Drink responsibly... but drink!
Blog

Az Agárdi Amphora története

Az Agárdi Amphora története

Hófehér kerámia üveg, exkluzív kinézet, egy különleges módon érlelt pálinka. Egy igazi ritkaság az Agárdi Amphora prémium sorozata.

 

Az Agárdi történet

 

Magáról a főzdéről, a történetükről és arról az elképesztő elhivatottságról, ami jellemzi őket már korábban EBBEN a blog cikkben írtunk nektek. Érdemes átkattintani és kicsit elmélyülni a történetük és a termékeik széles szortimentjében mielőtt ráfordulnánk az abszolút prémium kiadású, izgalmas pálinkájukra, az Amphora sorozatra.

 

Kinek is köszönhetjük, miért is különleges?

 

A pálinka ezen módon való tárolásának ötlete olyan apróságokból is indult, hogy volt egy üvegballon amiben tárolásra került a pálinka, ez a ballon összetört, a pálinka kifolyt. Ezek után ment az ötletelés, hogy miként lehetne másképpen tárolni úgy, hogy esetleg még extra „jót” is tegyünk a pálinkával. Így jött a kerámiában való tárolás ötlete, ami nem mellesleg a mikro oxidációnak köszönhetően emelt is a pálinka színvonalán.

Légli Attila már 2009 óta kísérletezett a saját pálinkájának ilyen módon történő tárolásán, de a nagyközönség számára csak a 2019-ben kezdődött, az Agárdi főzőmesterével Vértes Tiborral közös kísérletezési folyamat eredményét tudjuk most kóstolni.

2023-ban egyébként is fontos év van mind Légli Attila, a Légli Kerámia tulajdonosának és az Agárdi pálinkának az életében is, hiszen az első éppen 40 a második éppen 20 esztendős lesz. Így rendkívül fontos volt számukra, hogy olyan mikrooxidációt tudjanak biztosítani a pálinkának, ami köszönhetően az aromák még jobban kiteljesednek, az ízek még selymesebbek, kerekebbek, komplexebbek.

 

Három íz, három életérzés palackba zárva

 

Első nekifutásra három ízben került érlelésre és palackozásra ez a sorozat: szilva, birs és vilmoskörte. Ízenként összesen 460 palackot töltöttek meg, így abszolút egy limitált kiadásról beszélhetünk. Gyűjtőknek és ajándékba is rendkívül különleges, mivel minden egyes palack speciális agyag palackban (amfórával megegyező tulajdonságú) és díszdobozban kerül a polcokra.

  1. Agárdi Amphora Szilvapálinka 2020

Bő egy éven át pihent és érlelődött az amfórában. A virágos ízvilágok helyett jóval lekvárosabb, húsosabb aromák jellemzik. Sokkal komplexebb ital, melynek már az illatában benne van a mélysége. Enyhe fűszeresség jellemzi, melyet a keleti fűszerek, az ánizs és a fahéj jellemez. Elegánsabb, jóval több rétegű lett ezáltal a pálinka, hússzú lecsengéssel.

  1. Agárdi Amphora Birs Pálinka

Évtizedes tradíciók és a modern technológia gyermeke. Selymes, különleges és igazán egyedi. Fogyasztását is 16-18 fokon ajánljuk, aperitifként vagy digesztivként is fogyaszthatjuk, hiszen olyan kellemes ízvilága van, hogy az étkezésre való ráhangolódást és egy kellemes levezetés élményét is tudja nyújtani.

  1. Agárdi Amphora Vilmoskörte pálinka

Sokan azt gondolják, hogy a pálinkát csak „húzóra” iszunk, hűtve. Ezt a minőségi pálinkák alapból megcáfolják, az Amphora egyenesen hadat üzen ennek. Olyan ízeket fedezhetünk fel benne ami a legnemesebb érlelt párlatokat is megszégyeníti és még mindig egy pálinkáról beszélünk. Aki nem hiszi próbálja ki és érezze a saját szájával a különbséget. Egészségünkre!