Drink responsibly... but drink!
Blog

Don Papa rum - Az ember és a legenda

Don Papa rum - Az ember és a legenda

A Don Papa népszerűségét édeskés, ugyanakkor kicsit földes ízvilágának köszönheti. Igazán magával ragadó ital, amely önmagában, vagy koktélban fogyasztva is kitűnő választás.

Az ember és a legenda

 

A Don Papa emléket állít egy úriembernek, akit Papa Iso-nak hívtak. Ő egy igazi vezető volt Negros szigetéről. Ez a sziget a Fülöp szigetek egyik része a sok közül. Az 1890-es éveket írjuk, amikor is a segítségével elűzik a Spanyol hódítókat a szigetről ezzel felszabadítva Sugarlandia területét. Bár Don Papa nem egy ember, inkább a megtestesülése ennek a harcos szellemnek, ami átjárja Sugarlandia területét és a rumot melyet itt készítenek.

 

Sugarlandia szelleme

 

Sugarlandia a Don Papa rum hazája. Nem csak természeti értelemben, hanem spirituális értelemben is. Egy olyan helyről beszélünk, amin nem fog az idő, mind a mai napig a természet az úr. Friss, burjánzó és nagyon termékeny területet kell elképzelni, ahol a cukornád igazán otthon érzi magát. A Negros területén található öreg cukornád malmok aprítják és darálják a cukornádat, melynek következtében jön létre az igazán különleges, csak a területre jellemző, helyi „fekete arany”, vagyis a melasz. Ez az alapja ennek a rendkívül gazdag, édes és aromás rumnak.

 

Hogyan készül ez a legendás rum?

 

A Don Papa egy olyan ország (Fülöp szigetek) terméke, mely a kezdetek óta nagy becsben tartja a nemes cukornádat. Ahhoz, hogy ez a nemes párlat elkészülhessen a cukornádat minden évben októbertől májusig kézzel aratják a helyiek, mielőtt feltennék őket a teherautókra.

Ezek viszik el a malmokba melyek 1920 óta működnek és azóta darálják, aprítják a cukornádat, így elkészítve a „fekete aranyat”. Ebből fog elkészülni az egy testesebb, kicsit édesebb és gyümölcsösebb rum. A melaszt ezután fermentálják a Bago lepárlóban, majd toronylepárló segítségével megtörténik a lepárlás.

Mielőtt ex-bourbon hordóba fejtenék az érleléshez, friss forrásvíz segítségével 65%-ra csökkentik az alkohol tartalmát. Ezeket a válogatott amerikai tölgyfa hordókat enyhén pörkölik, hogy kiemeljék a gyümölcsös és vaníliás jegyeket és természetes úton sötétebb rumot kapjanak.

Az érlelés a Kanlaon hegy lábánál történik, ahol a nagyon meleg és párás klíma miatt egy gyorsabb érlelés megy végbe. Érdemes megemlíteni, hogy nem kevesebb, mint 8% az angyalok jussa, ami ugye az elpárolgás mértékét jelenti. Ez Skóciához képest igen magas (ott 1-2%), ugyanakkor Tajvanhoz képest alacsony (ott 15%).

Hét hosszú év után, gondosan kiválogatják a hordókat, keverik a Master Blender irányításával és „már” készen is áll a Don Papa rum boldoggá tenni a világot.

 

A Don Papa, mint termék

 

Ez a rum a zászlóshajója a brandnek. Hét éves érlelés után halvány sárga színben tündököl a rum, mely nagyon könnyed és gyümölcsös illatokkal kecsegtet és igazán krémes, enyhén édes ízvilággal kápráztatja el a fogyasztót. Hosszú és megával ragadó lecsengése újabb kortyért kiállt.

 

Koktél ajánlás

 

Sunset by the Bay

  • 45ml Don Papa
  • 100ml Narancslé
  • 30ml Ananászlé
  • 10ml Grenadine

Az összetevőket (a grenadine) kivételével egy long drinkes pohárba töltjük jégre, majd óvatosan rácsorgatjuk a grenadinet a tetejére és már gyönyörködhetünk is a naplementében a poharunkban.

Don Collins

  • 45ml Don Papa
  • 15ml Friss citromlé
  • 10ml Cukorszirup
  • Szódavíz feltöltés

Egy shaker segítségével rázzuk össze az első 3 összetevőt, majd jégre töltsük egy long drinkes pohárba. Szódával töltsük fel a poharat és élvezzük a frissítő nyári collins koktélt.

Aperitivo by the Don

  • 30ml Don Papa
  • 30ml Campari
  • 90ml Szóda feltöltés

Egy Old Fashioned pohárba tegyük az alapanyagokat, majd óvatosan keverjük meg. Egy nagyon könnyed, kicsit kesernyés ízvilágú italt ismerhetünk meg.