Drink responsibly... but drink!
Blog

Barceló Dark Series

Barceló Dark Series

Dominikai fekete arany, amit a cukornádültetvények táplálnak. Egy igazán különleges ízvilágú ital, ami széles spektrumban mutatja meg rumok sokszínű világát. Te kóstoltad már a Barceló Rumokat?

Minek is köszönhetjük Dominika eme kincsét?

 

A történet 1929-ben kezdődik, amikor egy Mallorca szigetén született, Spanyol emigráns érkezett a szigetre azzal a nem titkolt céllal, hogy rumot készítsen egy olyan országban, ahol ennek tradíciója és a cukornádnak „hazája” van, hogy később csak úgy emlegessék majd, mint a világ legjobb rumja. Ezt az úriembert hívták Julián Barceló-nak (a fifikásabbak már ki is találhatják, honnan ered a rum neve ?).

Egy évnek sem kellett eltelnie, hogy az akkor 26 éves Barceló ambíciókkal és álmokkal telve megalapította a Barceló&Co céget, nevet szerezve saját rumjának. 1950-re már meghatározó szereplője lett a helyi piacnak, miután piacra dobták a Blanco és a Dorado rumot, ami nagyon közkedvelt lett a fogyasztók körében. 1970-re az Anejo rumot (ami egyébként azóta a legtöbbet eladott rumja a márkának) és 1980-ra pedig már az Imperial kiadást is a piacra dobták, ami az abszolút prémium kategóriás rumok zászlóshajója lett Dominikáról. 50 évvel az alapítás után egyébként már a legközkedveltebb rumok közé tartozott a régióban, majd 1994-ben elindult a nemzetközi értékesítés először Spanyolországba, aminek köszönhetően ma a 3. legtöbbet eladott spirit az országban.

2018-ban a Barceló rum lett az IWSR (International Wine and Spirits Research) adatai alapján a legtöbbet exportált érlelt rum a világon, majd ezt az elismerést 2019-ben is bezsebelte. Köszönhető ez egyébként annak, hogy több, mint 80 országban vannak jelen.

 

Mit jelent, hogy egy rum „karbon semleges”?

 

2016-ban érkezett el a lepárló oda, hogy első rumként a világon akkreditált karbon semleges lett. Ez azért nagyon fontos, mert egy olyan üzenet a mai világnak, hogy figyelj, állj meg, tudod úgy készíteni a legkülönlegesebb rumokat, hogy közben a környezetvédelemre is nagyon komoly hangsúlyt fektetsz. A márka – többek között - az Egyesült Nemzetek „Karbon Semlegesség Most” elnevezésű kezdeményezésébe is belépett.

Ezzel kéz a kézben jár a fenntarthatóság kérdésköre is. A Barceló márka 2016 óta az RB360 fenntarthatósági kóddal működtetik az egész készítési folyamatot és a lepárlót, ennek köszönhetően mára szignifikánsan csökkent a vállalat ökológiai lábnyoma. 100%-ban lecsökkentették a fosszilis energiahordozók használatát a gőzenergiára áttérve, valamint a villamosenergia is 90%-ban megújuló energiaforrásból származik, mint a napenergia és a biomassza. Ehhez hasonlóan a fermentáció során felszabaduló széndioxidot is felhasználják ásványvizek és üdítők szénsavasítására.

 

Miért jött létre a AFD-Barceló?

 

Ez egy non-profit szervezet, ami a Dominikán fellelhető falvakat és városokat támogatja. A Barceló igyekszik minél több szociális programot, oktatást tartani. Leginkább a cukornádültetvényen dolgozó munkások falvaiba, családjaihoz mennek és rengeteg hasznos tudással látják el őket. Egyenlőséget akarnak teremteni annak érdekében, hogy mindenki, aki a rum gyártással foglalkozik jó körülmények között éljen, hiszen nekik is érdekük, hogy a munkásaik elégedettek és boldogok legyenek.

 

Milyen portfólióval dolgozik a Barceló Rum?

 

A Barceló rum az egyetlen olyan Dominikai rum, ami 100%-ban a saját cukornádültetvényeiről dolgozik. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy folyamatosan a legmagasabb minőséget tudja biztosítani a fogyasztóinak, hiszen a minőség az első a zászlójukon. A portfólió igen széles skálán mozog, hiszen megtalálható benne a bartenderek számára készített koktél alapanyagnak való rum is:

  • Barceló Blanco 0,7l 37,5%
  • Barceló Blanco 1L 37,5%
  • Barceló Dorado 0,7l 37,5%
  • Barceló Dorado 1L 37,5%
  • Barceló Anejo 0,7l 37,5%

Utána szépen haladnak felfelé a „ranglétrán” és a kóstolgatós rumok kategóriájában nagyon széles választékkal dolgoznak:

  • Barceló Dark Series 0,7l 37,5%
  • Barceló Gran Anejo 0,7l 37,5%
  • Barceló Imperial 0,7l 38% DD
  • Barceló Imperial Onyx 0,7l 38% DD
  • Barceló Imperial Porto Cask 0,7l 40% DD
  • Barceló Maple Cask 0,7l 40%
  • Barceló Imperial Premium Blend 40th Anniversary 0,7l 43% DD

Emellett készítettek egy organikus rumot, valamint egy krémlikőrt is, ami rum alapjának köszönhetően rendkívül kellemesen fogyasztható.

Milyen ízeket fedezhetünk fel a Dark Series Gran Anejo-ban?

Mint már említettük a legmagasabb minőségű cukornádat használják fel a rumok készítésekor és olyan hordókban érlelték legalább 6 évig, amik nagyon magas fokon voltak sötétre pörkölve, ezzel adva meg a tökéletes ízprofilt a rumnak. Miután megvolt az érlelés a Rum Master-ek egy komplex hűtési eljárással harmonizálják a blendet. Illatában és ízében egyaránt felfedezhetjük a karamellás vaníliát, a krémes csokoládét, háttérben meghúzódva egy kis dohány és aromás citrusosság is jellemzi. Egy könnyed korty, közepes test, gyümölcsös és igen hosszú lecsengés jellemzi.

Hogyan fogyasszuk, milyen koktélba ajánljuk?

Az első kóstolást mindenképpen magában, jég nélkül ajánljuk, de aztán egy kis jeget tehetünk bele, hogy lehűtve is megízleljük, ami természetesen nem kötelező, de a krémességét talán egy kicsit jobban kiemeli. A koktél, amit ajánlunk hozzá igen egyszerű, Dark Signature névre hallgat:

·       20ml Frissen facsart lime lé

·       10ml Cukorszirup

·       2 reszelés gyömbér

A gyömbért a shakerben egy törőfa segítségével nyomkodjuk meg, hogy kicsi levet eresszen, majd a többi hozzávalót töltsük hozzá és shakeljük össze. Szűrjük egy jéggel teli pohárba, díszítésnek citromfüvet vagy gyömbért használjunk. Egészségünkre!