Az ital születéséhez egy legenda is kapcsolódik. Állítólag az 1746-os cullodeni csatát követően Charles Edward Stuart herceg Skye-szigetére menekült, ahol a MacKinnon klánból származó John MacKinnon kapitánynál lelt menedékre. Hálából a segítségért a herceg megajándékozta MacKinnont a Drambuie alapjául szolgáló elixír titkos receptjével, amely később aztán a klántól James Rosshoz került, ő fejlesztette tovább a formulát. A Drambuie kereskedelmi gyártása 1909-ben indult meg, a pontos receptet a mai napig titok övezi.
A Drambuie Whiskey Likőr íze kellemesen összetett, lágy, Scotch-os, fűszeresen mézes, de az ánizs, a narancs és a tölgyfa jegyei is felfedezhető benne. Önmagában is nagyon finom, de kávés koktélokhoz is érdemes kipróbálni, mert a Drambuie és a kávé rendkívül ütős párost alkot! Szintén fantasztikusan megállja a helyét a kávés, csokoládés és tejszínes desszertekben, ajánlott vele bátran kísérletezni.
Megjelenés: Tiszta, aranyszínű
Illat: whiskey-s, mézes, összetett gyógynövényes-fűszeres aromával
Íz: Egészen bársonyos, maláta whiskey-s beütéssel; méz, vanília, szegfűszeg, narancs, pirított mandula, gyümölcskenyér, mazsola
Lecsengés: hosszú, mézes, finoman sáfrányos és szegfűszeges