Drink responsibly... but drink!
Blog

Green Spot - Egy zöld pont az ír whiskey horizontján

Green Spot - Egy zöld pont az ír whiskey horizontján

A Spot whiskey elterjedése akkor kezdődött, amikor a Jameson lepárló elkezdte az New Make Spirit-et eladni ezeknek a vámraktáraknak, ahol boros hordókban érlelték a whiskey-t. A Mitchell&Son cég volt, ami kiépítette a megbecsülését a Single Pot Still Whiskey-nek Írország fővárosában, ezt köszönjük meg nekik ebben a blogcikkben.

Milyen harcok és történelem húzódik meg minden egyes „pont” mögött?

 

A Mitchell családnak döntő szerepe volt és azon belül is Robert Mitchell-nek (az elsőnek, a másodiknak, a harmadiknak és még sorolhatnám), de vajon miért lett minden első szülött fiú Robert? Történt ugyanis, hogy William Mitchell egyik közeli barátja Robert Emmet, tragikus hirtelenséggel halt meg és ennek feldolgozásaképpen úgy döntött a családfő, hogy minden elsőszülött Mitchellt Robertnek kell hívni. Ez a tradíció mind a mai napig kitart egyébként.

A gyökerek egyébként egy bor és whiskey vámoló céghez köthetőek, a Mitchell&Son-hoz. Egyike ez a cég azon keveseknek, akik még mind a mai napig foglalkoznak ezzel az iparággal. A Spot whiskey elterjedése akkor kezdődött, amikor a Jameson lepárló elkezdte az New Make Spirit-et eladni ezeknek a vámraktáraknak, ahol boros hordókban érlelték a whiskey-t. A Mitchell&Son cég volt, ami kiépítette a megbecsülését a Single Pot Still Whiskey-nek Írország fővárosában.

Az 1800-as években a cég kiemelkedő volt a teák és a cukrászsütemények terén is, ennek is volt köszönhető, hogy Royal Warrant kitüntetést kaptak és a „királynő cukrásza” elismerést is megkapták. 1887-re érték el egyébként a bor forgalmazást és a whiskey vámolást is. Erősített borokat importáltak, amik tökéletesek voltak a whiskey érleléséhez. Ekkor üres boros, sherry-s és portó-is hordókat küldtek fel a Bow Street-re a Jameson lepárlóhoz, ahol megtöltötték őket és mentek is vissza a Mitchell pincébe.

 

A piros, a sárga, a kék és a zöld pont, de mit is takar?

 

A Mitchell család Dublin utcái alatt érlelték a whiskeyjüket, a nagyon tekervényes pincerendszerben. Az old Bow Street-en töltött Jameson párlatokat valahogy meg kellett jelölni és erre a hordók voltak a legjobb felület. Minden szín egy kormegjelölés volt igazából, vagyis a kék 7 éves érlelést, a zöld 10 évest, a sárga 12 évest és a piros 15 éves érlelést jelentett.

Ahogy a legtöbb Single Pot Still whiskey ez a márka is rengeteg fel-le hullám vasutazáson ment keresztül, kezdve a világháborúkkal, a szesztilalommal. A Mitchellek odaadása, az emberek márka szeretete és hűsége átsegítette a márkát minden nehézségen.

 

Mit is mutat a jelenkor és közeli múlt?

 

A mostani ügyvezető Jonathan édesapja, Robert Bobbie Mitchell szinte az egész életét a márka szolgálatában töltötte 1997-es halála előtt. Rengeteget utazott és épített a bor kínálatukat, bővítette a tudásukat és rengeteg kapcsolatot épített ki, rengeteg üzletet kötött. A rengeteg ismerősének a sport iránti szenvedélyének is köszönhetően a Green Spot whiskey felkerült a legmagasabb polcra a Single Pot Still whiskeyk terén. Csak, hogy egy konkrét fogyasztót is említsünk, Samuel Beckett a kor egyik nagy írója is ezt a whiskeyt fogyasztotta és bár Párizsban élt sokáig, oda is mindig ezt a whiskeyt rendelte a Mitchell&Sons üzletből.

Hazai forgalmazásban jelenleg a sárga kiadás mellett, a zöld és annak két különleges kiadása kapható, most nézzük meg ezeket egy kicsit.

 

A Yellow Spot újraértelmezése és a Green Spot különlegessége

 

Yellow Spot egyébként egy kísérlet volt arra, hogy újra egyesüljön a nagy 4-es és alapvetően úgy is tűnik, hogy működik, mert nagyon szeretett ital lett. Egy valódi Pure Pot Still whiskey amit majd 50 évvel a legutóbbi kiadása óta nemrég jelentettek meg újra a piacon. A Single Pot Still vagy Pure Pot Still azt jelenti, hogy a hagyományos ír whiskey eljárásnak megfelelően a rézüstbe, malátázott, illetve nem malátázott (zöld) árpát is tesznek. Háromféle hordós érlelésen esik át a párlat, amerikai bourbon, spanyol sherry és spanyol malaga boros hordóban érlelik. Egzotikusan édes jegyekkel gazdagítják ezt a különleges párlatot.

Green Spot kiadáson a zöld pötty jelen pillanatban nem kormegjelölést jelent ugyanakkor a megjelenés korában bizony az volt, mivel az emberek nem igazán tudtak olvasni, így a színek alapján könnyen tudták a whiskeyk korát azonosítani. Ma már egyébként az Irish Distillers központi, Midletonban lévő gyárában gyártják, de a forgalmazás továbbra is a független borkereskedő alatt maradt. Háromszori lepárlás után egyébként egynegyed részét sherry hordóba, a másik részét bourbon hordóban érlelik. Átlagosan egy pár év után összetöltik, majd folytatják az érlelést 8-9 évig.

Green Spot Léoville Barton kiadása két nagymúltú cégnek a kollaborációja. Egy Bourdeux-ban található borászat vörösbora és az Ír Single Pot Still whiskey tökéletes kombinációja. Az érdekessége, hogy a borászatot is egy Írországból Franciaországba emigrált család alapította és tulajdonolja így nem csak két különleges termék találkozott újra, hanem 2 Ír család is egyesült a nagyvilágban.

Green Spot Chateau Montelena kiadása szintén boros hordós utóérlelés, viszont ezúttal sokkal messzebbre, egészen Kaliforniába, Napa völgybe kell keressük a borászatot. 12 hónapot tölt Francia tölgyfahordóba, amiben előtte Zinfandel vörösbor volt található. Egy rendkívül izgalmas kollaboráció, amelynek hatására olyan ízek bújnak elő, mint a gránátalma, áfonya, maraschino sherry.