Drink responsibly... but drink!
Blog

Cragganmore 12 - Malátásan édes és rendkívül komplex

Cragganmore 12 - Malátásan édes és rendkívül komplex

1869-ben alapította a lepárlót és ezáltal a márkát John Smith, aki a kor egyik legismertebb lepárló mestere volt. 1887 volt az első olyan alkalom amikor az első szállítmány elhagyja az állomást Aberdeen irányába, ez 25 vagonból és 300 hordó Craggenmore whiskyből állt. Sikere azóta is töretlen.

Hogyan alakult a márka, ki alapította?

 

1869-ben alapította a lepárlót és ezáltal a márkát John Smith, aki a kor egyik legismertebb lepárló mestere volt. Korábban dolgozott a Macallan és a Glenlivet lepárlókban is és ebben az évben meggyőzte a közeli földbirtokost, hogy adja el neki a területet Ballindalloch mellett, ahol a Strathspey vasútvonal fut. 1887 volt az első olyan alkalom amikor az első szállítmány elhagyja az állomást Aberdeen irányába, ez 25 vagonból és 300 hordó Craggenmore whiskyből állt. A 20.század tartogatott jár pár hullámvasút érzést a lepárlónak, volt itt bezárás, újra nyitás, háború, tűz rengeteg díj és komoly reputáció növekedés. Amit fontos megjegyezni, hogy a Cragganmore 12 éves volt az egyike amelyik elsők között bekerült a Diageo Classic Malts sorozatába (Glenkinchie 10, Lagavulin 16Oban 14Talisker 10, 15) és szintén megtaláljuk annak a 6 Single Malt egyikeként ami Speyside legfontosabb karaktereit mutatja be.

 

Mi a helyzet manapság?

 

Továbbra is Skócia egyik legcsendesebb és legszebb vidékén, Ballindaloch falujában található a lepárló. A lepárló neve egyébként a gael „creagan mór” kombinációból származik, ami nagy sziklát jelent. Egy abszolút tökéletes elnevezés, mert a táj ennyire vadregényes, mint amennyire a neve sugallja. Jelenleg női lepárlómesterrel rendelkezik a lepárló aki rendkívül izgalmas ízeket csempész a párlatokba, köszönhetően az átlagnál lényegesen alacsonyabb üstöknek és azok lapos tetejének.

1997 óta a Diageo „gondozása” alá tartoznak és legnagyobb százalékban a saját malátájukat használják a whiskyk készítéséhez. Egy a maláta egyébként enyhén füstös, ennek is köszönheti az édes, de füstös jegyeit a 12 éves párlat. 4 lepárlóberendezéssel üzemelnek a hét minden napján annak érdekében, hogy ki tudják elégíteni az egyre növekvő igényeket. A „New Make Spirit” kb 68%-os alkoholfokú és egy kis hígítás után 63,5%-on teszik hordóba. A hígításhoz ekkor és az érlelés után is a Cragganmore hely egyik forrását használják, amely kristálytiszta vizet ad.

 

Milyen ízek jellemzőek a Cragganmore 12 kóstolásakor?

 

Természetesen először, mint minden ital esetében illatolással kezdjük a kóstolást. Rendkívül komplex illat kavalkádot lehet felfedezni, hiszen a gyógynövényes, a gyümölcsös, a malátás jegyek mellett enyhe virágosság is érződik. A háttérben megbúvó füstös jegyek csak érdekes extra amit kapunk az illattól. Ízében a maláta amit elsőre azonnal megízlelünk, ennek hátán a mézesség, a gazdag gyümölcsösség és az csonthéjasok olajossága intenzív ízélményt nyújt. Lecsengésében egy enyhén füstös, elég hosszú és fűszeres karakterrel bíró italt kapunk.

 

Érdemes-e koktélt készíteni egy ilyen nemes Single Malt whiskyből?

 

Alapvetően ez egy nehéz kérdés, hiszen mindenki aszerint használja az italát ahogyan vágyik rá. Egy lepárlómester mondta erre a kérdésre régen, hogy ha már megvásárolja az italt akkor neki lényegében mindegy. Természetesen ez ennyire nem egyszerű, hiszen mindenki a tökéletes kóstolás és ezáltal ízélményre törekszik, így szerintünk csak akkor éri meg, ha kísérletező típus az ember, hiszen az nem kérdés, hogy fantasztikus lesz a koktél, de lehet magában még több íz élményt ad. Így úgy gondoltuk most csak egyetlen koktélt ajánlunk, viszont az tökéletesen adja vissza a Speyside-i single malt ízeket, ez pedig nem más, mint a The Prospector! Az összetevők a következőek:

  • 50ml Cragganmore Whisky
  • 20ml Friss lime lé
  • 20ml Méz szirup (3-1arányban hígítva a méz a vízzel)

Az összetevőket egy shaker segítségével összerázzuk, majd egy elegáns Coupe pohárba töltjük. Ebben az esetben nem használunk díszítést, mert a koktél önmagában egy gyönyörűség. Egészségünkre!