Drink responsibly... but drink!
Blog

Ukiyo, avagy lebegő világ

Ukiyo, avagy lebegő világ

Generációkon átívelő tudás és tökéletesítésnek köszönhetően ünneplik a hagyományos Japán lepárlást. A történet Kagoshima-ban kezdődik, a Sakurajima vulkán lábánál, ahol is hagyományos japán szochu alapból készítik a gineket.

Mit is jelent az Ukiyo megnevezés?

 

Egy igazán filozofikus kifejezésről beszélünk. A lebegő világ utal arra, hogy érdemes a pillanatot megélni és ehhez segítenek az ő italaik. Mélységek és magasságok váltogatják egymást a ginekben és a vodkában, de ez nem kritika, hiszen olyan különleges ízekről van szó, mint a Yuzu, a szochu.

Generációkon átívelő tudás és tökéletesítésnek köszönhetően ünneplik a hagyományos Japán lepárlást. A történet Kagoshima-ban kezdődik, a Sakurajima vulkán lábánál, ahol is hagyományos japán szochu alapból készítik a gineket. A vodka a „trópusi” Okinawa szigetéről származik, ahol is a tradicionális Japán párlatból az Awamori-ból készítik.

 

Hogyan is készülnek a párlatok?

 

Blossom és a Yuzu ginhez a gabona aratás után, egy hagyományos kisüsti szochu-t készítenek, borókával, mandarinnal és különböző fűszerekkel, mielőtt az igazán különleges ízű cseresznyefavirágot, vagy Yuzut fuzionálják.

A cseresznyefavirágos kiadásnak a története a következő. Van Japánban egy rövid időszak tavasszal, amikor is a Sakura fák, teljes erőbedobással virágzásnak indulnak. Ezt hívják a köznyelvben Hanami-nak és a Japán emberek kiözönlenek az utcára ünnepelni a tavaszt, az új időszak kezdetét. Helyi citrusok, boróka és a kihagyhatatlan cseresznyefavirág tökéletes harmóniában és tisztaságban fedezhetőek fel a ginben. Ízében és illatában is megjelenik a narancs, boróka, koriander, fás fűszerek és természetesen a cseresznyefavirág.

A második változat a Yuzus kiadás inkább a citrusnak a játéka és harmóniája. Igazán nagy tiszteletnek és szeretetnek örvend ez a fajta citrus Japánban. Szemre nagyon hasonlít egy citromhoz, de sokkal intenzívebb illat és különleges gyógynövényes jegyek jellemzik, amit kiegészít egy enyhén fanyar és kevésbé savas ízvilág. A Yuzu szüretelésnek 1500 éves hagyományai vannak Japánban, amit maradéktalanul tartanak is, ennek köszönheti a párlat a rendkívül összetett citrom, grapefruit és mandarin jegyeket. A háttérízben felfedezhetünk fenyőt, levendulát és Matcha teát is, ha valaki fogékonyabb az extrémebb ízekre.

A Vodka készítése az eljárásban eléggé különbözik. Alapból az alapanyag esetében itt egy „különleges” rizs fajtát használjak, ami elég hosszú szemű és a neve indica rizs. A rizst egybeolvasztják a fekete köji-vel, fermentálják és lepárolják hagyományos Awamori párlatnak. Ez a kiadás lesz újra lepárolva, amivel elnyerjük a végleges, rendkívül komplex ízvilágot. Magát a vodkát 3x lepárlással készítjük a tökéletes tisztaság érdekében. Ahogy a szochu vagy a szaké, ez a vodka is ideális kortyolgatásra és ételpárosításokhoz is a minimális édessége miatt.

 

Koktélok egész sora készíthető belőlük

 

Természetesen az egészen egyszerű  G&T és Vodka Szóda is tökéletes kombináció lehet, akár egy alap London Essence tonikkal, vagy valamelyik ízesített szódával, arra érdemes figyelni, hogy vagy teljesen simuljon bele a hozzáadott soft drink az italba, vagy a párlat egyik összetevőjét segítse előtérbe hozni, hogy minél karakteresebb legyen akkor az az egy ízjegy. Nézzünk egy pár, picivel nehezebb italt, amik készíthetőek ezekből a rendkívül izgalmas párlatokból.

Az első legyen a Blossom Fizz, ami egy pici csavarja egy Gin Fizznek. Az összetevők, amik nélkül nem tud megvalósulni:

Az első 5 összetevőt, hosszan shakeljük (szárazon is), majd amikor beletöltöttük egy long drinkes pohárba (jég nélkül) akkor öntünk rá egy pici szódát, ettől az ital megemelkedik és egy gyönyörű kemény habot kapunk a tetején.

Nézzünk megy egy Yuzu White Negroni-t amit a kísérletező típusú fogyasztóknak ajánlunk. Itt jóval kevesebb az összetevő, mégis legalább annyira komplex ital.

Az összetevőket egy keverőpohár segítségével hosszan keverjük, majd nagyjából 5-7perc után egy Old Fashioned pohárba töltjük, ha van lehetőségünk akkor 1 nagy kocka jégre.

Végül de nem utolsó sorban a vodkára is nézzünk egy italt ami nem más, mint a Shiso Ananász Punch. Kicsit édes, kicsit fűszeres, de igazán izgalmas.

Az összetevőket itt is shaker segítségével rázzuk össze, majd a méretnek megfelelően egy kicsit nagyobb punch pohárba töltjük. Díszítésnek használhatunk ananász levelet, vagy akár amaréna meggyet is. Egészségünkre.