Drink responsibly... but drink!
Blog

Peat's Beast whisky

Peat's Beast whisky

A Peat’s Beast kigondolása és megvalósítása mögött nem egy kiváló szakember, hanem egy fantasztikus csapat állt és úgy, mint egy jó koktél esetében a jó összetevők meghozták a sikert.

Néha mindenki akar egy kicsit „szörny” lenni, ha elnyerheti a szépséget.

 

A Peat’s Beast kigondolása és megvalósítása mögött nem egy kiváló szakember, hanem egy fantasztikus csapat állt és úgy, mint egy jó koktél esetében a jó összetevők meghozták a sikert. Ha már a koktélos hasonlatnál tartunk, az alapgondolat egyébként is az volt, hogy ahhoz, hogy egy igazán különleges Single Malt whisky legyen, koktélba is tudni kell használni.

Na de lássuk a tudás összetevőket a whiskyhez:

  • Eamonn Jones a Whyte&Mackay regionális vezetője, aki olyan márkák eladásáért felelt, mint például a Dalmore és a Jura
  • Gerald Erdrich egy importőre volt Jones-nak és egyben barátja is
  • Aki életre keltette a „szörnyet” az nem volt más, mint Mark Graham, aki egy igazi géniusz volt, ha ízekről beszéltünk
  • A grafikai elemeket egy Los Angeles-i művész, Dough Alves készítette

Természetesen igazán izgalmas volt az út amíg megalkották, de utána is el kellett nyerni a szakma tetszését, ami szerencsére nagyon is kijutott nekik. Nem kisebb ember, mint Richard Paterso, másik nevén „Az Orr”, mondta róla, hogy minden cseppje fantasztikus.

 

Milyen kiadások is vannak?

 

Ahogy haladtak előre az évek, a készítők úgy gondolták, hogy érdemes lenne az „alap” 46%-os kiadás mellé, két talán még komolyabb tételt a sorba illeszteni. De ahhoz, hogy ezeket megértsük, lássuk az alap kiadást:

Peat's Beast Whisky Díszdobozban 0,7l 46%

A mítosz mely az alap ötletet adta, mely szerint Skóciában él egy szörny melyet Peat Beast-nek hívnak. A szörny Skóciában barangol fel alá és keresi az izgalmas, mocsaras, lápos területeket, ahol a legjobb tőzeglelőhelyek vannak. A szörny emberre nem veszélyes, csak a tőzeg érdekeli, de sajnos a nagyon félelmetes külseje és a károk miatt, amiket tud okozni az emberek félnek tőle. Rendkívül tőzeges, igazi füstbomba.

Illat: Egy kicsi citrus, egy kicsi alma, de alapvetően a tőzeg, a hamu és a kátrány hullámzik és dominál

Íz: Nagyon izgalmas, akár egy BBQ főétkezés, só, paprika és egy kis krémes vajasság

Peat's Beast Batch Strength Whisky Díszdobozban 0,7l 52,1%

Az alap kiadáshoz képest ezt a tételt bizony hordó erősségen élvezhetjük, ami egyébként jót is tesz neki. A korábban leírt intenzív jegyek mellé csatlakozik a mézes vanília, a krémes karamell és a fahéj. Ugyanakkor természetesen az elmaradhatatlan kátrány, füst és tengeri sós levegő dominál itt is, dolgozik a „szörny” rendesen.

 

Peat's Beast Cask Strength Sherry Wood Finish Whisky Díszdobozban 0,7l 54,1%

Végül de abszolút nem utolsó sorban a vérbeli fenevad, ami már a színén is látszik, a 9 hónapig Pedro Ximenez Sherry hordóban utóérlelt, hordó erős kiadásuk. Sós, tengeri jegyek, paprikás és igen sűrű füst az alap, de ehhez társul egy rendkívül édes, krémes fügés, datolyás édesség, amit a PX Sherry ad hozzá. Igazi ínyencség, mert egyszerre játszik a nyelveden a füst és paprika csípősség és a sherry minden édessége. Színében egy gyönyörű vöröses árnyalat jelenik meg, ami kitöltve gyönyörűen mutat a poharunkban.