Drink responsibly... but drink!
Blog

A tonik felfedezése és története

A tonik felfedezése és története

A tonikot vagy szeretik a fogyasztók, vagy nem! Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a tonik és tonik között hatalmas különbségek vannak, hiszen a kinin és a cukortartalom aránya, valamilyen milyensége is rendkívüli módon meghatározza az tonik ízét.

Eredetileg egyáltalán nem élvezeti cikként, hanem gyógyszerként funkcionált és utána alakultak át a fogyasztási szokások. Azt sokan tudjátok, hogy a tonik legfontosabb összetevője a kinin, melyet egy dél-amerikai fa, a cinchona kérgéből vonta ki két francia kutató még 1817-ben. Érdekesség, hogy akkor mégis miért tulajdonítják Indiának és a brit birodalomnak a kinin alapú italt. A válasz elég összetett, köszönhetően annak, hogy benne van a hajózok sok évtizede. A malária betegséget az európai hajósok vitték el Amerikába és az érdekesség az, hogy ez a legtöbb európaiak által behozott betegséggel ellentétben nem terjedt el olyan mértékben az őslakosok között.

Ennek azon egyszerű oka volt, hogy az Inkák már akkor használták láz ellen a Cinchona fa kivonatát és mivel a malária is lázrohamokkal és görcsökkel jár, így egy nagyon jó ellenszernek bizonyult, vagyis rögtön volt ellenszer. A furcsa az, hogy ezt a tudást és hatóanyagot még sok-sok évig nem vitték vissza Európába, vagyis ott a malária továbbra is könyörtelenül szedte az áldozatait.

A történetben van még egy csavar egyébként, hogy amikor viszont megérkezett Európába, akkor a Jezsuiták hozták vissza és az akkor éppen vallásilag „rendkívül egységes” és elfogadó Európában a katolikus-protestáns kettészakadás miatt sokan vallási okokból elutasították. Összefoglalva ők továbbra is szenvedtek, míg sokan gyorsan gyógyultak. Sokáig továbbra is csak gyógyszer volt egyébként, de az legalább idővel folyamatosan elterjedt és „népszerű” lett.

A Gin&Tonik tényleg az angolokhoz és Indiához köthető, hiszen ők voltak akik gint vittek magukkal a hosszú útra, valamint „tonikot”, vagyis nagyon sok kinin tartalmú szódát. Ekkor gondolták úgy, hogy nekik jobban bejön ez a két ital egyben, illetve fogalmazzunk úgy, hogy a erős kinin ízt akarták feldobni egy kis ginnel és láss csodát már meg is született a G&T!

Azt nagyon fontos megjegyezni, hogy a mai tonikok már messze nem tartalmaznak annyi kinint, hiszen a gyógyító hatásra már nincsen szükség, valamint sok országban korlátozás is van arra, hogy milyen mennyiségű kinint tartalmazhat az ital. Valamint ahogy a cikk elején is említettük, tonik és tonik között is nagy a különbség, hiszen van aki természetes kinint használ és van aki csak aromát.

Ha egészséges a kinin akkor miért korlátozzák?

A korlátozás egyébként elsősorban az Egyesült Államok FDA (Food & Drug Administration) részlege miatt érvényes, de sok európai ország is hasonlóan szabályoz, vagyis literenként 85 milligramm a megengedett kinin mérték.

Van a mondás, hogy kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság! Ez viccnek jól hangzik, de mint úgy általában erre sem igaz, mert nagy mértékű fogyasztása esetén okozhat szívelégtelenséget, veseproblémát vagy akár halláskárosodást. Régebben használták a szülés megindításához is, de manapság már nem használják ezt a hatását sem. Ha a mai üdítőket nézzük akkor olyan 20-25L-et kellene meginni adott időn belül ahhoz, hogy a negatív hatások egyáltalán szóba kerülhessenek.

Milyen tonik márkák fedezhetőek fel kínálatunkban?

Gondosan válogatott kínálatunkban rendkívül széles a fellelhető tonikok tárháza. Található itt olasz, Brit, Spanyol, Dél-Afrikai és mind más és más ízvilággal rendelkeznek. Na de lássuk a márkákat, amikkel találkozhattok az akció folyamán:

·        Artisan Tonikok (Pink Grapefruit, Classic London Dry, Skinny London, Agave Lemon)

Egy eredetileg ausztrál tonik, melynek különleges ízei mindenkit elvarázsolnak és megnyernek.

·        J.Gasco (13.5, Uborkás, Cseresznyés, Indian, Dry Bitter)

A kakasos ember Olaszországból! Aki azért vágott bele ezeknek a készítésébe, hogy a hölgyeknek ihatóvá tegye a szeszesitalok, amint látjuk jól sikerült neki.

·        London Essence (Blood Orange&Elderflower, Grapefruit&Rosemary, Indian, Pomelo&Pink Pepper)

Jelenleg a világ talán egyik legfelkapottabb tonik márkája a TOP 50 bárok listáján. Különleges ízek, egyedi kreációk Angliából.

·        Original (Berries, Berries Zero, Classic, Classic Zero és Yuzu)

Egy tonik cég, aki tényleg zero cukorral is értékesít termékeket! Spanyolország tonik ízei egy kis dundi palackba zárva!

·        Three Cents (Aegean, Classic, Dry)

Görögországból érkezik hozzánk ez a termékcsalád, mely a mediterrán életérzést csempészi a hétköznapokba minden korttyal.

·        &T Tonic (Cucumber, Grapefruit, Indian, Persian Rose, Sunkissed Rhubarb)

Egy hazai tonik, mely méltó módon képviseli hazánkat a nemzetközi porondon és a Mr. Alkohol életében is.

·        Thomas Henry (Dry, Cherry Blossom, Botanical)

A német precizitás palackba zárva. Egy ikonikus család, melynek Cherry Blossom tagja nagyon sokak kedvence!

Milyen tonikot használjunk a G&T elkészítésekor?

Ez a kérdés szinte minden vásárló fejében felmerül! Vajon mi a jó módszer, mi a jó arány, milyen ízt válasszak? Azért az általános dolog, hogy a ginhez választjuk a tonikot, de volt már a fordítottjára is példa. A ginekhez a bárokban jobb esetben van megadva egy perfect serve, vagyis a szerintük legerősebb párosítás, vagy a személyzet tud ajánlani. Alapvetően egyébként azt lehet mondani, hogy a toniknak támogatnia kell a gint, azaz egyes benne rejlő ízeket erősíteni, vagy egy általános, de kellemes ízvilágot kihozni belőle.

A mennyiség esetében azt lehet mondani, hogy ízlések is pofonok. E cikk írója alapvetően 4cl gin mellé, 1dl tonikot tesz, mert így intenzívebbek a gin ízek, viszont sokan inkább a 2dl-t szokták preferálni. Nem véletlenül palackozzák a legtöbb prémium minőségű tonikot 2dl-es verzióban. Ez egy olyan általános mennyiség, ami alapvetően mindenkinek megfelel. Rossz választás nincsen, mindenkinek ízlése szerint érdemes elkészíteni.

Milyen felhasználása lehet még a toniknak a G&T-n kívül?

Három lehetséges egyéb italba történő felhasználását ajánljuk most a toniknak, ami lehet, hogy kicsit meglepő, de nagyon sokan szeretik és igazán frissítő ezeken a meleg nyári napokon!

Az első rögtön az Eszpresszó Tonik lenne. Itt nem bonyolítjuk túl a dolgot, mivel egy presszóba teszünk egy kis cukorszirupot és töltünk bele tonikot. Egyszerre rendkívül frissítő és élénkítő! Aki még nem próbálta, de szereti az összetevőket, azoknak egy kötelező tétel kipróbálásra.

A második egy végtelenül egyszerű Calvados Tonik long drink. A receptúra pedig:

·       50ml Calvados

·       2 csepp Angostura Bitter

·       100ml Tonik

Egy long drinkes poharat töltsünk meg jéggel és máris tölthetjük az összetevőket, két szép almaszeletet tegyünk díszítésnek és máris fogyaszthatjuk a frissítőt!

Végül, de nem utolsósorban Reversed Vesper&Tonic ’Martini’. Egy kicsit összetettebb ital, de különleges és nagyon érdekes. Az összetevők a következőek:

·       30ml Gin

·       30ml Vodka

·       15ml Lillet Blanc

·       2,5ml Grenadine Szirup

·       2,5ml Cukorszirup

·       15ml Tonik

Az első 5 összetevőt egy shaker segítségével összerázzuk, majd egy martini pohárba töltjük és a tonikot a végén egy kis öntés formájában adjuk hozzá. Díszítésnek citromhéjat használjunk. Nagyon elegáns ital, mely bármely estének igen komoly kísérője tud lenni. Egészségetekre.