terület az elmúlt 10-15 évben kezdett el igazán virágozni a borkészítés terén és folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően lehetősége nyílt a borászatnak igazán kis tételben készített borokat is forgalomba hozni. Ezeket a borokat mutatjuk be blogcikkünkben.

A Spot whiskey elterjedése akkor kezdődött, amikor a Jameson lepárló elkezdte az New Make Spirit-et eladni ezeknek a vámraktáraknak, ahol boros hordókban érlelték a whiskey-t. A Mitchell&Son cég volt, ami kiépítette a megbecsülését a Single Pot Still Whiskey-nek Írország fővárosában, ezt köszönjük meg nekik ebben a blogcikkben.

A világ különleges, sokrétű és még több felfedezésre váró izgalmat rejt. Ez volt ami elindított 3 barátot a házi sörfőzés útján valamikor a 2010-es évek környékén. Az alapanyagok 1000 féle változata, a sörtípusok sokszínűsége, a rengeteg eszköz és lehetőség csak húzta őket egyre mélyebbre és mélyebbre, mint a nyúl ürege és egyszer csak azon kapták magukat, hogy a sörfőzés teljesen elnyelte őket.

1886 nyarát írunk, amikor William Grant családja segítségével elkezdi kőről kőre megépíteni az élete álmát, egy saját lepárlót. Egy év kemény munkával sikerült is felépíteni és 1887 karácsony napján legördült az első csepp new make spirit a lepárlón. Már akkor megkapta Williamtől a mostani nevét, vagyis a Glenfiddich-et, ami Gaelic nyelven a „szarvas völgyét” jelenti.

Ha meg akarnád lepni a párodat egy igazán különleges itallal, itt az alkalom elő a shakerrel és a bárkanállal és már készítheted is a finomabbnál finomabb gyöngyszemeket, mint a Disaronno Sour, a Disaronno Fizz vagy a Godfather.

Az idézet Szerb Antal: Utas és Holdvilág című regényéből származik és a hangulat, ami ebben a regényben rejlik inspirálta a készítőket a gin kinézetének és ízvilágának megálmodására. Millicent Ingram kalandjai, bája és az igazi társasági pillangó mivolta volt, ami lenyűgözte a gin mögött megbújó szakembereket.

1869-ben alapította a lepárlót és ezáltal a márkát John Smith, aki a kor egyik legismertebb lepárló mestere volt. 1887 volt az első olyan alkalom amikor az első szállítmány elhagyja az állomást Aberdeen irányába, ez 25 vagonból és 300 hordó Craggenmore whiskyből állt. Sikere azóta is töretlen.

1855-öt írunk amikor Austin Nichols elkezd borokkal és égetett szeszekkel kereskedni és később ez volt a kezdő mozzanata a Wild Turkey márkának. A nevét akkor kapja amikor az egyik befektető elviszi magával a párlatot egy vadászatra és megkóstoltatja társaival. Ki nem találnátok mire vadásztak éppen: hát persze, hogy Wild Turkey-re.

Ismerd meg az indonáziai Naga rumok széles választékát, az ázsiai alkoholkészítés hagyományait és a rejtélyes Nága történetét. 

A Peat’s Beast kigondolása és megvalósítása mögött nem egy kiváló szakember, hanem egy fantasztikus csapat állt és úgy, mint egy jó koktél esetében a jó összetevők meghozták a sikert.

Hat nagyon fontos alappillére van a cégnek ami magába foglalja az alapanyagot, a technológiát és mindent. De mik is ezek az alapelvek?

Egy név, egy sorozat és egy italmárka. Mi bennük a közös? A milliő, ami inspirációul szolgált számukra, számtalan izgalmat tartogat. 

John Parson, a Parson ginek megálmodója egy olyan gint szeretett volna készíteni, ami hűen tükrözi a kedvenc kutyája habitusát: okos, szórakoztató, behízelgő és édes, mindemellet kiszámíthatatlan és egy olyan huncut egyén, aki bármilyen tervet azonnal a feje tetejére tud állítani.

Újpesten járunk a régi gyapotgyár területén. Nem messze egy Spar és egy Lidl, szintén a közelben a kerületi tűzoltóparancsnokság - egyáltalán nem kirívó a környezet. De nem is ez a lényeg, hanem ami belül található. A környéken született ugyanis az első magyar gin.

A lepárlási engedélyét 1608-ban szerezte a lepárló. Naphjainkban, öbb, mint 400 évvel később, még mindig az egyik legmagasabb minőségben készítenek whiskey-t, köszönhetően az odafigyelésnek, amely generációról generációra öröklődött a készítők között.

„Legyen átkozott az óra és ne legyen örvendezés azon, átkozzuk el a napot, mi, akik felébresztjük a KRAKENT” hangzik el a híres mondat a Karib-tenger kalózai filmben. De mi is ez a félelmetes Kraken, amitől mindenki tart?

The Botanist gin 31 gyógynövényt tartalmaz, amelyekből 22 Islay szigetén őshonos, melyekből a teljesség igénye nélkül a legkülönlegesebbeket, vagy a legkevésbé ismerteket emeltük ki nektek: almamenta, lápi mirtusz levele, kúszó bogáncs virágok, tormavirágok.

A Diplomático történelme egészen 1959-ig nyúlik vissza, az eltelt idő alatt a cég az egyik legnagyobb venezuelai rumgyártó céggé nőtte ki magát - olyannyira, hogy már több, mint 50 országban elérhetőek a Diplomatico termékek, a rumrajongók nagy örömére.

A fővárostól alig 50km-re, a festői szépségű Velencei tó partján található Agárd városa, ami lényegében a tó központja és nem mellesleg az Agárdi pálinkáknak is a szülőhazája. 

A Ferrand házat 10 generáció óta jegyzik a cognac történetének lapjain. Less be a kulisszák mögé és ismerd meg a siker receptjét, ahogy azt a Ferrand csinálja. A jó cognacok mellet persze.

Less be  kulisszák mögé és ismerd meg a kávé nemzetközi és magyarországi történetét, kávéspecialitások gazdag világát és persze néhány kávés koktélt is! 

A legenda szerint El Dorado várost és a királyát finom aranypor borítja, mely bearanyoz mindent, ami innen kerül ki, így a rumot is. Aki nem próbálta, annak csak ajánlani tudjuk, hiszen minden cseppje szó szerint aranyat ér. 

Ahhoz, hogy megértsük a rumok ízvilágát, rögtön az alapanyag felhasználásnál kell kezdenünk, mert nem mindegy, hogy a cukornád frissen préselt levét, vagy a melaszt, mint a cukorgyártás melléktermékét használják fel.