Drink responsibly... but drink!
Blog

Hogyan is született meg a „vad pulyka”, azaz a Wild Turkey?

Hogyan is született meg a „vad pulyka”, azaz a Wild Turkey?

1855-öt írunk amikor Austin Nichols elkezd borokkal és égetett szeszekkel kereskedni és később ez volt a kezdő mozzanata a Wild Turkey márkának. A nevét akkor kapja amikor az egyik befektető elviszi magával a párlatot egy vadászatra és megkóstoltatja társaival. Ki nem találnátok mire vadásztak éppen: hát persze, hogy Wild Turkey-re.

Hogyan is született meg a „vad pulyka”, azaz a Wild Turkey?

 

1855-öt írunk amikor Austin Nichols elkezd borokkal és égetett szeszekkel kereskedni és később ez volt a kezdő mozzanata a Wild Turkey márkának. 1869-ben alapítják egyébként a lepárlót a Ripy testvérek a Wild Turkey hegyen, Kentucky államban, Lawrenceburg városában. A nevét egyébként akkor kapja amikor az egyik befektető elviszi magával a párlatot egy vadászatra és megkóstoltatja társaival. Ki nem találnátok mire vadásztak éppen: hát persze, hogy Wild Turkey-re.

1954-ben az úgynevezett Russel hatás kezdődik meg, amikor is a Jimmy Russel lesz a lepárlómester. 1976-ban mutatják be a világ első bourbon likőrjét, ami mézzel készült és az American Honey kiadás alapja lett. 1991-ben ők lettek az elsők abban is, hogy hordó erős bourbon-t dobnak piacra, így ismét egy piacvezető történetnek lehettünk szemtanúi. Azóta már a Campari cég tulajdonában van a lepárló és úgy palackozót is építettek hozzá, valamint bővítették a kapacitásukat is.

Hogyan készül a Wild Turkey Rye whiskey?

Az érleléshez használt hordók kialakításának köszönhetően nagyon izgalmas tételek készülnek. Legalább 26 dongából állnak a hordók, melyek belső része erősebben pörkölt, vastagabb a faszén réteg ezért is jóval sötétebb színe van ezeknek a whiskeyknek. Ízében egy kicsit füstös ízek jelennek meg, de nagyon egyensúlyban van a vaníliás és fűszeres jegyekkel. Egy tökéletes kombinációja az édes és fűszeres Kentucky rozs whiskeyknek.

Alapvetően nincsen kormegjelölése ugyanakkor tudható, hogy legalább négy évig érlelődik és batch függően akár hatéves érlelés is lehet.

Íz és illatjegyek

Illat: citromos mézesség, mandarin héj, vaníliás cukor, frissen sütött pékáru és egy nagyon pici menta

Ízvilág: cukros sütemény, citromos jegyekkel melyhez kapcsolódnak herbális jegyek, szerecsendió és fahéj

Lecsengés: közepesen hosszú. Citromos bors, tölgyfa, karamell.

 

Milyen nagyszerű koktélt készíthetünk ebből a termékből?

 

Egy nagyon elegáns itallal indítunk, aminek igazán jól áll a 100% rozs elkészítés, ez nem más mint a Manhattan. Az összetevők a következőek:

Az összetevőket egy keverőpohárba töltjük és jég segítségével tökéletesre keverjük. Ezek után egy lehűtött coupe pohárba töltjük és díszítésnek egy amaréna meggyet dobunk a pohárba.

A második koktél egy Rye swizzle lesz, amely azoknak lesz a kedvence, akik a kicsit keserűbb ízvilágokat szeretik. Az összetevői és az elkészítése rendkívül egyszerű:

Az összetevőket egy highball pohárba zúzott jégre töltjük. Egy swizzle stick-el megkeverjük és már szervírozzuk is. Egészségetekre!