Drink responsibly... but drink!
Blog

Michter's - Az első amerikai whiskey

Michter's - Az első amerikai whiskey
Az USA legelső whiskey lepárlója, amelyet 1753-ban alapítottak és azóta is töretlen sikerrel készítik a legelegánsabb whiskeyket a Újvilágban.

Mit is kell tudni egy első amerikai lepárlóról?

 

Eredeti nevén Shenk’s, majd Bomberger’s whiskeyként volt számontartva, de a világhírnevet már Michter’s néven érte el, ugyanakkor a hírneve a kezdetektől töretlen volt. A polgárháború előtti időkből indult útjára, amikor is egy svájci mennonita farmer megalapította a szeszfőzdét Pennsylvania államban. Ő nem volt más, mint John Shenk.

Kezdetekben a kedvenc helyi gabonát, a rozst használták a whiskey készítéshez, hiszen ez a legjobban termő a Kék Hegy Völgyében, ahol a lepárló található. Ha lehet hinni a szóbeszédnek és a történelmi kutatásoknak, amikor kitört a függetlenségi háború, George Washington bement egy főzdébe és vett whiskey-t a katonáinak, hogy feltüzelje őket. 200 évvel később a Michter’s vezetőség állítja, az Ő whiskeyük volt ami lángra lobbantotta a függetlenségi háború lángját.

Ahol van fent, ott sajnos néha eljön a hullámvölgy is és ez az USA-ban határozottan érvényes, hiszen a 20.sz legnagyobb krízise a Szesztilalom ezt a lepárlót is elérte. 1919-ben (mint mindenki másnak) nekik is be kellett zárni a kapukat és sajnos ennek köszönhetően bár újranyitott, de nagyon nehéz helyzetbe került. Rengeteg tulajdonosváltás és csődközeli állapot éreztette hatását. 1950-re az akkori egyik tulajdonos Lou Forman megalkotta a modern Michters brandet.

1989-ben jött az újabb csapás, amikor a teljes amerikai piac lejtmenetbe volt, sajnos a Michters is bankcsődöt jelentett. Amikor már majdnem feledésbe merült a márka, két whiskey imádó érkezett és felkarolta a lepárlót és a történelmet, amit felépített.

 

Ki is ez a két úriember és hogy építette fel?

 

1990-ben Joseph J. Magliocco és mentora Richard „Dick” Newman kezdtek neki ennek a nemes feladatnak. Joseph a bor és szesszel való foglalkozást a Yale és a Harvard jogi diploma után kezdte meg és még a kollégista időkből ismerte a márkát, amikor is bartenderként dolgozott és Michters is volt a polcon.

Richard eközben az USA haditengerészeténél teljesített szolgálatot és egészen a bíbor szív kitüntetést kapott a szolgálataiért. Ezután kezdett lepárló vezetésbe többek között Old Grand-Dad, Old Taylor mielőtt a leghíresebb lepárló (a Wild Turkey) CEO-ja és lepárlómestere lett. Amikor belevágtam a Michters történetbe rögtön stratégiai döntést kellett meghozniuk: Áttelepítették a lepárlót Kentucky-ba a modern whiskey fellegvárába, ahonnan már csak a felívelés és a siker éveit éljük.

Jelenleg Kentucky-ban három területe is van a Michter’s-nek, maga a lepárló, egy építészetileg nagyszabású épület a Fort Nelson és egy farm terület is tartozik hozzájuk.

 

Milyen különleges lépéseket tesznek a készítés alatt?

 

A kádárműhelyben rendkívüli odafigyeléssel készítik a hordókat, melynek több olyan lépése is van, ami extrának számít. Először is a válogatott fákat hagyják kiszáradni, sokszor 18 – 48 hónapig is, mely a természetességnek köszönhetően rendkívül megtartja az aromákat és csökkenti a tanninokat a komplexitás érdekében.

Kiégetés előtt megpörkölik a hordót, aminek köszönhetően a fában található cukor jobban elérhető lesz, így még több ízt és színt ad az italnak. Ami szintén érdekes, hogy egy alacsonyabb alkoholfokkal kerül hordóba a párlat (51,5%), ami történelmileg az arany pont a whiskey készítésnél Kentucky-ban. Az alacsonyabb alkoholfok miatt, kevesebb palack tud készülni 1-1 fajtából, de ez az ízek kavalkádja miatt abszolút megéri.

Egy újabb érdekesség az úgynevezett forró levegő keringtetés. Ez egy nagyon drága eljárás, mivel magasabb hőmérséklet nagyobb elpárolgást is eredményez és folyamatosan változtatni a raktár levegőjét sem egyszerű, de mivel több és komolyabb ízeket tud kinyerni az ital a fából, így teljesen megéri.

Végül de nem utolsósorban ők hűtve szűrnek, viszont minden kiadásukat egy kicsit másképp, annak függvényében, hogy melyik illik a legjobban ahhoz az adott tételhez.

 

Milyen kiadások fedezhetően fel a piacon?

 

Készítenek limitált kiadásokat, évjáratos kiadásokat, de sajnos ezek nem igazán jutnak ki az Egyesült Államok területéről a limitáltság miatt, ugyanakkor az „alap” kiadásaik is legalább annyi izgalmat tartogatnak számunk.

  1. US*1 Michters Straight Rye 0,7l 42,4%

Történelmileg is az első whiskey amit készített a Michters, emiatt rendkívül fontos nekik ez a kiadás. Minden egyes kiadás 1 hordóból jön, így vissza lehet követni a hordóig a palackot. Tökéletes magában fogyasztani és koktélban is, abból is az egyik legizgalmasabbat a Manhattant ajánljuk, csak rozs whiskey-ből.

  • 60ml Michters Rye Whiskey
  • 25ml Vörös Vermouth
  • 2 csepp Angostura Bitter

Az összetevőket egy keverőpohár segítségével jéghidegre keverjük, majd egy előre hűtött coupe pohárba szervírozzuk.

  1. Michters Bourbon Whiskey 0,7l 45,7%

A legmagasabb minőségű válogatott kukoricából készítik és minden batch maximum 20 hordó megtöltésére alkalmas, egy cseppel sem lehet benne több. Koktélban kipróbálhatunk egy Breakfast in Manhattant, ami egy kis reggeli „könnyed” ital.

  • 1 teáskanál narancslekvár
  • 60ml Bourbon Whiskey
  • 15ml Vörös Vermouth
  • 1 csepp Narancsbitter

A narancslekvárt és a whiskey-t összekeverjük, hogy elolvadjon a lekvár és utána adjuk hozzá a többi összetevőt és a jeget. Keverés után finomszűrőn coupe pohárba szűrjük.

  1. Michters Sour Mash 0,7l 43%

2019-ben az Év Whiskeyje lett a The Whisky Exchange szerint, ezzel az első amerikai lett aki megnyerte ezt a rangos elismerést. A nevét az eljárásról kapta, vagyis a korábban fermentált whiskey visszamaradt részét használják az új fermentáció alapjaként, ezzel teszik még különlegesebbé. Mivel nagyon különleges az alapanyag összetétele, így nem lehet sem bourbon sem rozs kategóriába sorolni. Úgy tudnánk egy kicsit leírni ízekben, hogy bourbonös indítás és rozsos lecsengés, kettő közt pedig marad az izgalom.

  1. Michters Unblended Whiskey 0,7l 41,7%

A rozsnál és a Bourbonnél van szabályozás keményen, viszont ebben a kategóriában lehet használt hordót is használni, aminek köszönhetőn extra komplex ízeket kap ez a tétel.

Jó kóstolást mindenkinek.