Drink responsibly... but drink!
Blog

Pimm's Cup No.1 - Anglia első számú itala

Pimm’s No.1 története a megálmodástól a világhírnévig!

A megálmodója James Pimm volt, akire sokszor mondják, hogy megalkotta Anglia vezető gyümölcsös nyári frissítőjét! De ki is ez az úriember?

Egy Kent-i farmer fia volt James, aki nyers halak árusításával kezdte a pályafutását 1823-ban a londoni Lombard Street-en, mielőtt arrébb költözött volna és megalapította a saját osztriga raktárát! Ennek köszönhetően itt mutatta be először Pimm’s Punch-ot 1940-ben, ezért is került a címkére ez az évszám.

Érdekes a név, hiszen sokan mondják, hogy nem is ennek kéne a névnek lennie, hanem sokkal inkább az utódot Samuel Morey és a bárját illetné a név, hiszen ő volt, aki elindította a komoly sikerek útján amikor 1860-ban megnyitotta a Pimm’s Osztriga bárt Londonban. Itt szolgáltál fel nagyobb mennyiségben és komolyabb űrtartalomban, amiről a nevét is kapta a koktél, vagyis a Pimm’s No.1 Cup! Innentől felvirágzás indult és mint jól működő cég kézről kézre járt, sok tulajdonossal, köztük egy parlamenti képviselővel és London polgármesterével. Az, hogy mikor kezdték másutt is árulni a koktélt és a terméket nem egyértelmű. A Pimm’s, mint ital igazán népszerű 1920 környékén lett, majd világszinten a második világháború után lett.

1969 egy nagyon fontos szám, mivel a Diageo nevű óriás cég vette meg a brandet és innentől egy másik ligában kezdett el focizni. A cég az eredeti receptet preferálta és kezdte el még jobban marketingelni.

Miből is áll és hogyan szervírozzák?

Alapvetően ez egy gin alapú ital, amiben különböző fűszereket és karamellizált narancsot és gyógynövényeket fuzionálnak.  A pontos recept természetesen titkos, de annyit tudunk, hogy az 1940-es években még 34%-os alkoholtartalommal árulták, míg manapság már csak 24%, ezáltal egy jóval könnyebben iható, igazi nyári frissítő alapanyag.

Egy pár érdekesség az angliai fogyasztás mértékéről! Hagyományosan friss citrusokkal, uborkával és mentával szervírozzák Angliában, az ott kapható Lemonade felöntéssel, itthon erre a Sprite – Gyömbér keverék tud nagyon jó lenni. 2015-ben a The Telegraph (Anglia egyik legolvasottabb újságja), lehozott egy érdekes cikket, miszerint júniusban egy „uborka boom” lesz megfigyelhető, mivel a Wimbledoni tenisztorna alatt több mint, 7 millió uborkára lesz szükség, hogy kielégítsék az igényeket. Azért az egy nagyon masszív szám. Csak, hogy tovább fokozzuk a számokat az első alkalom, amikor Wimbledonban megjelent a Pimm’s Cup az 1971-ben volt és akkor 230.000 pohárral adtak el ebből a nedűből!

Angliában ténylegesen amikor kisütnek a nyári nap első sugarai elindul ennek az italnak a fogyasztása és elképzelhetetlen bármilyen fesztivál, sportesemény, vagy nyári program enélkül az ital nélkül

Milyen élményt nyújt ez különleges nedű?

Illatában egy rendkívül komplex élményt nyújt és érdekessége, hogy olyan jegyek is felfedezhetőek, mint a Cola vagy a kávé. Természetesen ezek nem találhatóak meg az alapanyagok között, csak a érzékeink játszanak velünk!

Ízében egy keserédes ízvilág jellemző, ami rendkívül jól harmonizál egymással. A gyógynövények jellegzetes kesernyés ízvilága mellett a narancs gyümölcsös lédús íze érezhető és ehhez a fűszeresség adja a csavart, ami egyszerre édes csokoládés és ánizsos.

Egy rendkívül jó nyári frissítő így az utolsó nyári hónapra, melyet magában jégre töltve és az alábbi koktélokba is kimondottan ajánlatos fogyasztani.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Három kimondottan egyszerű de nagyszerű italt fogunk nektek bemutatni, amiben annyi csavart teszünk, hogy az angol Lemonade helyett a gyömbér – Sprite kombinációt fogjuk használni! Kezdjük is az eredeti Pimm’s No.1 recepttel:

·       50ml Pimm’s

·       75ml Gyömbér

·       75ml Sprite

·       Eper, narancs és uborka szeletek

·       Friss mentaszár

Az összetevőket egy long drinkes pohárban jégre töltjük, majd egy kicsit megkeverjük! A végén mentaszárral díszítjük!

A következő ital egy Pimm’s No.1 Spritz, ami az első koktélnak egy kicsit felturbózott változata, kimondottan azoknak ajánljuk, akik szeretik a pezsgőket!