Drink responsibly... but drink!
Blog

KOMOS, ultra prémium tequila

KOMOS, ultra prémium tequila

Egy vízió, egy igazán egyedi megoldás megvalósítása a korábban Master Sommelier-ként és borászként is dolgozó Richard Betts-től. A Komos magába foglalja az Ő elhivatottságát és elképesztő odaadását a minőségi italok iránt ennek köszönhetően kombinálja a legmagasabb minőségű tequila készítést és az ősi borkészítést.

Mit is kell tudni a Komos Tequiláról?

 

Egy vízió, egy igazán egyedi megoldás megvalósítása a korábban Master Sommelier-ként és borászként is dolgozó Richard Betts-től. A Komos magába foglalja az Ő elhivatottságát és elképesztő odaadását a minőségi italok iránt ennek köszönhetően kombinálja a legmagasabb minőségű tequila készítést és az ősi borkészítést.

Komos egyébként egy Ősi mitológiai figura, aki vigaszságot, házasságot és mulatozást hozott. A Komos mulatságot messze földön híresek és legendásak voltak, 1000 évvel később is keresnek és találnak relikviákat ezekről a vígságokról.

Az egyedileg készített kerámia üvegek között pontosan két egyformát nem találsz, ezzel is törekedve a különlegességre.

 

Hogyan készülnek és mitől különlegesek a kiadások?

 

Az első és legfontosabb lépés miután learatták az Agavé növényeket, hogy egy rendkívül magas minőségű Blanco tequilát készítenek. Ehhez a legjobb minőségű, válogatott agavékat használják Jalisco megye felföldi és alföldi részéről egyaránt. Hagyományos kő kemencékben sütik/pörkölik meg az agavét a Tequila városka mellett található vulkán lábánál. Az ezek után kipréselt levet kétszer párolják le rézüst lepárlókban, melynek az eredménye egy igazán rendkívüli blanco tequila de ez csak az alapja a két kiadott tételnek.

Az első kiadás, amiről szeretnénk szót ejteni az a Komos Reposado Rosa.

A Rosa elnevezés a színére és a hordós érlelésére ad magyarázatot, ugyanis az egyik legexkluzívabb vörösboros (Cabernet Sauvignon) hordóban tölti életének egy jelentős részét a Napa völgyből Kaliforniából, ezzel adva egy rendkívüli ízvilágot az italnak. Miután megtörtént az hordós érlelés következik egy hagyományos borkészítési technológia, amit elég kevesen alkalmaznak, ez nem más, mint az Amphorában történő levegőztetés, a légiesebb és édesebb aromák érdekében. Ahogy már korábban említettük, minden egyes üveg egyedi mediterrán stílust képvisel, ez esetben ebben az elbűvölő rózsaszín színben. Ízében a friss agavé ízei találkoznak a vaníliával, a tejkaramellel és a sötétcsokoládéval és a feketeszeder, a szilva és a feketecseresznye jegyei teszik igazán kerekké az kortyot.

A második kiadás, a Komos Anejo Cristalino.

A Cristalino egy abszolút egyedi kiadás, hiszen ellentétben a piacon található legtöbb Anejo kiadással ez teljesen átlátszó, ezzel megtévesztve az érzékszerveinket. 12 hónapot tölt Franciaországból származó tölgyfahordókban, amiben előtte fehérbort érleltek. Amikor megtörtént az érlelés akkor egy faszén rétegen át megtörténik a szűrés és így kapja az átlátszó színét (ugyanakkor természetes az íz élményből nem veszít). Az érlelés és szűrés után ebben az esetben is megkapja az Amphorás levegőztetést, mint a Reposado kiadás. A kézzel készített kerámia üveg a napot, a tengert és sót is szimbolizálja, ami a Mexikói eredetében is teljes mértékben megtalálható. Ízében egy friss agavé, lime, könnyed mandarin héj és ásványos, kerek ízek találhatóak benne.

 

A fenntarthatóság, mint kulcs szereplő!

 

A lepárlóval együtt a cég azon dolgozik, hogy a lehető legmagasabb százalékban legyen újra hasznosítva a gyártás folyamán adódó melléktermékek. Ez a kezdeményezés lett egyébként a legnagyobb ilyen, amit valaha Tequila városban indítottak. Ennek sok része van, ilyen hogy az agavé szívéről levágott leveleket ruhákhoz, eszközökhöz újrahasznosítják, használják tálalásban és krémek készítésére is. A préselés után visszamaradó szárazanyag természetes trágyaként funkcionál a földeken és még az üvegek is úgy vannak tervezve.

Minden üveget egyébként Mexikó városban készítenek és arra van kihegyezve, hogy egyedi, kézzel készített legyen (ezzel támogatva a helyi kézműves művészeket). Továbbá bármikor újra felhasználható, hiszen kerámia, így gyönyörű poharakat és egyéb kiegészítőket lehet belőle készíteni miután kifogyott belőlük az értékes párlat.

A lényege ennek az egésznek, hogy a lehető legkisebbre csökkenteni a „szénlábnyomát” ennek a terméknek, mivel a mai világnak ez egy kulcs kérdése lesz.

 

Milyen tequilák vannak és mi a különbség az egyes elnevezések között?

 

A tequilának alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, az úgynevezett mixto tequilákat, vagyis a nem annyira magas minőségű, minimum 51%-ban agavé cukrot tartalmazó (de 49%-ban mást is tartalmazhat.) A másik kiadás a 100% agavé tequilák, melyek nem tartalmaznak mást, csak Agavéból származó cukrot, ezek a drágább és komolyabb változatok.

A liliomfélék családjába és azon belül az agavéformák alcsaládjába tartozik, vagyis az egy hatalmas tévedés, hogy kaktusz lenne a tequila alapja. Az átlagos cukortartalom 22-30% között mozog, szóval egy 7kg-os agavészív felhasználásával kapsz kb 1L 100% Agavé tequilát. Agavéból egyébként 300 különböző fajta létezik, abból csak 1 fajtából lehet tequilát készíteni, ami a Blue Agavé, vagyis a Tequilana. Átlagosan 8 év után aratható és egy normál torzsa súlya 32kg, de lehet akár 100kg is. A szabályozást egyébként a Tequila Regulatory Council felügyeli 1994 óta, de már előtte eredetvédett volt a terület és maga a tequila is. Érlelés szempontjából megkülönböztetünk blanco, reposado, anejo és extra anejo kiadásokat.

A só-citrom és a fahéj-narancs egy tökéletes marketing fogás volt, de semmi több. Amikor a tequila népszerűsége az USA-ban elérte azt a szintet, hogy már nem tudták ellátni 100% agavá tequilával őket, akkor érkeztek a mixto-k. Viszont a kevésbé magas minőséget valamivel ellensúlyozni kellett, így kitalálták ezt a rituálét, amivel egyébként nagyon sokakkal megszeretették a tequilát itthon és külföldön is, csak sajnos az nem a tequila igazi íze.

De szerencsére most már rengeteg olyan lepárló, tequila készítő van a piacon, akik megmutatják, hogy micsoda mélységek és izgalmas ízek rejtőznek a tequila, mint párlat mögött. Érdemes megkóstolni, kísérletezni. Egészségünkre.