Drink responsibly... but drink!
Blog

Hendrick's Gin - A klasszikus, az ikonikus, az első

Hendrick's Gin - A klasszikus, az ikonikus, az első

A helyszín Skócia egy apró tengerparti falva Girvan. Érdemes megjegyezni, hogy az itt található lepárlóban készül Skócia legtöbb gabona párlata is, mely jópár blended whisky alapjául szolgál.1999-et írunk amikor a William Grant & Sons a jónevű whisky gyártó cég elkezdi szintén ebben a lepárlóban elkészíteni a Hendrick’s nevű ginjét.

Kevesen tudják, de a gin egy hölgynek, Lesley Gracie a nevéhez fűződik. Ő volt, aki kitalálta, hogy a klasszikus gin ízjegyek mellé bolgár rózsát és uborkát adjanak az ízélmény fokozása végett.

Annak érdekében, hogy még jobban felhívják magukra a figyelmet, egy teljesen fekete, orvosi üveg mintájára készült üvegbe palackozzák.

„Semelyik gin ízvilága sem hasonlít a Hendrick’s-hez, mert egyik sem készül úgy, mint a Hendrick’s”

Ez mondás akár közhelyesen is hangozhat, ugyanakkor nagyon is igaz. Két különböző stílusú, korú és kialakítású lepárlóban készítik a párlatokat, melyek keveréke alkotja ezt a kifinomult italt. Az egyik egy antik 1860-as évekbeli rézüst lepárló, mely a Bennett névre hallgat, a másik pedig a Carter-Head ami 1948-ban készült és manapság már igen kevés található belőle. A Bennettben a lepárlás előtt egy teljes éjszakán át áznak a gyógynövények, ennek következtében egy aromákban és ízekben nagyon komplex és gazdag párlatot kapunk, míg a Carter-Headben a lepárlás során a gőzök lágyan átjárják a növényeket így kölcsönözve lágyságot és könnyedséget a párlatnak. Ezek keverékéből jön létre a gin, amit ma Hendrick’s néven ismerünk.

Az összetevők melyek alkotják ezt a különleges párlatot a következőek: narancshéj, bodza, angelika gyökér, kamilla, kubeba bors, boróka, koriander mag, citromhéj, kömény, Orris gyökér, cickafark és ezen kívül a híres rózsa és uborka.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Alább egy két egyszerű koktél segítségével szeretnék a bemutatni, hogy milyen sokszínű felhasználása lehetséges ennek a különleges italnak.

Cucumber Lemonade

50ml Hendrick’s

20ml Citromlé

20ml Cukorszirup

Szóda feltöltés

Öntsd össze a hozzávalókat egy high ball pohárba jégre, finom keverd össze, majd citromkarikákkal és uborkával díszítsd. Könnyű, frissítő és garantált siker.

Supersonic Hendrick’s G&T

50ml Hendrick’s

1 bárkanál cukorszirup

25ml eszpresszó (jó, ha hagyjuk kihűlni)

Tonik feltöltés

Miután lefőztük a kávét és hagytuk kihűlni, tegyük a hozzávalókat egy long drinkes pohárba jégre töltve. Finoman keverjük össze és uborka szeletekkel díszítsd. Ébresztő és könnyed keserédesség jellemzi.

Flora Dora

40ml Hendrick’s

20ml Limelé

10ml Málna szirup

Gyömbérsör feltöltés

Egy kicsit édes, egy kicsit pikáns, mégis nagyon üdítő és gyümölcsös. Rózsaszínes kinézetének köszönhetően egy házibulin azonnal a figyelem középpontjába kerül. Az összetevőket egy high ball pohárban keverd össze és díszítsd lime héjjal és málnával.