Drink responsibly... but drink!
Blog

A híres Ron Zacapa Edition Negra

Ki készíti és honnan érkezik hazánkba ez a híres Zacapa brand?

Guatemala sok mindenről híres a világban, többek között a kávéjáról, a cukorról, a kőolaj exportról és a persze a Zacapa rumról. Ez a termék is benne van a legtöbbet exportált termékek Top 10-es listájában. Sajnos van egy másik lista, ahol olyan dolgok szerepelnek, mint a kábítószer, ami komoly problémát jelent az országba, mind a becsempészes, mint a termesztés és sajnos az export is.

A felszínt egyébként a Kordillerák magas, vulkanikus és emiatt vulkánokkal tűzdelt hegyvonulata uralja, ez teszi egyébként a cukornádtermesztést és így a rumot is igazán különlegessé. Ennek köszönhetően a hőmérséklet és az időjárás is inkább szubtrópusi, tehát a legmelegebb hónapban is az átlaghőmérséklet 19fok körül alakul és a leghidegebben is 16fok, szóval kicsi a kilengés.

A Zacapa rumot egyébként az úgynevezett Licoreras de Guatemala készíti és világszinten a Diageo cégóriás forgalmazza. 1976-ban készítették először, annak a tiszteletére, hogy az ugyanilyen nevű várost kelet Guatemalában 100 évvel ezelőtt alapították. Alejandro Burgaleta készítette el először, aki hosszan érlelt rumok keverésével érte ezeket a fantasztikus ízeket. Az első időkben a rumosüveget egy pálmalevelekből font réteg fedte el (helyi kézműves termék), erre emlékeztet egyébként az üvegeken található kis csík továbbra is, de a teljes üveg elfedését kapacitás és pénzügyi okok miatt elvetették.

Messze a leghíresebb terméke a Zacapa 23, melynek korábban Zacapa Centenario 23 Anos volt a neve, de mivel nagyon megtévesztő volt a név, mert nem csak 23 éves rumok találhatóak benne, hanem 6 és 23 év közötti rumok, így úgy döntöttek lerövidítik.

Mi a terület és az egyes kiadások különlegessége?

Ahogy már korábban említettük Guatemala felszínét vulkanikus talaj fedi nagyon nagy százalékban, ennek köszönhetően a cukornádnak is ezen a talajon kell életben maradnia és innen kell az úgynevezett „fajta jegyeket” felvennie.

Ezen a talajon alapvetően ritkán terem meg, tehát már ez is ritka, az pedig, hogy 2300m feletti magasság felett legyenek az ültetvények kimondottan egyedi. A Quetzaltenango hegyvidéken található forró és nedves éghajlat, ezzel a vulkanikus talajjal egy olyan egyedi kombináció mely igazán különleges ízjegyeket ad a cukornádnak és ezáltal az itt készülő Zacapa rumoknak is.

Kevesen tudják, de a cukornád is jól felveszi az egyes terroir jegyeit és ahogy a bor esetében, úgy itt sem mindegy, hogy gépi vagy kézi „szüret” ebben az esetben aratás van. Márpedig a legjobb minőség elérésének érdekében a Zacapa továbbra is kézzel aratja a cukornádat, amit utána frissen préselve használ fel, vagyis nem csak melaszból készülnek a rumok.

Mint minden érlelt ital esetében, itt is a hordók rendkívül sokat számítanak, nem véletlen tehát, hogy a Zacapa rumokat egy bourbon tölgyfahordókban és sherry hordókban is érlelik a jól ismert Solera eljárással.

Mi az a Solera eljárás a rumkészítésben?

Legtöbbször a sherry-k érlelésénél használják ezt az eljárást, de természetesen maga az eljárás nem eredetvédett, mint a sherry, így bárhol másutt is alkalmazhatják. A lényege az eljárásnak, hogy hordókat tesznek egymásra több sorban szépen szabályosan és ezeket összekötik.

Fontos, hogy a rendszer akkor működik jól, ha mindig a legalsó sorban lévő hordókból palackoznak és mindig csak maximum a hordó 1/3-át. Értelemszerűen a palackozott hordórészt a felette lévőből visszapótolják, mindig a következő sorból, míg a legfelső sor esetében friss rumot töltenek bele. Ezzel tudják biztosítani, hogy a minőség folyamatos legyen, hiszen mindig a régebb óta érlelésben lévő párlatot keverik össze a frissebbel, ugyanakkor pontosan ezért nem tudják viszont megmondani, hogy egy adott párlat pontosan mennyi idős, hiszen ízprofilt néznek amiben az idősebb és a fiatalabb rumok aránya eltérhet.

Szintén fontos, hogy így az aratások közti minőségi különbségeket is ki tudják szűrni, hiszen egy gyengébb évjáratot fel tud javítani egy korábbi magasabb minőségű. A hordókat sosem töltik teljesen tele a könnyebb érlelés érdekében és mindig feketére festik őket, hogy ha valamelyik szivárogna könnyen ki lehessen szűrni és cserélni. Ennek következtében a rendszerben nem is cserélnek soha teljes hordót, csak dongákat, ha elöregednek.

Milyen termékek találhatóak a Zacapa portfólióban?

1.      Zacapa No.23 a zászlóshajó

6 és 23 éves rumoknak a keveréke, amit amerikai whiskey hordóban és boros hordóban is érleltek a komplex ízvilágának elérése érdekében.

2.      Zacapa XO

10 és 25 éves rumoknak a keveréke, amit utána Francia cognac-os hordóban utóérleltek az igazán selymes lecsengés érdekében, de ugyanúgy érlelték előtte amerikai whiskey, sherry és Pedro Ximenez sherry hordóban is.

3.      Zacapa 23 La Doma

A Heavenly Cask sorozat egyik tagja, amit cukornádmézből készítettek. Egy jóval könnyedebb párlat, mint a többi, hiszen a frissen préselt cukornádléből vízzel forralással egy szirupot állítanak elő és ebből készítik a terméket. Emellett 2 fajta amerikai tölgy, ex-sherry és első töltésű Pedro Ximenez hordóban is érlelik, vagyis rendkívül gyümölcsös, kicsit diós ízvilága miatt igazi különlegesség.

4.      Zacapa Royal

A kiadás különlegessége, hogy csak ex-cognac hordóban történik az érlelés a 6 és 25 éves rumoknak a keverékéből, ezzel adva meg a legmagasabb kategóriának járó tiszteletet és adva az egyik legizgalmasabb ízvilágot.

5.      Zacapa Edición Negra

Az egyik legkülönlegesebb kiadás. 6 és 24 éves rumok keveréke, amit a természeti elemek inspiráltak, köztük Guatemala tüzes vulkánjai. Ez a kiadás válogatott duplán égetett amerikai tölgyfahordókban érlelődött, melynek köszönhetően nagyon intenzív, enyhén füstös ízeket is kapunk.

Illat: Karamelizált gyümölcsök, mazsola és egy hangyányi füst a végén

Ízvilág: Fás, fűszeres és füstös jegyek, fekete csokoládéval és gyümölcsökkel kombinálva

Lecsengés: Krémes és rendkívül hosszú.

Milyen koktél készíthető ebből az italból?

Alapvetően az ital fogyasztását tisztán, vagy jégre töltve ajánlják, de van két koktél, amibe fantasztikusan mutat. Mik is ezek?

Az első a Negra Rum Old Fashioned, aminek az összetevői a következőek:

·        45ml Edición Negra

·        1 teáskanál füge szirup

·        1 csepp narancs bitter

·        2 csepp angostura bitter

Az összetevőket egy keverőpohárba töltjük, jeget adunk hozzá és folyamatos keverés mellett egy 2-3 percig keverjük, a jég olvadásától függően. Egy jéggel teli Old Fashioned pohárba töltjük, majd narancshéjat adunk hozzá díszítésnek.

A következő koktél a Zacapa Rum Fizz, amit így tudtok elkészíteni:

·        45ml Edición Negra

·        22ml Ananászlé

·        22ml Lime lé

·        22ml Cukorszirup

·        Kókusztej (opcionális)

·        Szódavíz

Tegyük az első négy elemet egy shakerbe jégre és jól rázzuk össze, majd dupla szűrő segítségével egy long drinkes pohárba tegyük friss jégre. A kókusztejet egy külön tálba habosítsuk fel, majd a koktél tetejére tegyünk egy kis szódát és a tejhabot. Díszítésnek ananászt használjunk. Egészségünkre.