Drink responsibly... but drink!
Blog

Mit igyunk a grillhús mellé? – Italpárosítások kezdőknek és haladóknak

Mit igyunk a grillhús mellé? – Italpárosítások kezdőknek és haladóknak

A tavaszi grillszezont sokan már az első melegebb napon elindították és valóban nem érdemes várni, hiszen ilyenkor ezek az ételek esnek a legjobban. Főleg akkor, ha melléjük a megfelelő italt párosítjuk, amivel még tovább fokozható az élmény.

 

Mikor indul a grillszezon?

Erre a kérdésre nehéz lenne egyértelmű választ adni, hiszen a grillszezon akkor kezdődik és addig tart, amíg hajlandóak vagyunk begyújtani a faszenet és rádobni néhány húst a rácsra. Ideálisan persze akkor a legjobb mindez ha jó időben, barátok és család társaságában tehetjük meg. Az egyezményes időintervallum tehát leginkább tavasztól ősz elejéig/közepéig tart, de ez egyben azt is jelenti, hogy mostanra már beköszöntött az idei tavaszi grillszezon, így mindenképpen érdemes kicsit foglalkozni a témával.

Hogyan készülhetünk fel a szezonra?

A grillszezon előtt szerencsére nincs szükség edzőtáborozásra és komoly felkészülésre, hiszen nem sportról és versenyzésről, hanem szigorúan kikapcsolódásról beszélünk. Van aki persze ettől komolyabban veszi ezt az időszakot és különböző tippeket, trükköket illetve technikákat sajátít el, amit aztán megvillanthat egy-egy ilyen alkalommal. A legalapvetőbb ugyanakkor mégis az, ha nem magunkat, hanem az eszközöket és alapanyagokat készítjük elő a szezonra, vagyis elővesszük és megtisztítjuk a grillt, megvesszük amire az első alkalommal vagy hosszabb távon szükség lehet, majd izzítjuk a tüzet és indulhat a szezon.

Miért érdemes italokat párosítani az ételekhez?

Ételek és italok kéz a kézben járnak, hiszen egy étkezés sem telhet el anélkül, hogy legalább egy pohár vízzel ne öblítsük le a finom falatokat. Ezt ugyanakkor tovább fejleszthetjük, ha az alkohol is szerepet kap, hiszen ebben az esetben már nem csak egy funkcionális hidratálásról, hanem valódi gasztronómiai élményről beszélhetünk. Az éttermekben sem ritka, hogy az egyes ételekhez konkrét italokat, jellemzően borokat vagy akár konkrét bor sorokat párosítanak, hiszen az egyes italok ízjegyei és karaktere még inkább segíthet kiemelni az adott étel ízét. Emellett pedig akár étvágyhozó vagy emésztést segítő tulajdonságokat is említhetünk az alkohol kapcsán, így a grillszezonra is érdemes bekészíteni pár olyan tételt, amik jó kiegészítői lehetnek a tűzön sült ételeknek.

Milyen ital illik a csirkehúshoz?

A grillszezon egyik legalapvetőbb alapanyaga a csirke, hiszen gyakorlatilag minden részéből remek grillételek készíthetők. Egy szaftos csirkemell steak vagy egy jól fűszerezett combfilé, esetleg a snacknek is kiváló buffalo csirkeszárnyak csak néhány példa arra, hogy milyen jól használható ez a húsfajta a grillezés során. A csirkehús könnyed, lágy íze pedig számos alkoholos itallal is remekül párosítható.

Ezek közül mindenképpen érdemes kiemelni az üde, citrusos fehérborokat - például sauvignon blanc vagy olaszrizling - melyek savassága remekül képes kiemelni a csirke fűszereinek ízét. De egy ilyen könnyű fogás mellé tuti választást jelenthetnek a különböző sörök is, így akár egy egyszerű lager, vagy egy komlózottabb IPA, esetleg búzasör is jó választás lehet. A röviditalok közül pedig szintén a fűszeresebb, citrusossabb vonal ajánlható, így például a gin tonic vagy egy gyümölcspárlat is jó választás lehet.

Mit válasszunk marhahús mellé?

A marhahús a drágább, nemesebb alapanyagok közé tartozik, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a hús a grill és BBQ világának királykategóriája. A csirkéhez képest egy jóval testesebb, karakteresebb húsról beszélünk, ráadásul a különböző részek egészen más ízvilággal és karakterrel rendelkeznek. Épp ezért kicsit nehezebb dolgunk lehet, ha az ideális alkohol párosítást keressük a marhahúshoz, de természetesen ezzel kapcsolatban is van néhány fix tippünk, amivel nehezen lehet mellényúlni.

Mivel a marhahús is karakteres ízzel rendelkezik, az italok terén is érdemes a testesebb tételekhez nyúlni. A vörösbor például nagyon is adekvát választás egy steak vagy oldalas mellé. A sörök szempontjából is a sötétebb a jobb, így tehát a pörkölt- vagy karamell malátás, akár hordós, magasabb alkohol tartalommal bíró barna sörök, pl. stoutok vagy porterek segíthetnek kihozni a maximumot a marha ízéből. A röviditalok terén pedig természetesen klasszikus és elnyűhetetlen választás lehet egy érlelt whiskey is.

Mi illik a grillkolbász mellé?

A grillkolbászok a sós, fűszeres és zsírosabb ételek sorába tartoznak, így valami olyasmire lesz szükség az alkohol terén, ami képes átvágni ezt zsírosabb karaktert és képes felerősíteni az ízeket. A savasabb borokkal, illetve a szintén ezt a savas-citrusos vonalat képviselő IPA vagy savanyú sörökkel mindenképpen érdemes próbálkozni, hiszen az emésztést is segítik és az ízélményt is javítják. A röviditalok közül pedig érdemes lehet erősebb tételeket választani, így például egy pálinka jól semlegesítheti a kolbász testességét.

Mit igyunk a grillsajt mellé?

A grillezett sajtok között rengeteg különböző típust és ezzel együtt karaktert vagy ízvilágot találunk, ráadásul sok esetben ezek is utólag fűszerezettek. A grillsajtok alapvető tulajdonsága ugyanakkor, hogy ízük viszonylag semleges, állaguk pedig viszonylag rugalmas, hogy jól bírják a hőkezelést, illetve a füst íze is érvényesülni tudjon. A sajtok mellé mindig jó választást jelentenek az aromás, virágos fehérborok - például a muskotály - de a rosé is jó választás lehet. Az erősebb alkoholok terén pedig érdemes lehet egy próbát tenni a fűszeresebb, édesebb rumokkal, hiszen ezek is képesek lehetnek kiemelni a sajtok valódi karakterét.

Mire vigyázzunk a párosításnál?

Az egyéni ízléssel nehéz és nem is érdemes vitatkozni, így a fentiek természetesen sokkal inkább ajánlások. Végül úgyis mindenki olyan italt fogyaszt majd az ételek mellé, amit ő kedvel, de az ideális párosítások ismeretében talán többen tesznek majd egy próbát és érzik meg, hogy mit képes hozzáadni az alkohol a grillételek ízéhez. Azt azonban mindenképpen érdemes elkerülni, hogy az étel ízét teljesen elnyomjuk az itallal. Egy testes whiskey például ezért nem működik jól a csirkehússal, de egy túl édes bor sem harmonizál megfelelően a sósabb, fűszeresebb ételekkel. A kulcsszó pedig ez a harmónia, hiszen a cél az, hogy egységet teremtsünk az alkohol és az ételek között, ezzel egy sokkal magasabb szintű gasztronómiai élményt létrehozva.

Összefoglalás

A legfontosabb szabály, hogy mindig az étel karakteréhez illő italt válasszunk. Könnyű húsokhoz könnyű italokat, testesebb ételekhez karakteresebb párosításokat. Kísérletezzünk bátran, de tartsuk szem előtt az egyensúlyt és harmóniát. Egy jól megválasztott ital nemcsak a hús ízét emeli ki, hanem az egész grill élményt is felejthetetlenné teszi.

GYIK

Bizonytalan vagyok benne, hogy milyen italt válasszak. Mit tehetek?

Érdemes lehet kicsit utánaolvasni a témának és megismerni a legalapvetőbb étel-ital párosításokat. Az alkohol boltokban pedig szintén kérhetünk segítséget a vásárlás során, hiszen ez esetben is jól működő ajánlásokat kaphatunk.

Milyen alkoholos italt érdemes beszerezni a grillezéshez?

A kezdőszettben mindenképpen ajánlott tartani pár könnyed fehérbor, esetleg egy-két testes vörösbort és különböző söröket. A tömény italokat tekintve pedig a rum-whiskey-pálinka hármassal nehéz hibázni, de ez esetben természetesen sokkal nagyobb a merítési lehetőség.

Milyen arányban érdemes fogyasztani az ételeket és italokat?

A párosítások során a hangsúly mindig az ételeken van, így az italok csak kisebb adagokban, az ízek kiemelésére szolgáló kiegészítőként működnek. Egy borból vagy sörből persze adott esetben több is fogyhat, mint egy erősebb alkoholból, de mindig fontos a mértékletesség és az, hogy inkább a gasztronómiai összélményre koncentráljunk.