Drink responsibly... but drink!
Blog

El Dorado rumok története

El Dorado rumok története

aga a rum története 1650 környékére nyúlik vissza, amikor is britek segítségével a betelepített cukornádból elkezdték a lepárlást. Mivel rájöttek, hogy önmagukban nem képesek az exportra, így egy szövetkezetet hoztak létre, amelybe az 1700-as évek végére már több, mint 300 birtok lett bevonva és így együtt állították elő a rumot.

Maga a Demerara eredetileg Guyana egy területe volt, de most már a ma ismert lepárlónak is ez a neve, sok összeolvadás után. Igaz a rabszolgaság eltörlése (ami egy pozitív történet a világban), itt negatívan hatott, mivel nagyon visszavetette a cukornád termelést. A Brit flotta viszont hamar felismerte a minőséget, így ők saját használatra és az anyaországba is nagy mennyiségben kezdték meg a rum szállítását, amelyet egységesen Demerara rumként hoztak forgalomba, mivel így volt egységes és pozitív a megítélése.

A sok kis független gyártó, ahogy már korábban is említettük összeolvadt és 1998-ban létrejött a ma ismert Demerara Distillers Limited és az általuk gyártott El Dorado rum.

Mit jelent az angol stílus egy rum esetében?

Manapság lehet kicsit már régimódi, de még mindig az egyik legegyszerűbb és a legjobban érthető besorolása a rumoknak, a gyarmatok szerint történő. Így beszélhetünk Angol, Spanyol és Francia stílusról. A mi esetünkben jelen pillanatban az angol stílus a mérvadó, vagyis a következő alapelvek érvényesülnek. Ez egy Rum Industrial, vagyis ipari stílusú rum, mely egyszerűen annyit jelent, hogy melaszból készülnek a rumok, vagyis a cukorgyártás melléktermékéből és nem magából a frissen préselt cukornádnak a levéből. Alapvetően ezeknek a rumoknak az esetében hosszabb erjesztési idővel számolhatunk, melynek köszönhetően testesebb, aromásabb rumokat kapunk, melyek a melasz jellegzetes ízét is hordozzák magukban. Az angol stílusú rumnak, vagyis a haditengerészetnek köszönhetjük a Grogot, mint italt és azt a különleges tényt, hogy a fejadag, mint olyan 1970-ig érvényben volt.

Mi is az El Dorado legenda?

1992-ben, amikor a rumokat még szélesebb körben el akarták kezdeni megismertetni, akkor egy legendás város legendás királya köré építették a kampányt. Ugyanis a legenda szerint ez a várost és a királyát finom aranypor borítja, mely bearanyoz mindent, ami innen kerül ki, így a rumot is. Természetesen ez a része csak legenda, ugyanakkor a rum tényleg a helyi folyékony arany nevet hordozza. A portfóliója igazán lenyűgöző és széles, az egészen fiataltól az idősebb párlatokig minden megtalálható itt, az évjáratos verziókig bezárólag. Egy fontos szabály ugyanakkor van az El Dorado rumok esetében, itt a szám amit a palackon látunk a legfiatalabb párlatot mutatja ami a keverékben van, így a legidősebb lehet sokkal is felette, lényeg a konstans, kiegyensúlyozott ízvilág.

Aki nem próbálta, annak csak ajánlani tudjuk, hiszen minden cseppje szó szerint aranyat ér.

Milyen ízeket és éveket tartunk a portfólióban?

El Dorado 8 éves Dark Rum 0,7l

A keverőmester által egyszerre kóstolgatásra és keverésre is szánt rumként emlegetett, 8 éves kiadás egy karakteres keverék, mely a közepes testességet, a kis dohányos jegyeket és a szárított gyümölcsöket is szépen bemutatja minden korty alkalmával. A Signature Koktélja a Mai Tai és a Dark&Stormy (lásd alább).

El Dorado 12 éves Rum Díszdobozban 0,7l

A 12 éves kiadás egy elképesztően gyümölcsös rum, amely a különlegességét és egyediségét annak köszönheti, hogy egyaránt készülnek az összetevői fa és réz toronylepárlóban. Trópusi gyümölcsök, mézes jegyek és fűszeresség jellemzi. Sokak nagyon nagy kedvence.

El Dorado 15 éves 0,7l DD

Négy különböző lepárló berendezésnek is a párlatjai is vannak keverve ebben a párlatban. A 2 fajta toronylepárló kiegészül egy Port Mourant fa kisüsti lepárlóval és egy Versailles szintén fa kisüsti lepárlóval. Kicsi földes jegyeket és enyhe füstösséget is lehet tapasztalni benne, mely sötét csokival és kandírozott naranccsal kiegészül.

El Dorado 21 éves 0,7l DD

Az egyik legkomplexebb kiadás, amely több cognac-os jegyet is hordoz már magában. Illatban a tejkaramell, dohány és sötét fűszerek, míg ízben a trópusi gyümölcsök, a bőr és testes tejkaramella ejti ámulatba a fogyasztót.

El Dorado 25 éves GSR 1988 0,7l DD és El Dorado 25 éves GSR 1992 0,7l DD

Mindkét kiadás évjáratos limitált. Ezek az italok már abszolút egy komoly cognac vagy whisky szintjén állnak és egy vacsora utáni szivar társaságában nagyon komoly társak tudnak lenni. Mindegyik gyűjtői darab, amelyek a gyűjtemények ékes darabjai tudnak lenni.

Milyen koktélt készítsünk az El Dorado rumból?

Két igen népszerű, ismert és klasszikus koktélra esett most a választás, amelyek tökéletesen elkészíthetően a 8 éves változatból. Az első a Mai Tai, melynek a következő a receptúrája:

·        60ml El Dorado 8 éves

·        15ml Ferrand Curacao Narancslikőr

·        20ml Lime lé

·        10ml Orgeat szirup

·        5ml Cukorszirup

Az összetevőket egy shaker segítségével összerázzuk és egy old fashioned pohárba töltjük. Díszítésnek egy menta csúcsot használunk.

A második ital egy Dark&Stormy, amely felkorbácsolja a hangulatot egy buliban. Az összetevők pedig a következők:

·        50ml El Dorado 8 éves rum

·        20ml Lime lé

·        10ml Cukorszirup

·        2 dash Angostura bitter

·        Gyömbérsör felöntés

Az első négy alapanyagot összerázzuk és egy long drinkes pohárba töltjük, majd feltöltjük a gyömbérsörrel és egy lime cikkel szervírozzuk. Egészségünkre.

Tartalomhoz tartozó címkék: Rum