Különleges pálinkafajták, amiket talán még nem kóstoltál

Ha egy tipikusan magyar italt kellene említeni, sokaknak a pálinka jutna először eszébe. A gyümölcsből főzött párlatokat valóban sokan kedvelik itthon, mostanra pedig jó néhány különlegesebb tétel is elérhető, ami új szintre emeli az élményt.
Egy hazai íz
A pálinka valódi hungarikum, ami sokszor előkerül a családi ebédeknél, a baráti koccintásoknál és természetesen különleges alkalmakkor is. A különféle gyümölcsök rengeteg különböző ízprofilt kínálnak, ráadásul az alkoholtartalommal is van lehetőség a játékra, így jó néhány erősebb, akár 50% feletti alkoholtartalmú pálinka mellett sok 40% körül verzió is elérhető. Utóbbi esetben természetesen jobban érvényesülnek az aromák is, így az ízek szempontjából talán szerencsésebb az “enyhébb” verziókat választani.
A pálinkák kapcsán a többség jellemzően csak a klasszikus ízeket ismeri: barack, szilva, alma, körte, esetleg szőlő. A háztáji főzetek között persze egészen extrém példákat is találunk, de kellő biztonsággal leginkább azt mondhatjuk, hogy érdemes észszerű kereteken belül tartani a kísérletezést. A pálinka paletta persze az üzletek polcain is egyre színesebb, hiszen a gyártók is rendszeresen előállnak olyan különleges főzetekkel, amik nem a megszokott, hagyományos alapanyagokat használják. Így a vásárlás során akár olyan tételekkel is találkozhatunk, mint a zöld dió vagy gyömbér likőrök, illetve a törkölypálinkák.
Zöld dió pálinka - egy színes különlegesség
A zöld dió tulajdonképpen a diófák még éretlen termése, hiszen ez a zöld burok veszi körbe a kemény héjú diót, mielőtt a teljes éréskor kiesne belőle. Ezzel együtt egy rendkívül fűszeres és egyedi ízjegyeket tartogató alapanyagról beszélünk, ami a pálinkafőzés kapcsán is egyre kedveltebb alapanyag. A Márton és Lányai zöld dió likőr is ennek lenyomata, ebben az italban pedig minden erre jellemző fűszeres, gyógynövényes, enyhén kesernyés karakter tetten érhető.
A dióbél zöldes friss aromái mellett a fahéj és a szegfűszeg íze is megjelenik, így egy egészen ünnepi karakterű italról beszélhetünk. A zöld dió pálinka ideális lehet étkezés utáni digestifként, de különböző diós, mandulás és csokoládés süteményekhez is jól passzol. Őszi-téli estékre kihagyhatatlan ital.
Gyömbér pálinka - egy pikáns specialitás
A gyömbér egyre szélesebb körben ismert és alkalmazott alapanyag, de elsőként biztosan nem a pálinka jut róla eszünkbe. Ez a kissé csípős, rendkívül friss, citrusos és elképesztően intenzív karakter ugyanakkor nagyon is jól működik alkohol formájában is, így a gyömbér pálinka is egyre gyakoribb vendég az asztalokon. Az Árpád gyömbér párlat például a pálinkák esetében viszonylag alacsony, 40 százalékos alkoholtartalmával egy rendkívül friss, mégis pikáns ital.
Ízkarakteréből is üdeségéből fakadóan a gyömbér pálinka remek aperitif lehet étkezések előtt, és kiválóan működik a fűszeres ázsiai ételek mellé is, melyek egyébként szintén gyakori alapanyagként használják a friss gyömbért. A citrusos ízjegyek miatt pedig akár egy nyári koccintás során is érdemes lehet elővenni ezt a különlegességet, hiszen fűszeressége remekül illik ehhez az időszakhoz is.
Törkölypálinka - üvegbe zárt tradíció
A törkölypálinkának nem csak itthon, de Európa más országaiban is komoly hagyománya van. Az olaszok egyik nemzeti itala, a grappa is törkölyből készül, a Magyarországon ismert törkölypálinka pedig szintén ezt a vonalat követi. Kétségtelen, hogy egy réteg italról van szó, hiszen a kipréselt szőlőhéjból és magból származó törköly egy karakteres, száraz, füstös, de semmivel össze nem téveszthető karaktert eredményez, amit rengetegen kedvelnek, de legalább ennyien el is utasítanak.
Egy a földes, fáz íz ugyanakkor remekül passzol zsírosabb húsételekhez vagy akár kolbászokhoz és érlelt sajtokhoz is, hiszen a kissé nehezebb, de a maga egyedi módján mégis fűszeres törköly íz kiváló kiegészítője ezeknek.