Drink responsibly... but drink!
Blog

A kávé története koktélajánlással

A kávé története koktélajánlással

 

 

 

Egy etióp legenda

A kávétermesztés hagyományai az Etióp-magasföldekhez vezethető vissza, ahol a legenda szerint egy Kaldi nevű kecskepásztor fedezte fel ezeknek a baboknak a jótékony hatásait. Egyik délután a kecskéi egy bizonyos fáról kezdtek bogyókat enni, majd azt vette észre rajtuk a pásztor, hogy sokkal energikusabbak voltak napközben és este nem tudtak aludni. Kaldi nem tudta, miért van ez, ezért jelentette a közeli kolostorba, akik szintén érdekesnek találták a babokat és italt kezdtek el belőle készíteni. Nem kellett pár év, és már minden kolostor tudta a kávé különleges hatását.

A 15. századra az Arábiai félszigeten már számos kávébab termőhely épült ki, és megalakultak az első kávéházak, amelyeket qahveh khaneh-nek neveztek. Ezekben a házakban az emberek beszélgettek, szórakoztak, természetesen egy arabica kávé társaságában.

A 17. századra a kávé elterjedt egész Európában. 1615-ben majdnem betiltották a kávét, mert a Sátán keserű italának gondolták. VIII. Kelemen pápa megkóstolta az italt, hogy igazak-e a feltételezések és annyira ízlett neki, hogy engedélyeztetette a további gyártását és fogyasztását.  A 17. század közepén már több mint 300 kávéház volt Londonban, többek közt az Edward Lloyd’s Coffee House.

Kávéfajták

Robusta vagy arabica kávé?

Tudtad, hogy a kávé a Rubiaceae, azaz buzérfélék csoportjába tartozik? Ebben a csoportan több mint ötszáz család, és hatezer babfajta található. Ezek közül az egyik a bab, amit annyira szeretünk. A kávébabot két fajtára tudjuk osztani – Arabica és Canephora, vagy másnéven Robusta.

Az Arabica babnak két fajtája van: Typica és Bourbon. Bár az Arabica babok kevesebb koffeint tartalmaznak, mint a Robusták, mégis lágyabb, édesebb, csokoládéra hasonlító ízvilága van.

A Robusta az Arabica kávé fiatalabb testvére. Bár nem tartják annyira összetettnek az ízvilágát, mint a Arabicának, előszeretettel használják espresso alapú kávékhoz.

Leggyakoribb kávéfajták

Espresso: 7 gramm őrölt kávé, ami 90 fokos vízzel készül 9 bar nyomáson. Így lesz tökéletes a crema a tetején.

Espresso macchiato: habosított tejjel tökéletesített presszókávé

Espresso lungo: espresso kávé, melyet 50-70 ml forró vízzel kell hígítani

Americano: 150-180 ml forró vízzel felöntött espresso

Ristretto: rövid kávé, így a koffein mennyisége is alacsonyabb

Doppio: dupla espresso

Cappucino: espresso, 100-120 ml felhabosított tejjel

Latte Macchiato: espresso, 200-250 ml tejjel, vastag tejhabbal

Caffé Latte: nálunk is ismert, népszerű tejeskávé 200-250 ml tejjel

Flat White: dupla ristrettoval készül, a tetején tejkrémmel

5 Érdekesség a kávéról

1.      A világ legdrágább kávéja, a cibetmacska segítségével készül és a Kopi Luwak nevet viseli. A macska megeszi a kávébabot, majd a megemésztett kávébabot megtisztítják és kávét főznek belőle, aminek  teste nehéz, krémes, és az íze a föld és a karamell ízére hasonlít. Egy csésze ilyen kávé 10 és 30 ezer forintba is kerülhet.

2.      A 16. századi Törökországban a házasság felmondható volt a nő részéről, ha a férje nem tudott friss kávét felszolgálni neki

3.      Beethoven imádta a kávét és ragaszkodott hozzá, hogy a neki felszolgált kávé 60 kávészemből készüljön.

4.      Johann Sebastian Bach zenedarabot komponált a kávéról Kávékantáta címmel.

5.      A kávé mellé azért szolgálnak fel vizet, megtisztítsuk az ízlelőbimbókat a tökéletes kávéélmény érdekében.

Magyar kávékultúra

A 17. században valószínűleg a törökök megszállása alatt terjedt el a kávé és a kávézás Magyarországon. Ezt alátámasztja az is, hogy az első írásos feljegyzés Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művében olvasható: „Egymás közt sok dologról beszélgetnék. Káuét kicsin finchából hörpölgetének…”.

A magyar történelem során más eseményekhez is köthető a kávézási kultúra. Többek közt a Pilvax kávéházban szavalta el először Petőfi Sándor a Nemzeti Dalt vagy a New York kávéházban volt szerkesztőségi asztala a Nyugat szerkesztőségének.

Az újhullámos kávé megérkezett Magyaroroszágra

A kávézás elterjedésének három hulláma van. Az első hullámban a kávézás, mint szokás jelenik meg a társadalomban, a másodikban már kávé különlegességek is felbukkannak, a harmadik és egyben utolsó hullámban a kávézást egy új szintre emelik a specialty kávék.  Az újhullám fő célja, hogy a kávéra ne csak egy szimpla koffeines italként gondoljunk, hanem kapcsolatba lépjünk a termesztővel, a baristával, a pörkölési eljárásokkal és egy új szintre emeljük a kávézást. Budapesten reneszánszát éli az újhullámos kávézás, így ha egy különleges kávéélményt szeretnél, akkor keresd fel a legjobb újhullámos kávézókat Budapesten.

Kávés és kávé alapú alkoholos italok

A kávé népszerűségének köszönhetően mára számos alkohol ital készül kávé hozzáadásával. Magyarországon az egyik legismertebb az Unicum Barista, ami Arabica kávé hozzáadásával készült, viszont külföldi kávés italokból is nyugodtan szemezgethetünk. Talán a legismertebb a KAHLÚA Kávélikőr, de mindenképpen érdemes megkóstolni a Bottega Latte Macchiato és a Cafetino Vegan krémlikőrjét is. Ha az izgalmasabb, érdekesebb tételeket szereted, akkor neked találtál ki a Cazcabel Kávés tequila likőrt, a Mr. Black Cold Brew Coffee likőrt vagy  a Dead Man’s Fingers Coffee-t.

Kávés Koktélok

1.      Espresso Martini:

Felejtsd el a Vodka Red Bullt! A bármixerek így készítik a legjobb vodka-koffein koktélt. 1983-ban készítette el először az Espresso Martinit a legendás Dick Bradsell.

Elkészítés: Rázd össze az összetevőket jéggel és szűrd le egy lehűtött martinis pohárba.

Hozzávalók

4 cl Ketel One Vodka

5 cl espresso kávé a kedvenc kávébabodból

2 cl kávélikőr

2.      White Russian

Keverd össze a vodkát és a kávélikőrt jéggel és szűrd le egy jéggel teli Old-fashioned pohárba. Óvatosan engedd a tejszínhabot a koktélod tetejére.

8 cl Ketel One Vodka

4 cl Mr. Black

4 cl Tejszínhab

3.      Irish coffee

Elkészítés: Válassz ki egy hőálló poharad, majd melegítsd elő úgy, hogy forró vizet öntessz bele és állni hagyod. Közben készítsd el külön a krémet, majd öntsd ki a forró vizet a pohárból. Öntsd a whiskyt, cukorszirupot és a forró kávét az előmelegített üvegben és óvatosan keverd meg. Ezután egy melegített kanál segítségével helyezd el a krémet a tetejére.

4 cl Teeling whisky

3 cl Cukorszirup

8 cl forró kávé

4 cl tejszín