Drink responsibly... but drink!
Blog

Sir Edmond Vaníliás Gin

Sir Edmond Vaníliás Gin
Egy gin, amely a vanília fővárosának ízeit hozza el nekünk.

Honnan is kapta a nevét a gin és ki előtt tiszteleg?

 

1841-et írunk a történelem hullámai között, amikor is a 12 éves Edmond Albius (egy fekete rabszolga) feltalálta egy igazán egyedi, de nagyon célravezető módját a vanília virág beporzásának. Ez a kézzel beporzás egyébként mind a mai napig az egyetlen járható és életképes útja annak, hogy megtörténjen a beporzás. Mr. Edmond ezzel útjára indította a vanília sikerét. A fiatalember egyébként elég hosszan élt ahhoz, hogy meglássa a rabszolgaság végét, de már nem élvezhette ki ennek az örömeit, így szegényen halt meg.

Egy kicsi, de annál gyönyörűbb trópusi szigeten, Réunion-on (régi nevén a Bourbon szigeten) egy szobor állít neki emléket és egy ünnepelt emberről van szó, de a világ többi részén alig ismerik MÉG!

A Sir Edmond Gin készítői ezért is foglalták a nevét a ginbe és a legmagasabb minőségben készítik a róla elnevezett fantasztikus párlatot.

 

Mi az üzenet, ami a „palackban” rejlik?

 

A fő irányvonal, hogy a Sir Edmond egy vaníliával fuzionált gin. Ugyanakkor nem akármilyen vaníliával, hanem a világ legnemesebb Bourbon vaníliájával van elkészítve, amit a már említett Réunion szigeten szüretelnek. A vanília életútja igen hosszú, hiszen 4 évre van szükség ahhoz, hogy magból kiszárított bab legyen. Mielőtt bekerül a folyamatba, apró darabokra vágják, hogy a lehető legoptimálisabb ízt nyerjék ki belőle. 6-8hét áztatás után jön a finomszűrés, mely során eltávolítják a száraz részeket a párlatból.

Ha egy jelmondatot szeretnénk megfogalmazni a ginnek akkor egy „lázadó párlat egy szokatlan karakterrel” talán találó lehet. Nem csak a párlat, de aki előtt tiszteleg Ő is egy lázadó volt, hiszen rabszolga létére mindig kívül gondolkodott a megszokotton.

 

Miért is a flamingó a „címerállat”?

 

A kezdetek kezdetén az alkotók abban megállapodtak, hogy egy nagyon különleges gint szeretnének készíteni, nem csak ízben de kinézetben is, hogy egy igazán egyedit készítsenek. Legyenek a „furcsa idegen” a polcon, a bárban, otthon, akit mindenki felismer és szeret.

Miután tanulmányozták Réunion szigetét azt tapasztalták, hogy rengeteg izgalmat rejt. Vulkanikus talajt, esőerdőket, pálmafás tengerpartot és egy rendkívül szerteágazó állat és növényvilágot. Ennek az egyik ikonikus madara volt a gyönyörű rózsaszín flamingó. A Flamingó a világ egyik legbüszkébb állata.

 

A Sir Edmond kiáll az afrikai állatok mellet, de hogyan?

 

A gin egy világ minden tájának ginje, miért is? A fűszereket a világ minden tájáról szerzik be ehhez a ginhez, vagyis érkezik dél-kelet Európából, közép Amerikából, Grönlandról, Kínából, Afrikából és a gyönyörű Réunion szigetről is. Így mondhatjuk, hogy a gin DNS-ébe van kódolva a világ szeretet, a féltés, az óvás és a megőrzés. Ezért is kötöttek egy megállapodást az Africa Wildlife Foundation-nel és minden egyes eladott Sir Edmond gin után adnak nekik egy részt támogatásképpen. Ezzel támogatva a világ azon részét, ahol az ember teljes mértékben tiszteli a természetet és a lehető legnagyobb harmóniában él vele.

 

Milyen széleskörű a G&T variációs lehetőségek tárháza?

 

Annak függvényében, hogy milyen vágy ébred bennünk egy jó Gin & Tonic elfogyasztására, úgy dönthetünk, hogy inkább édesebb, fűszeresebb, virágosabb vagy frissítőbb ízvilágot szeretnénk kihozni. Nézzük sorrendben:

Édesebb változatok:

 • Naranccsal és fahéjjal
 • Eperrel és mentával
 • Citrommal és málnával

Fűszeresebb változatok:

 • Naranccsal és kávéval
 • Gyömbérrel és citrommal

Virágosabb változatok:

 • Kakukkfűvel
 • Earl Grey teával
 • Levendulával
 • Rózsabimbókkal

Frissítőbb:

 • Grapefruittal és citrommal
 • Lime szelettel és héjjal

 

Milyen koktélokat készíthetünk a Sir Edmond ginből?

 

A koktélok tárháza itt is rendkívül széles, igyekeztünk kiválogatni talán a legjobb változatokat.

Az elsőt kóstolhattátok a hétvégi Gin Market rendezvényen is, ami a Sir Brewed Coffee névre hallgat.

Az első három összetevőt egy shakerben összerázzuk, majd jégre töltjük és tonikkal feltöltjük. Díszítésképpen narancsot használunk.

A következő egy végtelenül elegáns koktél, ami ezzel az enyhe vaníliás beütéssel igazán egyedi ízvilágot rejt. Ez nem más, mint a French Rebel.

Az első 3 összetevőt egy shakerben összerázzuk, majd pezsgőspohárba töltjük és felöntjük champagne-val. Egy citromhéj legyen a díszítése. Egészségünkre.