Drink responsibly... but drink!
Blog

CanaRio Cachaca - Kicsit rum, kicsit „pálinka”

CanaRio Cachaca - Kicsit rum, kicsit „pálinka”
Kicsit rum, kicsit „pálinka”, de mindenképpen egy rendkívül izgalmas ízvilág Brazíliából. A nyár frissítő ízét rejti, érdemes kipróbálni.

Miben hasonlít és miben különbözik a rumtól?

 

Az első és legnagyobb különbség, hogy míg a rumok szinte a legtöbb esetben a cukorgyártás melléktermékéből, azaz melaszból készül, itt minden esetben a cukornád frissen lepréselt levéből készítik a Cachaca-t. Más néven is szokták emlegetni Brazíliában, úgy mint pinga és caninha.

Brazíliába egyébként a Portugál telepesek révén került a cukornád Madeira szigetéről, ahol aguardente de cana, vagyis lepárolt cukornádpárlat néven volt ismert. Ez a történet valamikor az 1530-as években volt, amikor az első vágott cukornád megérkezett Brazíliába.

Maga a Cachaca egyedül Brazíliában készülhet és bár régi adat, de 2010 körül olyan 1,5 millió litert fogyasztottak el belőle, míg Brazílián kívül 15 millió liter fogyott. Alkoholfok szempontjából 38% és 48% között szokták gyártani, de értelemszerűen ahogy a házi pálinka is, az otthon készített párlat sokkal magasabb is tud lenni.

A rumhoz hasonlóan a szintén van érlelt, illetve érleletlen változata. Általában az érleletlen kiadást koktélba (Caipirinha) szokták használni, míg az érleletet, amit akár 15 évig érlelhetnek magában, vagy jéggel szokták fogyasztani.

 

Hol és hogyan készül Brazílián belül?

 

Mint minden párlatnak, így a Cachaca esetében is vannak kiemelt területek, ahol egy országon belül érdemes termeszteni, majd vágni a cukornádat, mert olyan magas minőségben készül. Ilyen többek között Salinas, Minas Gerais „megyében”, Cha Grande, Pernambuco „megyében” és Paraty, Rio de Janeiro megyében. Ugyanakkor az is elmondható, hogy most már Brazília minden területén készítenek cachaca-t és több, mint 40.000 lepárlót tartanak számon.

Kisüsti lepárlókban készül és ezeknek a mérete és összetétele a Brazil törvények által szabályozva van, így sok esetben az otthon készült kiadásokat nem lehet/lehetne kereskedelmi forgalomba hozni (természetesen alapvetően nem is ez a céljuk).

 

Milyen nevekkel szokták még illetni?

 

Alapvetően az évszázadok során minden párlatnak megvannak a maga becenevei, gúnynevei, attól függően, hogy milyen nexusban van éppen az adott ital a társadalommal, vagy éppen a kormánnyal. A cachaca esetében sincsen ez másképp, itt olyan nevek fedezhetőek fel, mint a abre-coracao (szívmegnyitó), água-benta (szent víz), bafo-de-tigre (a tigris lehelete). Ezekből a nevekből is láthatjuk, hogy mennyire élénk a Brazilok fantáziája, ha alkoholról van szó.

 

Milyen koktélt lehet belőle készíteni és mit kell tudni a CanaRio-ról?

 

Fazenda Soledade cég termékéről beszélünk, ami egyenesen Rio-ból érkezik hozzánk egy családi cégtől, amit 1827-ben alapítottak. A leghíresebb koktél pedig a már emlegetett Caipirinha.

Hogyan is kell elkészíteni:

  • Fél lime, cikkekre vágva
  • 3 kanál cukor (vagy kb 2cl)
  • 60ml Cachaca
  • Zúzott jég

A lime-ot és a cukrot beletesszük egy pohárba és törőfával összenyomkodjuk, míg a levét ki nem ereszti. Töltünk hozzá egy 2cl Cachaca-t és elkezdjük keverni, olvasztani a cukrot. Ezután töltsük tele a poharat zúzottjéggel és töltsük rá a maradék 4cl Cachaca-t. Kicsit keverjük fel és máris fogyaszthatjuk.

A következő ital a Bitter in Brazil névre hallgat. Alább láthatjátok az összetevőket:

Az összetevőket egy keverőpohárban jéggel összekeverjük, majd egy Old Fashioned pohárba, lehetőség szerint nagy tömbjéggel szervírozzuk. Narancshéjat használunk dekorációnak. Egészségünkre!