Drink responsibly... but drink!
Blog

A Glenfiddich lepárló leghíresebb single malt kiadásai

A Glenfiddich lepárló leghíresebb single malt kiadásai

1886 nyarát írunk, amikor William Grant családja segítségével elkezdi kőről kőre megépíteni az élete álmát, egy saját lepárlót. Egy év kemény munkával sikerült is felépíteni és 1887 karácsony napján legördült az első csepp new make spirit a lepárlón. Már akkor megkapta Williamtől a mostani nevét, vagyis a Glenfiddich-et, ami Gaelic nyelven a „szarvas völgyét” jelenti.

Mi a története a lepárlónak és mit jelent a neve?

 

1886 nyarát írunk, amikor William Grant családja segítségével (7 fiú és 2 lány) elkezdi kőről kőre megépíteni az élete álmát, egy saját lepárlót. Egy év kemény munkával sikerült is felépíteni és 1887 karácsony napján legördült az első csepp new make spirit a lepárlón. Már akkor megkapta Williamtől a mostani nevét, vagyis a Glenfiddich-et. Ez Gaelic nyelven egyébként a „szarvas völgyét” jelenti.

William élete célja mindig is a valami új alkotása, valami különleges készítése volt. Ez vezérli a lepárlót mind a mai napig. Nem véletlen tehát, hogy a világ legtöbbet díjazott Single Malt whiskyéről beszélünk, melyben generációról generációra száll William hitvallása és odaadása a párlatok iránt. Így nem is véletlen, hogy azon kevés lepárlók közé tartozik, akik mind a mai napig családi tulajdonban vannak.

1923-ban az amerikai szesztilalom kellős közepén vagyunk, amikor Grant Gordon William unokája csatlakozik a lepárlóhoz és meglepetésre növeli a termelést. Ekkor a lepárló az egyike azon hat lepárlónak, aki ebben az időszakban üzemel. 1957-ben egy újabb fontos mérföldkő jön el, amikor is a lepárló felvesz egy rézművest főállásba, aki innentől saját kezűleg javítja, készíti az egyedi rézüstöket a lepárláshoz. Ugyanakkor itt nem volt megállás, mert saját kézbe szerették volna tartani a whisky készítés másik komoly lábát is, a hordókészítést. Ennek köszönhetően 1959-ben egy saját kádárüzemet hoz létre a lepárló területén és ez még mind a mai napig üzemel.

1961-ben születik meg az ikonikus palack forma, annak a szentháromságnak, ami alapanyag szinten szükséges a whisky elkészítéséhez, ez pedig nem más, mint a víz, élesztő és a malátázott árpa. Ezen felbuzdulva az első single malt lesz, amit Skócián kívül is elkezdenek hirdetni az eddig blended whiskyt fogyasztó közönség köreiben.

1998-ban születik meg a sorozat egyik új, izgalmas és ikonikus darabja a Solera Vat. Ebben kezdik érlelni a 15 éves whiskyt, ami hatalmas sikerrel debütál a piacon. 2010-ben egy egyszerre szomorú, ugyanakkor hosszútávon érdekes esemény történik, amikor az extrém mennyiségű hó miatt beszakad az egyik tárolóház teteje. A raktári dolgozók éjjel és nappal folyamatosan dolgoztak a -20fokban, hogy minél gyorsabban biztonságban helyezzék a hordókat és kijavítsák a hibát. Ennek a heroikus küzdelemnek a tiszteletére született meg a Snow Phoenix kiadás, a megmentett hordókból.

 

Milyen termékek találhatóak a portfólióban?

 

Mivel nagyon sokrétű és nagy múltú lepárlóról beszélünk, így a portfóliója is rendkívül szerteágazó. Kezdjük az alapsorral, ami az Ő esetükben 4 különböző tételből tevődik össze:

  1. Glenfiddich 12 éves

Évről évre rengeteg díjat nyer ez a kiadás, amelyben a single malt készítés mesterségének összes fortélya benne van. 2003-ban elnyerte a „Best of Best” címet, vagyis a világ legjobb single maltjának kiáltották ki.

  1. Glenfiddich 14 éves

Ex-bourbon hordóban töltötte életének nagy részét, a finish történt kiégetett amerikai tölgyfahordóban a Kelvin kádároktól, Louisville-ből. Nagyon vaníliás, krémes, fás fűszeresség jellemzi.

  1. Glenfiddich 15 éves Solera

A whisky világában igen különlegesnek számító Solera eljárás miatt ez a világ egyik legkülönlegesebb whiskyje. Egy vatted malt a whisky, amely 3 különböző hordó fajtában lett érlelve. Amerikai tölgyfahordó, Európai tölgyfahordó és újra töltésű Amerikai tölgyfahordóban.

  1. Glenfiddich 18 éves

Ebben a kiadásban megjelenik a spanyol Oloroso sherry hordó édessége. Két hordóban érlelődve és egy hatalmas keverőkádban házasítva kapjuk meg az érett aromákat, narancs – fűszeres alma – tölgy és egyéb izgalmas ízek.

A következő kiadások az úgynevezett Grand Series, amely két csodálatos világ összehozásából jön mindig létre. Az alábbi három kiadás létezik ebből a sorozatból:

  1. Glenfiddich 21 éves Grand Reserva
  2. Glenfiddich 23 éves Grand Cru
  3. Glenfiddich 26 éves Grande Couronne

Franciául koronát jelent, amely az egyik ékszere a sorozatnak. Egy igazán különleges utóérlelés ritka francia cognac hordóban. Kávés krémesség, barnacukor és könnyed fűszeresség jellemzi.

A következő sorozat az úgynevezett Experimental. Ennek minden tagja, köztük a hét terméke is, egy izgalmas kísérlet része.

  1. Project XX

Erről kicsit később írunk részletesen.

  1. IPA Experiment

Egy helyi Craft sörfőzde, a Bewery sörfőző mesterével készítették el ezt a kiadást. Korábban IPA sört tartalmazó hordókban érlelték, melynek köszönhetően egy pikáns whisky készült, citrusos és komlós jegyekkel.

  1. Winter Storm

Erről korábban már írtunk, hogy a havazás miatt beszakadt tető után készítették el.

  1. Fire & Cane

Egy tőzeges, füstös kiadás, amit bourbon hordóban érleltek, majd karib térsékből származó rumoshordóban folytatták a tovább érlelést. Nagyjából 50% füst és 50% édesség.

  1. Orchard Experiment

 

Mit kell tudni a Project XX kiadásról?

 

20 kiemelkedő elme a szakmából összedugta a fejét és megalkotta ezt a különleges kiadást. Egy melengető, gyümölcsös karakter jellemzi, amit a Glenfiddich whiskyk mutatnak, majd egy kis almás, nyári gyümölcsös és érett körte jegyek mutatják meg a mélységeket.

A történet a következőképpen zajlott: a Glenfiddich megkérte a 20 nagykövetét, hogy keressék meg és válasszák ki a kedvenc hordójukat az összes közül. Ezt a 20 hordót kezdte el keverni Brian Kinsman és a 20 ember miatt kapta a Project XX nevet. Hihetetlen magasságokat járhatunk be a whiskyvel, hiszen nagyon különféle érlelésekből lévő hordókból lett kikeverve.

Illatában klasszikus gyümölcsös jegyek jellemzik, mint az alma, csipkebogyós és megjelenik az édes maláta is.

Ízében egészen édeskés, pirított mandula, vanília és még tölgyes jegyek is megjelennek. A háttérben a sherry-s jegyek is fel-fel bukkannak, mivel ilyen hordót is tartalmaz a keverék.