Drink responsibly... but drink!
Blog

Appleton Estate Jamaikai rumok

Appleton Estate Jamaikai rumok

Ha egy szóval lehetne jellemezni, hogy mitől is különleges az Appleton Estate, akkor az „karszt” lenne. Maga a történet több, mint 270 évvel ezelőtt kezdődött a titokzatos Nassau völgyben. Ennek a területnek a „karszt”, mint földrajzi képződmény a jellegzetessége, ami mészkőből alakul ki és formál barlangokat, hegységeket és föld alatti vízforrásokat.

Mi az Appleton Estate története?

Ha egy szóval lehetne jellemezni, hogy mitől is különleges az Appleton Estate, akkor az „karszt” lenne. Maga a történet több, mint 270 évvel ezelőtt kezdődött a titokzatos Nassau völgyben. Ennek a területnek a „karszt”, mint földrajzi képződmény a jellegzetessége, ami mészkőből alakul ki és formál barlangokat, hegységeket és föld alatti vízforrásokat.
A birtokot egyébként 1749-ben említették először, de sokak szerint az eredete korábbra tehető, egészen 1655-re, amikor is az akkori gyarmatosító csatározásoknak köszönhetően a Brit Birodalom elfoglalta a szigetet Spanyolországtól.

A csata egyik fontos személye volt Frances Dickinson, aki szolgálataiért cserébe kapott jutalmat (ebben a korban abszolút szokás volt adni jutalmul a szolgálataiért). Az nem egyértelmű, hogy neki volt-e köze a rum készítéséhez és feljegyzés sincs arról, hogy az Appleton birtokot is magába foglalta-e az ajándék, ugyanakkor az gyanús, hogy a birtok első hivatalos tulajdonosa, aki vissza is követhető az nem más, mint Dickinson unokája.

A birtokot egyébként a 20.század eleje óta a szintén jamaicai J. Wray&Nephew birtokolja.

Mit is jelent a mészkő a cukornádnak?

A karsztos, mészköves talaj rendkívül jót tesz a cukornád érésének. Ehhez még hozzákapcsolódik a völgyben található teljesen egyedi klíma és máris megvan a tökéletes receptje a kiváló minőségű cukornádnak. Az egyedi klímához hozzátartozik, hogy szinte minden nap délután  Emellett nagy előnye, hogy kiváló minőségű vizet biztosít és teljesen természetes élesztőket.

Ennek a mikroklímának és területnek köszönhető, hogy az Appleton Estate egy olyan rum, aminek alapvető terroirra jellemző illat és ízjegyei vannak.

A Master Blender szerepe, avagy milyen jó ízlése van a nőknek

Ritka, de szerencsére egyre többet hallani, hogy hölgy a master blender vagy master distiller egy márka esetében. Nincs ez másképp itt sem, Joy Spence az Appleton Estate master blendere. 1997 óta ő ennek a pozíciónak a büszke tulajdonosa, amikor első nőként töltött be ilyen pozíciót az egész világon, ugyanakkor már 1981 óta tagja az Appleton csapatnak. Neki köszönhetjük a 8 éves kiadást és az igazán limitált 50 éves rumot, ami szintén egyedülálló a világon.

Milyen kiadásokat rejtenek az Appleton hordói?

Széles a tárház, de nem túlzó. Alább láthatjátok milyen kiadásokkal találkozhattok:

·        Appleton Estate Signature Blend Rum 0,7l 40%

2015 óta a lepárló zászlós hajója. 15 féle rumból van kikeverve, amik között vannak nehezebb és könnyedebb rumok is, így igazán komplex ízvilágot nyújt.

·        Appleton Estate 12 éves Rare Casks Rum 0,7l 43%

A címkén mindig a legfiatalabb összetevőt tüntetik fel, így ez a kiadás is legalább 12 éves rumokból lett kikeverve. Határozott karakter, vanília, dió és barnacukros melasz jellemzi.

·        Appleton Estate 15 Ans Black River Casks Rum 0,7l 43%

Pörkölt mandula, mogyoró és narancshéj is felfedezhető az aromák között. A melasz és a kávé, csak trükkös ráadás, mely csábít és teljesen elbódít. Nem nagyon kell magyarázni az ízeit hiszen önmagukért beszélnek, ebben a semmi adalék színt nem tartalmazó rumban.

·        Appleton Estate 21 éves Rum 0,7l 43%

Egy igazi dicsőítése a Nassau völgynek és a lepárlónak. Kézzel válogatott hordók és 21 éves érlelés ezen a trópusi és különleges mikroklímán. Benne található minden ami Nassua-t jellemzi, a virágosság, édesség és a különlegesség!

Jó kóstolgatást mindenkinek!