Drink responsibly... but drink!
Zacapa Edición Negra Díszdobozos Rum
Ron Zacapa Edición Negra rum 0,7l 43% DD
35 990 Ft

Ron Zacapa Edición Negra rum 0,7l 43% DD

Zacapa Edición Negra Díszdobozos Rum
Zacapa Edición Negra Díszdobozos Rum
Zacapa Edición Negra Díszdobozos Rum
Zacapa Edición Negra Díszdobozos Rum
Zacapa Edición Negra Díszdobozos Rum

Az egyik legkülönlegesebb kiadás. 6 és 24 éves rumok keveréke, amit a természeti elemek inspiráltak, köztük Guatemala tüzes vulkánjai. Ez a kiadás válogatott duplán égetett amerikai tölgyfahordókban érlelődött, melynek köszönhetően nagyon intenzív, enyhén füstös ízeket is kapunk.


A kép csupán illusztráció, a termék eltérhet a képen látottól!

Régió
Guatemala
Raktáron
35 990 Ft
Egységár: 51 414 Ft/li
Drinkshop ár: 36990 Ft
A vásárlás után járó pontok: 360 Ft
Részletek

Ki készíti és honnan érkezik hazánkba ez a híres brand?

Guatemala sok mindenről híres a világban, többek között a kávéjáról, a cukorról, a kőolaj exportról és a persze a Zacapa rumról. Ez a termék is benne van a legtöbbet exportált termékek Top 10-es listájában. Sajnos van egy másik lista, ahol olyan dolgok szerepelnek, mint a kábítószer, ami komoly problémát jelent az országba, mind a becsempészes, mint a termesztés és sajnos az export is.

A felszínt egyébként a Kordillerák magas, vulkanikus és emiatt vulkánokkal tűzdelt hegyvonulata uralja, ez teszi egyébként a cukornádtermesztést és így a rumot is igazán különlegessé. Ennek köszönhetően a hőmérséklet és az időjárás is inkább szubtrópusi, tehát a legmelegebb hónapban is az átlaghőmérséklet 19fok körül alakul és a leghidegebben is 16fok, szóval kicsi a kilengés.

A Zacapa rumot egyébként az úgynevezett Licoreras de Guatemala készíti és világszinten a Diageo cégóriás forgalmazza. 1976-ban készítették először, annak a tiszteletére, hogy az ugyanilyen nevű várost kelet Guatemalában 100 évvel ezelőtt alapították. Alejandro Burgaleta készítette el először, aki hosszan érlelt rumok keverésével érte ezeket a fantasztikus ízeket. Az első időkben a rumosüveget egy pálmalevelekből font réteg fedte el (helyi kézműves termék), erre emlékeztet egyébként az üvegeken található kis csík továbbra is, de a teljes üveg elfedését kapacitás és pénzügyi okok miatt elvetették.

Messze a leghíresebb terméke a Zacapa 23, melynek korábban Zacapa Centenario 23 Anos volt a neve, de mivel nagyon megtévesztő volt a név, mert nem csak 23 éves rumok találhatóak benne, hanem 6 és 23 év közötti rumok, így úgy döntöttek lerövidítik.

Mi a terület és az egyes kiadások különlegessége?

Ahogy már korábban említettük Guatemala felszínét vulkanikus talaj fedi nagyon nagy százalékban, ennek köszönhetően a cukornádnak is ezen a talajon kell életben maradnia és innen kell az úgynevezett „fajta jegyeket” felvennie.

Ezen a talajon alapvetően ritkán terem meg, tehát már ez is ritka, az pedig, hogy 2300m feletti magasság felett legyenek az ültetvények kimondottan egyedi. A Quetzaltenango hegyvidéken található forró és nedves éghajlat, ezzel a vulkanikus talajjal egy olyan egyedi kombináció mely igazán különleges ízjegyeket ad a cukornádnak és ezáltal az itt készülő Zacapa rumoknak is.

Kevesen tudják, de a cukornád is jól felveszi az egyes terroir jegyeit és ahogy a bor esetében, úgy itt sem mindegy, hogy gépi vagy kézi „szüret” ebben az esetben aratás van. Márpedig a legjobb minőség elérésének érdekében a Zacapa továbbra is kézzel aratja a cukornádat, amit utána frissen préselve használ fel, vagyis nem csak melaszból készülnek a rumok.

Mint minden érlelt ital esetében, itt is a hordók rendkívül sokat számítanak, nem véletlen tehát, hogy a Zacapa rumokat egy bourbon tölgyfahordókban és sherry hordókban is érlelik a jól ismert Solera eljárással.

Mi az a Solera eljárás a rumkészítésben?

Legtöbbször a sherry-k érlelésénél használják ezt az eljárást, de természetesen maga az eljárás nem eredetvédett, mint a sherry, így bárhol másutt is alkalmazhatják. A lényege az eljárásnak, hogy hordókat tesznek egymásra több sorban szépen szabályosan és ezeket összekötik.

Fontos, hogy a rendszer akkor működik jól, ha mindig a legalsó sorban lévő hordókból palackoznak és mindig csak maximum a hordó 1/3-át. Értelemszerűen a palackozott hordórészt a felette lévőből visszapótolják, mindig a következő sorból, míg a legfelső sor esetében friss rumot töltenek bele. Ezzel tudják biztosítani, hogy a minőség folyamatos legyen, hiszen mindig a régebb óta érlelésben lévő párlatot keverik össze a frissebbel, ugyanakkor pontosan ezért nem tudják viszont megmondani, hogy egy adott párlat pontosan mennyi idős, hiszen ízprofilt néznek amiben az idősebb és a fiatalabb rumok aránya eltérhet.

Szintén fontos, hogy így az aratások közti minőségi különbségeket is ki tudják szűrni, hiszen egy gyengébb évjáratot fel tud javítani egy korábbi magasabb minőségű. A hordókat sosem töltik teljesen tele a könnyebb érlelés érdekében és mindig feketére festik őket, hogy ha valamelyik szivárogna könnyen ki lehessen szűrni és cserélni. Ennek következtében a rendszerben nem is cserélnek soha teljes hordót, csak dongákat, ha elöregednek.


Adatok
Kiszerelés
0.7
Mr. Alkohol Drinkshop Budapest
Alacsony raktárkészlet
Mr. Alkohol GO! Fény utca raktárkészlet
Alacsony raktárkészlet
Mr. Alkohol GO! Karinthy raktárkészlet
Alacsony raktárkészlet
Mr. Alkohol Balatonboglár
Alacsony raktárkészlet
Siófoki Drinkshop raktárkészlet
Nincs raktáron
Szegedi Drinkshop raktárkészlet
Nincs raktáron
Díszdoboz
Igen
Márka
Zacapa
Cikkszám
1016024
Tömeg
1,8 kg/db
Csomagajánlatok
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!
Kiegészítő termékek
Hasonló termékek