Drink responsibly... but drink!
Blog

Pisco Control - Chile nemzeti itala

Pisco Control - Chile nemzeti itala

Mi a Pisco és honnan ered?

Peru és Chile „veszekszik”, a világ pedig örül, hiszen egy fantasztikus ízvilágú italkülönlegességet köszönhetünk ennek a két országnak.

A Pisco eredetét vissza kell vezetni egészen 1532-ig amikor is a Spanyol hódítók felfedezték Peru-t. Mivel egyre nőtt az igény, hogy bort készítsenek ebben az országban is, Caravantes szőlőtőkéket importált a Spanyol Kanári Szigetekről. 1563-ban lettek elültetve az első szőlőtőkék egy napsütötte déli területén Perunak, Ica településhez közel, mely mai napig a perui pisco egyik központja.

Az évek folyamán a szőlő egyre jobban érezte magát ebben a különleges mikroklímában, mivel nagyon magas volt a napsütötte órák száma, száraz a levegő, ugyanakkor a völgyekben termékeny talaj volt sok vízzel. A helyi farmerek voltak, akik hamarosan elkezdtek átlátszó brandy-t készíteni, amit „aguardiente”-nek vagyis tüzes víznek hívták.

A 16.század közepén kezdték el Pisco-nak nevezni, amikor is Santa María Magdalena városának kikötőjét hívták így, melyet arról a völgyről kapta, amiben elhelyezkedett. Ez a kikötő lett az egyik legfontosabb hely az export és a kereskedelem szempontjából, így idővel az ital is átvette a nevet és már csak Pisco-nak hívták.

 Ahogy folyamatosan nőttek az igények, úgy a Pisco és az Ica völgy szőlő termése a régen 90% bor 10% Pisco készítésből teljesen megfordult arányt produkálva kezdett pisco-t készíteni. Az igényeket csak tovább növelte, hogy 1830 környékére a Pisco-ból készülő italok elképesztő népszerűségnek örvendtek San Francisco, California és New York területén. Az akkori kor legnépszerűbb itala a Pisco Punch a híres Bank Exchange nevű bárban született meg szintén San Francisco-ban.

A 20.században a perui Pisco készítés hanyatlásnak indult, köszönhetően annak, hogy sokan elkezdtek gyapotot termeszteni a szőlő helyén, mert kifizetődőbb volt, ezzel ellentétben Chile továbbra is növelte a termelést és egyre magasabbra helyezte az ott készülő Pisco renoméját.

1931-ben a chilei kormány eredet védettnek nyilvánította az ott készülő pisco-t, amire egy fél évszázaddal később a perui kormány is, mivel szerintük a nevét is onnan kapta, ott volt először, így őket illeti ez jobban. Mindketten tettek azért rengeteget, hogy csak az egyik ország használhassa, de mivel mindkét ország hagyományaiban mélyen gyökerezik így erre végül is nem került sor, mindkét országban megvan a saját szabályozás.

Milyen ízvilágot várhatunk tőle, mire tudjuk használni?

Egy nagyon szeretett alapanyagról beszélünk a bartenderek körében is, mivel rendkívül sokféle ízvilágot elő lehet varázsolni belőle a földestől a virágosig. Nagyon jól párosítható citrusokkal (citrom, narancs, lime), bogyós gyümölcsökkel (kékáfonya, eper, málna), különböző fűszerekkel (menta, rozmaring, fahéj), esetleg egyéb ízvilágok, mint dinnye, méz, gyömbér!

Egyszóval rendkívül népszerű ízek, rendkívül népszerű párosítások szóval érdemes mindenkinek kipróbálni!

Ha már chile-i a Pisco Control, mik a szabályozások?

Az országban összesen 2 régióban készíthető (Atacama és Coquibo) mivel ezek esnek a DO (eredetvédett) besorolás alá! A leginkább kedvelt szőlőfajták, amiből készíteni szokták a muskotályos, a torontel és a pedro jiménez. Négy fajta különböző besorolás jellemző rá:

·        Pisco Corriente vagy Tradicional (30%-35%)

·        Pisco Especial (35% - 40%)

·        Pisco Reservado (40%)

·        Gran Pisco (43% or more)

A mi esetünkben ugye erről a legutóbbiról beszélhetünk hiszen 43%-os a párlat. Nagyon szigorú a szabályozás olyan szempontból, hogy a lepárlóknak a saját szőlőjüket kell megtermelni.


Két híres koktél, amit bármikor elkészíthetsz otthon és garantált a siker!

 Az egyik egy Sour a másik egy Punch, ami mindkettő frissítő, nyári és igazán üdítő. Az első a Pisco Sour névre hallgat:

·        60ml Pisco Control

·        30ml Friss Lime lé

·        15ml Cukorszirup

·        1 tojásfehérje (opcionális)

Az összetevőket egy shaker segítségével összerázzuk először jéggel, majd a jeget leszűrve még egyszer, úgynevezett száraz shake segítségével rázzuk össze és egy sour pohárba finomszűrővel átszűrjük, hogy szép habot kapjunk a tojásnak köszönhetően. Aki nem vágyik a tojásfehérjére, elkészíthető nélküle is, más textúrát kapunk, de ugyanúgy nagyon finom italt!

A második ital a Pisco Punch névre hallgat, ami egy kicsit pezsdítő, kicsit buborékos, de sokak nagy kedvence.

·        2 szárított szegfűszeg

·        50ml Pisco

·        30ml Ananászlé

·        15ml Narancslé

·        15ml Citromlé

·        15ml Cukorszirup

·        20ml Champagne

A szegfűszeget összetörjük a shaker alján egy törőfa segítségével, majd az első öt összetevőt shakeljük össze. Jégre töltsük egy collins pohárba, majd töltsük rá a Champagne-t. Egészségünkre!