Drink responsibly... but drink!

Japán whisky

A japán whisky a skót whiskyhez áll a leközelebb. A kínálatunkban megtalálhatod a kedved Yamazaki, Hibiki, Nikka, Suntory és egyéb lepárló whiskyjeit. A japánok tudatosan a skót whisky-hez hasonló whiskyt akartak csinálni, így single malt és blended párlatokat készítettek.


51termék 124
51termék 124

Japán whisky története

Szerencsére egyre többen fogadják meglepődés nélkül azt a kombinációt, hogy Japán Whisky. Sokan már kóstoltátok is, aki pedig nem annak csak azt tudjuk ajánlani, hogy tegye meg minél hamarabb, mert érdemes ezzel az élménnyel gazdagodni, hiszen nagyon selymes, zamatos és igazán komplex ízeket lehet felfedezni. Tény, hogy a lepárlók számában még elmaradnak Skóciától és Írország is szépen lassan megelőzi őket, de minőségben nagyon magasan van a léc, hiszen virágos, malátás, füstös és gyümölcsös whiskyk egyaránt megtalálhatóak a szigeten.

A Japán whisky igazából egy úriember Masataka Taketsuru nevéhez köthető. Ő volt az, aki 1918-ban egy fiatal kémiaszakos hallgatóként a Glasgow-i egyetemre ment továbbképzésre. Amit Skóciában tapasztalt az teljesen elvarázsolta. Az éghajlat, a nők és a whisky. Amellett, hogy tanult a fiatal Taketsuru gyakornokoskodott a Hazelburn és a Longmorn lepárlóban is. Itt tanulta meg a whisky lepárlás minden apró csínját-bínját és ezzel az értékes tudással utazott vissza Japánba. A tudás mellett a szerelmet is megtalálta Skóciában Jessie Roberta Cowman, vagyis Rita személyében.

A történetnek egyébként több érdekessége is van. Ne ő volt az első, aki Japánban lepárlót alakított, ezt már 1923-ban megtették, amikor még Skóciában volt. Az is tény, hogy már az 1870-es években ismerték a whiskyt Japánban, de nem sikerült előállítani ezt az európai csoda italt sehogy sem nekik. Másik érdekesség, hogy amikor hazatért, hiába volt egy szaké főző család sarja, nem a saját üzemükben kezdett el dolgozni, hanem az első lepárlóban a Yamazakiban. Egy ideig nagyon gyümölcsöző és szoros volt a kapcsolat, ugyanakkor amikor eltávolodtak egymástól Shinjiro Torii megalapította a Suntory céget, míg Masataka Taketsuru a Nikka céget. Ami innentől következett az már történelem hiszen ez a két cég a mai Japán két alapköve, ha whisky készítésről beszélünk.

Szűrés
Ár
 (Ft)
10 990 Ft - 599 990 Ft
Érlelési idő
Márka
Ajánlataink
Termék státusza