Drink responsibly... but drink!
Blog

O'Donnell Moonshine - szesztilalom és a folyékony nutella

O'Donnell Moonshine - szesztilalom és a folyékony nutella

Nagyjából 100 évvel ezelőtt, 1920-ban az Amerikai Egyesült Államokban megszületett a világ addigi legdrámaibb tilalma, ugyanis mindenhol betiltották a szeszesital készítést/forgalmazást/importálást. Élvezzük ennek a gyümölcsét!

Hogyan is szól a a moonshine történelem?

 

Nagyjából 100 évvel ezelőtt, 1920-ban az Amerikai Egyesült Államokban megszületett a világ addigi legdrámaibb tilalma, ugyanis mindenhol betiltották a szeszesital készítést/forgalmazást/importálást. Ez a döntés természetesen nem csak az USA-ban hozott hatalmas recessziót, hanem a világ többi whisky készítő részén leginkább Írországban. De vajon tényleg recesszió volt ez az USA-ban? A válasz az, hogy legális keretek között igen, ugyanakkor a titkolózás, a zugfőzés és törvényen kívüliség időszaka kezdődött és talán jobban virágzott, mint valaha a legális időkben.

A farmerek és a főzdék teljes titokban készítették kukoricából a Moonshine-nak nevezett főzeteket, tárolták befőttesüvegekben és adták át a szeszcsempészeknek, akik kereskedtek vele végül is. A befőttesüveg egyébként egy „védekező” mechanizmus volt, hiszen egy ilyen üveg kevésbé szúrt szemet, mint a hagyományos whiskys üveg.

Szerencsére a Szesztilalom, vagy más néven Prohibiton végetért 1933.december.5-én és a világ elkezdett visszaállni a normális körforgásba, de ez az időszak minden lepárlónak, komoly nyomot hagyott az életében.

 

Kiről is kapta a nevét ez a Moonshine?

 

Edward ’Spike’ O’Donnell volt a vezetője a ’South Side O’Donnell’ bandának, amikor a Chichagói „sör” háború zajlott. Véres összecsapások zajlottak ebben az időben. Mr.Odonnell-nek akkor lett egy kisebb lelkiismeret furdalása, amikor véres csata zajlott annak érdekében, hogy ki legyen a legfelsőbb hatalom a szeszek fekete piacán. Ennek oka, hogy Ő mindig nagyon figyelt, hogy egy bizonyos minőség alá ne menjen így hűségesnek maradva a Német gyökereihez és tovább vitte ezt a fajta gondolkodást.

 

Kik is az ötletgazdák és hogyan jött létre?

 

2016-ban alapították meg a lepárlót és a márkát, de az ötlet bizony már korábban megszületett August és Philip fejében. Amikor az USA-ban utaztak, teljesen lenyűgözte őket a Moonshine története, történelmi mélysége és minden, ami körítés egy jó moonshine-hoz tartozik. Amikor visszaértek Németországba, hosszú tervezés és szervezés időszak következett, annak érdekében, hogy elindulhasson az első német Moonshine, amit tökéletesen megegyezik az eredeti recepttel, kinézettel. A kukorica Amerikából is van és az üvegek is tökéletes másai az 1920-as években látottaknak.

 

Milyen ízekkel találkozhatunk és mik a legnagyobb értékek?

 

Az O’Donnell termékcsalád hivatása, hogy kombinálja a régi hagyományokat, a modern éra ízeivel, kezdve az ikonikus befőttesüveggel. Minden kiszerelés és fajta nagy odafigyelés mellett Berlinbe kerül palackba, ezzel garantálva a tökéletes minőséget. Nem tartalmaz semmiféle színezéket vagy tartósítószert. Továbbá nagyon fontos, hogy minden egyes termék Vegán, Gluténmentes és műanyagmentes, újrahasznosított papírdobozokban kerül csomagolásba.

Több ízzel és kiszereléssel dolgoznak, vannak szezonális termékeik is, jelen pillanatban az alap szortimentet mutatnánk be nektek. Kezdjük rögtön mindennek az alapjával, ami nem más, mint:

Az igazi amerikai moonshine kiadás. Kimondottan magas alkohollal, háromszoros lepárlással készül, ugyanakkor rendkívül selymes és kellemes ízű. Ellentétben a legtöbb (és ismert hagyományos Moonshine-al) nem található meg benne a bántó alkoholos íz, ami miatt sokan félnek ettől a kategóriától. Ha valaki szereti a vodkát, akkor imádni fogja a High Proof kiadást. Elkészítési módja rendkívül sokszínű, alapvetően lehet jégre töltve is fogyasztani, de az alábbi koktélba is tökéletesen működik: Boozy Basil Smash

Ha van már üres üvegünk akkor akár a saját üvegében is meg tudjuk csinálni, mert az összetevőkkel megtöltjük, majd kicsit összerázzuk és már készen is van az italunk. Amennyiben nincs még, akkor használjunk shakert és poharat a szervírozáshoz.

Gyümölcsös és édes alma likőr, melyben a mandula enyhén kesernyés jegyei egészítik ki az ízeket és vanília és fahéj adja a teljes élvezetet. Tökéletes harmónia citrusok ízével, természetesen gluténmentes kiadásban. Ha akár Applejack, akár cider fanatikus vagy, ez egy kötelező elem kóstolásra, hiszen rendkívül hasonló ízekkel operál. A koktél amit ajánlunk hozzá az Anklebreaker (reméljük soha nem szó szerinti fordításban).

Az összetevőket ebben az esetben jégre töltjük és egy nagyon kicsit keverünk rajta. Bedíszítjük a poharat és már szervírozhatjuk is.

Mint egy klasszikus puding, ami édes, de nem túl édes és készítéséhet a legmagasabb minőségű cukrot olvasztották meg és adták hozzá, mellyel tökéletes karamell ízt varázsolnak az üvegbe. Azonnal visszarepülünk a gyerekkorba amikor a vajkaramellát olyan előszeretettel fogyasztottuk. Koktélban a Creamy Toffee Coffee névre hallgató ital:

Egy pohárba jégre töltjük az első két összetevőt, megkeverjük, majd jég nélküli shakelés után rátöltjük a tejszínt a tetejére.

Friss bogyós gyümölcsökkel és piros nyári gyümölcsökkel készül, ez a kicsit fanyar, de rendkívül frissítő kiadás. Feketeáfonya, málna és ribizli ízei fedezhetőek fel benne. Koktélnak is egy nyári frissítőt gondoltunk, amely itt a meleg idő közeledtével tökéletes kísérője lesz a szezonnak. A neve a Remember Summer:

Jégre töltsük a hozzávalókat és díszítsük fagyasztott gyümölcsökkel, amiket utána a kedves vendégünk el is tud fogyasztani. Különleges ízkombináció lesz ez így nekünk.

Talán a legnépszerűbb kiadását hagytuk a végére, ami maga a folyékony nutella. Akár édesszájú vagy, akár nem ez garantáltan ízleni fog. Tökéletesen kerek ízeit a kicsit érlelt moonshine-nak köszönheti, amit hozzátöltenek, de az alapja a High Proof kiadás fuzionálva mogyoróval és karamellel. Egy rendkívül egyszerű, de annál nagyszerűbb koktélt ajánlunk hozzá, ami nem más, mint The Nut Job!

Az összetevőket szépen egy pohárba jégre töltjük, majd megkeverjük és dekorációnak narancsszeletet használunk. Egészségünkre!