Drink responsibly... but drink!
Blog

Bushmills - A világ egyik legrégebbi whiskey receptúrája

Bushmills - A világ egyik legrégebbi whiskey receptúrája

A lepárlási engedélyét 1608-ban szerezte a lepárló. Naphjainkban, öbb, mint 400 évvel később, még mindig az egyik legmagasabb minőségben készítenek whiskey-t, köszönhetően az odafigyelésnek, amely generációról generációra öröklődött a készítők között.

Miért is lehet a legrégibbnek nevezni és kik is ők?

 

A lepárlási engedélyét 1608-ban szerezte a lepárló, vagyis akkor Magyarországon még bőven királyság volt amikor ők már whiskey lepárlással foglalkoztak. Több, mint 400 évvel később, még mindig az egyik legmagasabb minőségben készítenek whiskey-t, köszönhetően az odafigyelésnek, amely generációról generációra öröklődött a készítők között.

A lepárló Észak-Írországban található, a Bush folyó partján, ami keresztülfolyik bazalt köveken, ezzel adva meg a végső, igazán különleges és egyedi ízét a párlatnak. Fontos tudni, hogy a lepárló, közel sem „csak egy lepárló”. Egy egész falu van itt, amely otthont ad családoknak, barátoknak és szomszédoknak, akik mind együtt dolgoznak a lepárlóban. Érdekese mondás, de nagyon sokszor mondják a Bushmills-nál, hogy „a falu nélkül nem lenne lepárló és a lepárló nélkül nem lenne falu” és ez nagyon igaz is, hiszen elképesztő a szimbiózis, ami jellemzi őket.

1805 volt egy fontos dátum az Ír whiskey lepárlók életében, hiszen ekkor vetettek ki a korona adót a malátára, hiába tudta akkor mindenki, hogy a legjobb, legmagasabb minőségű whiskeyk ebből készültek mindegy, hogy pure maltról vagy single maltról beszélünk. Ez az adó egy életre megváltoztatta nagyon sok lepárló életét, így a Bushmills-ét is de csak kis mértékben. Ők továbbra is nagy arányban használták a malátát, hiszen ettől emelkedtek és emelkednek ki minőségben mind a mai napig az ír whiskeyk közül, vagyis továbbra is készül single malt whiskey a Bushmills lepárlóban.

Egy másik fontos esemény, ami viszont csak a Bushmillst érintette, az egy hatalmas tűz volt a lepárlóban 1885-ben vagyis szó szerint a porból és hamuból kellett újraépíteni a lepárlót, de nagyon hamar sikerült, annak érdekében, hogy kiszolgálják az Amerikából érkező hatalmas igényt.

A siker láthatóan hegyeken és völgyeken át vezetett, de a kitartásnak, összetartásnak és elhivatottságnak köszönhetően a mai napig az egyik vezető ír whiskey márkáról beszélünk!

 

Milyen termékek találhatóak a portfólióban?

 

A két blended whiskey amiről már esett szó az a The Original és a Black Bush, melynek érdekessége, hogy egy sherry hordóban érlelt blended kiadás.

Ezen kívül a rendkívüli módon fontos és érdekes az, hogy több Single Malt kiadás található náluk, mint blended és ez egyáltalán nem jellemző az ír lepárlókra. Ezek ráadásul mind kormegjelölésesek és nem is olyan fiatalok. Az alap 10 éves kiadás még zsenge, de utána a 16 és a 21 éves single malt igazi nagyfiú. Finom ízek, komplex jegyek és gyönyörű üveg jellemzi, vagyis elmondható, hogy a belbecs ugyanannyira meg van becsülve, mint a külcsín. 

 

Mit kell tudni a The Original Triple Distilled kiadásról?

 

Egy klasszikus ír whiskey recept alapján készül, ami messze a szesztilalom elé nyúlik vissza. Egy tökéletes kombinációja a komolyabb, krémesebb single malt és a lágyabb gabona whiskeyknek. A gabonawhiskey-t minimum 5évig érlelték tölgyfahordóban, ennek köszönhető ez a csodálatos aranyló szín ami jellemzi az italt, valamint a könnyedsége. Ehhez a párlathoz keverik hozzá később a single malt kiadást és így nyeri el a párlat a végső komplexitását és lesz tökéletesen kiegyensúlyozott. Teljesen füstmentes és a háromszori lepárlásnak köszönhetően rendkívül sima, lágy és könnyed. Ízjegyeiben a kókusz, a zabpehely, trópusi gyümölcsök és vanília dominál, ugyanakkor egy nagyon hosszú és krémes lecsengése van az italnak. Önmagában, jégre töltve, koktélba egyaránt jól tud működni.

 

Meleg ital a hideg hónapokra whiskyból? Igen lehet!

 

Zimankós idők vannak kint, sokan áznak fáznak hazafelé, így arra gondoltunk, hogy jó lenne egy olyan italokat mutatni, amiket otthon könnyen és gyorsan el tudtok készíteni és még meleget is (természetesen az otthon melege mellett, ami igazán utánozhatatlan).

Az első ital egy hamisítatlan HOT TODDY amit könnyű elkészíteni és nagyon finom. Íme a hozzávalók:

  • 40 ml Bushmills Original
  • 80 ml Forró víz
  • 10 ml  Cukorszirup
  • Citromkarika szegfűszeggel tűzdelve
  • Fahéj rúd

A cukorszirupot, majd a whiskey-t és végül óvatosan a forró vizet átöntjük a szegfűszeggel tűzdelt citromkarikán és a fahéj rúddal megkeverjük az italt. Könnyű, gyors és finom.

A második ital egy klasszikus ÍR KÁVÉ, melynek elkészítésére sokan mondják, hogy ahány ház annyi szokás, mi mégis megpróbáltunk egy klasszikus receptet bemutatni, melyet el tudtok készíteni otthon is. A hozzávalók a következőek:

  • 40 ml Bushmills Original
  • 20 ml Cukorszirup
  • 60 ml Kávé
  • 20 ml Forró víz
  • Habtejszín a tetejére csorgatva

Az összetevőket egy klasszikus ír kávés pohárba töltjük, megkeverjük és a tetejére óvatosan rárétegezzük a habtejszínt. Egészségünkre.