Drink responsibly... but drink!
Blog

The Matsui Japán Whiskyk

Kurayoshi Lepáló

A Daisen rétegvulkán lábainál található a Kurayoshi, ahol a whisky lepárláshoz megtalálható a tökéletes víz. A Kurayoshi jelentése „Az élet szép”, viszont elég szélsőségesek az éghajlati viszonyok a Japán-tenger miatt, így a whisky érlelése gyorsabb, mint például egy islay whiskynek. A lepárlót, Matsui Shuzo, 1910-ben alapították, és már ebben az évben hozzáférést kaptak a Tottori prefektúra vadonjában található friss ásványvízhez, ami a párlatjaik alapját képezi. A Matsui Shuzo Japánban már ismert volt nem csak a szaké, hanem a sócsú gyártásuk miatt is.

Nem túlzás azt állítani, hogy a whisky egyediségét a hordó és a természet adja.

Japán whisky története

Szerencsére egyre többen fogadják meglepődés nélkül azt a kombinációt, hogy Japán Whisky. Sokan már kóstoltátok is, aki pedig nem annak csak azt tudjuk ajánlani, hogy tegye meg minél hamarabb, mert érdemes ezzel az élménnyel gazdagodni, hiszen nagyon selymes, zamatos és igazán komplex ízeket lehet felfedezni. Tény, hogy a lepárlók számában még elmaradnak Skóciától és Írország is szépen lassan megelőzi őket, de minőségben nagyon magasan van a léc, hiszen virágos, malátás, füstös és gyümölcsös whiskyk egyaránt megtalálhatóak a szigeten.

A Japán whisky igazából egy úriember Masataka Taketsuru nevéhez köthető. Ő volt az, aki 1918-ban egy fiatal kémiaszakos hallgatóként a Glasgow-i egyetemre ment továbbképzésre. Amit Skóciában tapasztalt az teljesen elvarázsolta. Az éghajlat, a nők és a whisky. Amellett, hogy tanult a fiatal Taketsuru gyakornokoskodott a Hazelburn és a Longmorn lepárlóban is. Itt tanulta meg a whisky lepárlás minden apró csínját-bínját és ezzel az értékes tudással utazott vissza Japánba. A tudás mellett a szerelmet is megtalálta Skóciában Jessie Roberta Cowman, vagyis Rita személyében.

A történetnek egyébként több érdekessége is van. Ne ő volt az első, aki Japánban lepárlót alakított, ezt már 1923-ban megtették, amikor még Skóciában volt. Az is tény, hogy már az 1870-es években ismerték a whiskyt Japánban, de nem sikerült előállítani ezt az európai csoda italt sehogy sem nekik. Másik érdekesség, hogy amikor hazatért, hiába volt egy szaké főző család sarja, nem a saját üzemükben kezdett el dolgozni, hanem az első lepárlóban a Yamazakiban. Egy ideig nagyon gyümölcsöző és szoros volt a kapcsolat, ugyanakkor amikor eltávolodtak egymástól Shinjiro Torii megalapította a Suntory céget, míg Masataka Taketsuru a Nikka céget. Ami innentől következett az már történelem hiszen ez a két cég a mai Japán két alapköve, ha whisky készítésről beszélünk.

The Matsui Sakura Cask Whisky

Egy különleges whisky japán cseresznyefa hordóban érlelve. Ízvilágában mandula, narancs, sárgadinnye és a lágy fűszeresség mellett egy csepp virágosság is felfedezhető.

The Matsui the Peated Whisky

Pot distilled eljárással készült whisky, amit bourbon hordókban érlelnek. A palackot Katsushika Hokusai híres alkotása, a Nagy Hullám dísziti.

The Matsui Mizunara Cask

Nem meglepő módon ritka, japán mizunara hordókban érlelve. Nincs kormegjelölés az üvegen. A palackon Katsushika Hokusai A Fuji harminchat látképe található. Ízvilágát tekintve bársonyosan gazdag tölgy, fahéj, gyömbér és toffee.

The Matsui Mizunara Single Cask

Ebben az esetben a Mizunara hordós kiadás, egyetlen hordóból került palackozásra. A Mizunara egyébként egy Japán tölgyfa, ami rendkívül ritka és jóval drágább, mint a hagyományos tölgy. Egy történelmi szomorúságból született meg, az ebben a hordóbban való érlelésnek a gondolata. A II.VH után rendkívül sok mindenből hiány volt Japánban, viszont a katonák nagyon szerették a whiskyt, így muszáj volt kitalálni valamit. Így találtak rá az őshonos mizunara tölgyre. Mivel nem egyenesen nő és nagyobbak a pólusai, mint az átlagnak ezért „vizes tölgynek” is szokták hívni. Jóval nehezebb hordót készíteni ebből a tölgyből.

 The Matsui Sakura Single Cask

A Matsui alap sorozatában 3 különböző érlelésű whisky van, melyben füstös, Mizunara és Sakura hordós tétel is van. Ugyanakkor annak érdekében, hogy exkluzívabb, gyűjtői kiadásokat is biztosítsanak, palackozásra került egy Single Cask kiadás is. Ez egy Single Malt whisky Japánból, ami mostanában igen ritkaságnak számít. Amellett, hogy gyűjtői darab, ízvilágában és kinézetében is kiemelkedőt nyújt. A víz, amivel beállítják a 48%-os alkoholszázalékot Japán egyik leghíresebb forrásvíz lelőhelyéről származik. Ez nem más, mint a Daisen hegy, melynek lábánál egyébként a Suntory cég is üzemeltet egy ásványvíz palackozót (valószínűleg nem véletlenül).

The Matsui Mizunara Single Cask Strenght

Ebben az esetben a Mizunara hordós kiadás, egyetlen hordóból került palackozásra hordóerősségben. A Mizunara egyébként egy Japán tölgyfa, ami rendkívül ritka és jóval drágább, mint a hagyományos tölgy. Egy történelmi szomorúságból született meg, az ebben a hordóbban való érlelésnek a gondolata. A II.VH után rendkívül sok mindenből hiány volt Japánban, viszont a katonák nagyon szerették a whiskyt, így muszáj volt kitalálni valamit. Így találtak rá az őshonos mizunara tölgyre. Mivel nem egyenesen nő és nagyobbak a pólusai, mint az átlagnak ezért „vizes tölgynek” is szokták hívni. Jóval nehezebb hordót készíteni ebből a tölgyből.