Drink responsibly... but drink!
Blog

Diplomatico Reserva Exclusiva - A csodás venezuelai rum

Diplomatico Reserva Exclusiva - A csodás venezuelai rum

A Diplomático történelme egészen 1959-ig nyúlik vissza, az eltelt idő alatt a cég az egyik legnagyobb venezuelai rumgyártó céggé nőtte ki magát - olyannyira, hogy már több, mint 50 országban elérhetőek a Diplomatico termékek, a rumrajongók nagy örömére.

A venezuelai rum története

 

A venezuelai cukornádból kivont melasz a világ egyik legjobb melaszaként van számon tartva a fermentálható cukortartalmának köszönhetően, így számos országba exportálják a jobbnál, jobb rumok elkészítéséhez.
A venezuelai rum eredete 1796-ra vezethető vissza, amikor egy német földesúr megalapította a Hacienda Santa Teresa-t és létrehozta az első kakaóbab és cukornád ültetvényeket. Ez a lepárló 1996-ban kezdte el a Santa Teresa 1796 rum készítését, ami a nevét az alapítási időpontról kapta. A hatvanas években más lepárlóüzemek is megjelentek, mint például a Diplomatico Rum, ami gyorsan világhírűvé vált. A jelentős különbségek ellenére is elmondható, hogy a venezuelai rum édes, lágy és bársonyos, ezért a kevésbé tapasztalt italkedvelőknek is tökéletes kezdő rumok.

2004-ben a Servizio Autonomo de Propiedad Intelectual (SAPI) egyesség rendet tett a számos lepárlóüzem között és egy egységes rendszert dolgozott ki, ami meghatározta a rum előállításához szükséges előfeltételeket:

  • minimum 2 évig kell érlelni
  • amerikai fehértölgy hordókat kell használni
  • minimum 40% ABV-n kell palackozni

Mindegyik jelentős venezuelai lepárlóüzem csatlakozott a projekthez, mint például a Bodega 1800, Canaima, Diplomatico, Pampero, Santa Teresa.

 

A lepárlóról

 

A Diplomático történelme egészen 1959-ig nyúlik vissza. Abban az időben a Licoreríás Unidas S.A (LUSA) tulajdonában volt a lepárló. 2002-ben a LUSA cég eladó sorba került, viszont egy csapat venezuelai vállalkozó, akik már a szesziparban nagy tapasztalattal rendelkeztek, lehetős. Még abban az évben a LUSA 100%-ban venezuelai cég lett és azóta hívják Destilerías Unidas S. A. (DUSA)-nak. A cég az egyik legnagyobb rumgyártó céggé nőtte ki magát Venezuelában. Manapság a Diplomatico rumokat több mint 50 országba exportálják.

 

Fedezd fel a Diplomatico Rumokat

 

A Diplomático Reserva Exclusiva legfeljebb 12 éves rumok különleges blendje, melyet a lepárló Master Blender-ei gondosan válogattak össze. Az egyedi ízvilágával és aromájával a rum számos díjat nyert különböző versenyeken és connoisseur-ok és rumkedvelők alaptétele az egész világon. Már felbontás után a narancshéj, toffee aromák fogadnak minket. Ízvilága lágy, melyben a toffee és a vajkaramella dominál. 

A Diplomático Mantuano legfeljebb 8 évig érlelt rumok blendje. Sokoldalúságának köszönhetően tökéletes long drinkekben, mint például a Rum Mule, aminek a receptjét a cikk végén találod. Illatában a szárított szilva, tölgy dominál. A szájban a szárított gyümölcsök, fa és a vanília csalogatnak minket.

A Planas egy különleges fehér rum, amit 6 évig érlelnek. Nagyon elegáns és gazdag blend, aminek meglepően gazdag ízprofilja van egy white rumhoz képest. Friss, trópusi aromái és az enyhén gyümölcsös, krémes ízvilága teszi különlegessé.

A Diplomático Selección de Familia egy legfeljebb 12 évig érlelt rumok különleges blendje, melyet a Maestros Roneros felügyelete alatt készítenek. Az egész rum alapja a család és a szenvedély, amit a Diplomatico dolgozói minden nap a kedvenc rumunk elkészítésébe fektetnek be. Színe borostyánsárga, illatában a cukornád, még és vanília csábít minket. Ízét tekintve a fa és a szilva jegyei találkoznak a toffee édességével. 

A Diplomático Single Vintage különlegesen elkészített rumok blendje, amiket 12 évig, főleg ex-bourbon és single malt whisky hordókban érleltek, majd egy évet pihentettek Oloroso sherry hordókban. A sötét borostyán színével a Single Vintage 2007 a bogyós gyümölcsök és a vanília illatával fogad minket. Ízében az édes gyümölcs, fa, csokoládé és a kávé dominál, ami egy lágy, hosszú, bársonyos lecsengésben ér véget.

A Diplomático Ambassador rum egy kifinomult rum a lepárló legjobb tételeiből. Minimum 12 év fehér tölgyfa hordós érlelés után a rumokat még két évig érlelik Pedro Ximénez sherry hordókban, így létrehozva az Ambassador összetett ízprofilját. Ez az egyedi rum a bor, szárított gyümölcsök és szivarok egyedi aromáit hordozza magában. Ízében a fahéj, mogyoró és a pirított tölgy jegyek gondoskodnak a tökéletes és hosszú lencsengésről.

A batch kettle still 1959-ben érkezett Kanadából a Diplomatico La Miel lepárlójába. A batch kettle rum főleg cukornád mézből készül és ex-bourbon amerikai tölgyfa hordókban érlelik 6 évig. Gyümölcsös és édes illatjait a vadvirágok és a vanília jegyei teszik tökéletessé. Az eleganciája az izében is kiteljesedik, ahol a kifinomult fás tanninok a pörkölt karamellel találkoznak, majd egy lágy, édes és csábító lencsengésben végződik.

A barbet column still 1959-ben érkezett Franciaországból a Diplomatico La Miel lepárlójába. A barbet rum ex-bourbon amerikai tölgyfa hordókban, 4 évig érlelt cukornád melaszból készül. Így kerül felszínre a rum gyümölcsös aromái mellett a pirított tölgy is. Kellemesen szárító az ízvilága, amit tökéletesen egyensúlyoz a kellemes, hosszú lencsengés.

A copper pot still szintén 1959-ben érkezett a La Miel lepárlóba, amit előtte Skóciában használtak whiskykészítésre. A copper pot still rum a legjobb cukornád mézből készül. Ezután a párlatot kisebb amerikai tölgyfa hordókban érlelik. Ezek a copper pot still rumok a Diplomatico egyedi ízprofiljának az alappillérei.

 

Diplomatico Koktélok

A következőkben 3, Diplomatico rumokra szabott koktélt mutatunk be, amiket otthon te is könnyűszerrel elkészíthetsz.

A Manhattan-t az 1800-as évek végén találták fel, de csak 1940-ben lett ez az eredetileg whisky alapú koktél ismert. Számos elkészítési módja van, így a bartenderek tudnak folyamatosan kísérletezni. Itt a mi csavarunk a koktélban, ahol a Diplomatico Reserva Exclusiva a vaníliás aromáival megbolondítja a koktélt.

Összetevők

  • 70 ml Diplomatico Reserva Exclusiva
  • 30 ml Vörös Vermut
  • Angostura Bitter

Öntsd össze az alapanyagokat jéggel egy koktél shakerben, majd szűrd le egy coupé pohárban. Díszíteni maraschino cherry-vel és citromhéjjal tudod.

A Moscow mule koktél eredetileg vodkával készül, de próbáld ki egyszer Diplomatico Mantuano-val a Rum Mule változatot is. Nem fogsz csalódni!

Összetevők

  • 50 ml Diplomatico Mantuano
  • 100 ml gyömbérsör
  • 10 ml lime lé

Öntsd össze az alapanyagokat egy highball pohárban, majd keverd össze egy bárkanállal. Díszítheted menta levéllel és lime szelettel.

    Az egyszerűség királya! A Daiquiri az egyik legjobb példája az erős, édes, és keserű tökéletes harmóniájának.

    Összetevők:

    • 50 ml Diplomatico Planas
    • 20 ml Lime lé
    • 15 ml cukorszirup

    Öntsd össze az alapanyagokat egy jéggel teli shakerben. Jól rázd össze, majd szűrd le egy coupé pohárba. Díszítésnek használhatsz lime szeletet.