Drink responsibly... but drink!
Blog

Flor de Cana rumok a San Cristóbal vulkán lábától

Hogy született meg a márka a „félelmetesnek” tűnő környezetben?

Ennek az abszolút ikonikus márkának a megszületése egy olasz felfedező fiatalemberhez köthető, Alfredo Francisco Pellas Canessa úrhoz. Genovából származó úriember 1875-ben hagyta el Olaszországot, a családját, a kényelmes életét és kezdett egy olyan utazásban, ami megváltoztatta az életét. Az ekkor 25 éves fiatalember, sokakkal ellentétben nem Kaliforniába ment aranyat keresni, hanem inkább Nicaraguát választotta. De mit is kell tudni erről az országról?

Közel 30 vulkán, megszámlálhatatlan láva tó tarkítja a vulkanikus talajfelszínt és ebben az időszakban igen aktív volt a föld és folyamatosan újabb és újabb lávakitörések voltak. De ha már valaki elhagyja a kényelmes életét akkor egy életem egy halálom módon vágott bele a kalandba és 1890-ben miután bejárta a legtermékenyebb területeket, kiválasztotta azt, ahol a lepárló most áll és megalapította a Flor de Cana lepárlót. A húzásban a legmerészebb az volt, hogy nem akárhol Nicaraguán belül, hanem a San Cristóbal vulkán lábánál, ami a legaktívabb vulkán az országban. Természetesen abban a korban tűnhetett elhamarkodott döntésnek (pedig nem volt az), de azóta bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem volt az. Alfredo egyébként akkor is nagyon meggondolta a dolgokat, hiszen a területen a legjobb a termőtalaj minősége, itt a legtisztább a szigeten a víz és az sziget alap adottsága (a forró, vulkanikus klíma), mind megadja az alaphangot egy igazán kiemelkedő rumhoz.

A pontot az i-re vagy a koronát a teljesítményre 2017-ben tette fel, amikor is az év rumtermelője lett az International Wine and Spirit Competition-on.

Amellett egyébként, hogy a világ egyik legmenőbb rumja és Nicaragua-nak is méltón viszi hírét, egy nagyon fontos további „díjjal” büszkélkedhet. Immár 5 generáció óta működik folyamatosan sikerrel a lepárló, amit bizony a vállalkozások 0,03%-a éli csak meg.

Mit kell tudni a San Cristóbal vulkánról, mint az egyik legnagyobb környezeti hatásra a rum esetében?

A legfontosabb, hogy a vulkán mind a mai napig aktív és folyamatosan gázok, hamu és füst száll fel a kráterből. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 16.század óta több mint 30 kitörésről érkezett hír, ami igen aktív működést feltételez. A vulkán egyébként része az úgynevezett „Pacific ring of Fire” körnek, ami egy összefoglaló neve a világ vulkáni szempontból legaktívabb régiójának. Magasságában egyébként nem egy égimeszelő, hiszen „csak” 1,745m magad, de az 500m x 600m széles krátere 56 focipálya méretének felel meg.

A vulkáni talaj egyébként azért nagyon fontos, mert a hamu, ami folyamatosan hullik a területre, segít, hogy a terület még termékenyebb legyen. Ettől a cukornád még erőteljesebb és még jobban használható lesz.

A vulkáni víz egy ásványianyagokban igen gazdag, a föld a kőzetek között raktározott víztömeg. A hígításhoz és a hűtéshez is ezt használják, ami ad a rumnak egy igazán különleges ízvilágot.

A vulkanikus időjárás leginkább a melegben mutatkozik meg, amitől a hordó és a rum kölcsönhatása sokkal intenzívebb.

Milyen termékek találhatóak a portfólióban?

Fontos megjegyezni, hogy minden termék GluténmentesCukormentes és Kosher!

·        Flor De Cana 12 éves 0,7l 40%  KOSÁRBA

A prémium sorozat legfiatalabb tagja, amit Slow Age technológiával 12 évig érlelik a rumokat. A borostyán színű párlat, amit a palack rejt igazán egyedi és izgalmas. Egy testes, ízvilágában viszont gyümölcsös és friss ízvilágú. A vanília, a sült alma és a krémesség teszi teljessé az ízvilágot.

·       Flor De Cana 12 éves rum pohárral díszdobozban 0,7l 40%  ÉRTESÍTÉS

Egy mutatós pohár jár hozzá, amiben el tudod készíteni a tökéletes Rum Old Fashioned koktélodat, ami a signature koktélja az italnak.

·       Flor de Cana Tasting Set 6x0,025l 39,58% DD 4/5/7/12/18/25 éves ÉRTESÍTÉS

Tasting Set, ami igazából egy rendkívül izgalmas választás, hiszen az egészen fiatal tételektől kezdve, a korosakig is meg tudod kóstolni őket és eldöntheted melyik ízvilág jön be neked a legjobban.

·       Flor De Cana 20 éves 130th Anniversary 0,7l 45%  ÉRTESÍTÉS

Ez a 20 éves kiadás a lepárló fennállásának 120 évét ünnepli. Egy úgynevezett Single Estate rum, tehát a cukornádat egyetlen birtokról származik, ahol is környezetbarát gazdálkodást folytat. Emellett komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a fenntarthatóság.

·       Flor De Cana 25 éves 0,7l 40%  ÉRTESÍTÉS

A 25 éves kiadás az extra luxus kategória. Testes, sötét borostyán ital, melynek illatában a vanília és az étcsokoládé, ízében pedig a mandula, a dió és sok fekete bogyós gyümölcs érződik.

Milyen koktél készíthető a Flor de Cana rumokból?

A már említett Flor de Cana Old Fashioned mellett, egy másik klasszikus koktél twistjét készítjük el a héten, ami nem más, mint a Mojito. Az Old Fashioned receptúra a következő:

·       60ml Flor de Cana 12 éves

·       4 csepp Angostura Bitter

·       1 teáskanál cukor

A poharat egy kis citrushéjjal és fűszerekkel megfüstöljük. A cukrot és az Angostura bitter a pohár aljára tesszük és egy kis rummal elegyítjük. Hozzáadjuk a jégkockákat és fokozatos adagolással az összes rumot, miközben folyamatosan keverjük.

A másik ital egy Bazsalikomos Mojito, amely jól kiemeli a rum florális jegyeit és egy igazán frissítő ital. De lássuk a hozzávalókat:

·       60ml Flor de Cana 12 éves

·       20ml Friss citromlé

·       20ml Passion Fruit szirup

·       2 teáskanál cukor

·       Szóda víz feltöltés

Az összetevőket egyből a pohárba töltjük (kivéve a rumot és a szódát) és egy törőfa segítségével kicsit megnyomkodjuk. Hozzáadjuk a jeget és a rumot, majd megkeverjük és feltöltjük szódavízzel. Egészségünkre!