Barbados és a rumgyártás
Mielőtt rátérnék a konkrétan a Doorly’s 5 éves rumra, egy kicsit bemutatjuk a szigetet, ahol ez a csodálatos rum készül. Barbados az Antillák szigetcsoport része, az egyik legkeletibb sziget a Karib térségben. A legnagyobb városa, egyben fővárosa Bridgetown. Alapvetően kívül esik a hurrikán zónából, ugyanakkor 2021 nyár elején elértő őket, de szerencsére egyik a szigeten lévő lepárló és a rum készletek sem sérültek meg komolyabban. A szigeten az első hivatalos lepárló a Mount Gay volt, ezért is tartja magát a sziget a rum „hazájának”, vagyis alapító szigetének. 1966-ig volt egyébként a Brit államszövetség része, azóta független álla, de ennek következtében az itt készülő rumok nagyobb részben hasonlítanak a Brit stílusban készülő társaikra. A rum stílusokról ebben a blog bejegyzésben tudtok többet olvasni.
A Foursquare lepárló
A Doorly’s rumokat ebben a lepárlóban készítik és érlelik. A lepárló tulajdonosa a Seal család, melynek az eredetét vissza tudják vezetni az 1650-es évekre, és a lepárlóhoz kötődését is 1820-ra vagyis 5 generáció óta foglalkoznak rum készítéssel, ugyanakkor nagyon sokáig az állam által tiltva volt, hogy közvetlenül értékesítsenek rumot a fogyasztóknak a lepárlóból. Ennek kikerülésére hozta létre a R.L. Seale márkát, mint disztribúciós vállalat.
Habár 1995-ig folyamatosan kisebb nagyobb nehézségek voltak a cég életében, végül is a cég megvásárolt egy cukorgyárat, melyet 1636-ban alapítottak és ennek a környezetében jött létre a Foursquare lepárló. Meghagyva egy kis régit és egy kis újat is, létrehozva egy palackozó üzemet is a belsejében. A lepárlóban található 3 toronylepárló a könnyedebb rumok elkészítésére és egy hagyományos pot-still annak érdekében, hogy komolyabb, testesebb rumokat is tudjanak vele készíteni. Mindig melaszból történik a lepárlás, a legtöbb esetben, kis mennyiségekben, ami 112 hordó megtöltését jelenti, majd kezdődhet a trópusi érlelés.
Az érlelés a szigeten
Barbadoson viszonylag magas a hőmérséklet folyamatosan és két évszak váltakozik, egy esős és egy száraz. Ennek köszönhetően egy trópusi érlelés történik, hiszen egyszer nagyon párás a klíma, egyszer pedig száraz, ami hatással van a hordóknak, külsejének nedvesség tartalmára is. A rumokat kis amerikai tölgyfahordókban érlelik, amikben előtte bourbon whisky volt. A hordók pontos származási helye nincs meg, de annyit elárultak, hogy egy híres Lynchburgi lepárlóból származnak. A tárólóházak oldala nyitott, így folyamatosan ki vannak téve a hordók az időjárás viszontagságának.
Az alapja, ahogy már említettük cukornád melasz és az érlelése ex-bourbon hordóban és egy kicsit sherry hordóban is történik. Az 5 év nem tűnik hosszú időnek, ugyanakkor egy ilyen éghajlatú területen nagyon felgyorsulnak a folyamatok így fiatal kora ellenére is nagyon elegáns és idős jegyekkel rendelkezik. Nagyon lágy, selymes, már-már puha rum, mely minden érzékszervünket simogatja. Tisztán fogyasztva is nagyon kellemes, de nagy nyári melegben rendkívül frissítő koktélokat is tudtok belőle készíteni! Reméljük elnyerte a tetszéseteket az ital és kipróbáljátok magában és valamelyik általunk alább ajánlott koktélban is. Egészségetekre.
KOKTÉL AJÁNLÁS
Az első egy klasszikus koktél érlelt verziós, kicsit édesebb változata, ami még jobban kidomborítja ennek a remek italnak a jegyeit.
Aged Honey Daiquiri
· 60ml Doorly’s 5 éves
· 15ml Friss lime lé
· 15ml Mézvíz (forró víz és méz 1/3 arányban)
Az összetevőket egy shakerben jól összerázzuk, egy gyönyörű coupe pohárba szervírozzuk. Garantáltan a vendégek kedvence lesz.
A következővel a buborékok és rumok kedvelőinek egyaránt szeretnénk kedveskedni. Szintén egy frissítő italról van szó, melyet a Prosecco bolondít meg!
Old Cuban Highball
· Friss menta levelek (7db kb)
· 40ml Doorly’s 5 éves
· 20ml Friss lime lé
· 10ml Cukorszirup
· 80ml Prosecco
Az első 4 összetevőt összerázzuk, kitöltjük egy High Ball pohárba jégre és feltöltjük prosecco-val. Díszítésnek, ha szeretnénk, menta csúcsot tudunk használni.