Drink responsibly... but drink!
Blog

Kreinbacher pezsgők - Magyarország pezsgő csodái

Kreinbacher pezsgők - Magyarország pezsgő csodái

Somló te csodás borvidéke Magyarországnak!

A borvidék története egyáltalán nem újkeletű, 4-5millió évvel ezelőtt kezdődött amikor a felszíni láva megszilárdult bazalttömege kiemelkedett a beltenger kiszáradt medréből. A Somló hegy egy tanúhegy, ami felszínt borító masszív kőzete miatt megvédett minden alsóbb még értékesebb talajt. Igen jellegzetes ásványos karakter jellemzi a borokat és a pezsgőket és ahogy a hegy igen időtálló, ugyanez igaz a termékekre is.

Nevét sokan annak tulajdonítják, hogy egykor szinte teljes egészében som fedte a hegyet. Érdekes kiránduló és pihenő része Magyarországnak ez a 431m magas vulkáni tanúhegy.

A Kreinbacher birtok területei rendkívüli fekvésűek, nem sokkal a bazaltorgonák alatt helyezkednek el, így egy túra folyamán tökéletes kilátás nyílik rájuk. Organikus műveléssel dolgoznak a szőlőben, mely manapság egyre elterjedtebb a borászok között.

A Kreinbacher birtok története!

Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot és vásárolta meg az első dűlőket Somló hegyen. Azóta folyamatos fejlesztések voltak mind a borászat területén, mind a szőlészet területén, hiszen folyamatosak az ültetvények újratelepítése annak érdekében, hogy minél inkább olyan szőlőfajtákat telepítsenek, amik igen jól érzik magukat ebben a környezetben. A fő szőlőfajták a juhfark, az olaszrizling, a furmint és a hárslevelű. Emellett syrah található még a portfólióban.

A Kreinbacher pezsgők hitvallása, készítése!

Nagyon fontos pont a pincészet életében, hogy a már meglévő tudást folyamatosan bővítse és Somló hegy fantasztikus terroirját és adottságait kihasználva készítse el a pezsgőket. Minden egyes palack méthode traditionnelle eljárással készül, Christian Forget útmutatásai alapján. Ő nem más, mint Franciaországban a champagne-i Paul Bara pincészet pincemestere, vagyis rendelkezik némi tudással a palackos erjesztésű és érlelésű pezsgőkészítésről.

A pezsgők életében talán az egyik legfontosabb feladatot az idő végzi, mely a palackos érlelés esetében legalább 24 – 36 hónapon át tart. Habár elég lenne csak 9 hónapig, hiszen az a minimum előírt a minőségi pezsgő kategóriában, ők mégis ragaszkodnak a hosszabb időhöz. A precizitás a másik nagy támpillér, ami mentén készítik a pezsgőket, hiszen Coquard préseket használnak, úgy mint champagne-ban és minden hőmérsékletre nagyon figyelnek az érlelő terekben is.

Milyen típusú pezsgőket készít a pincészet?

·       Kreinbacher Extra Dry 0,75l

Összetételében 59% Furmint szőlőt találunk, 22% Pinot Noirt és 19% Chardonnay-t. Minimum 18hónapig érlelik palackban és 15gramm/liter maradékcukrot tartalmaz. Illatában almák, virágok és hársméz jellemző míg kóstolásra a gyümölcsös jegyek között a citrus, grapefruit és ananász jellemző. Nagyon sokféle étel mellé kimondottan ajánlott, utóízében található sós-ásványosság igazán érdekessé teszi az egész kortyot. Akik a kicsit édesebb pezsgőket szeretik, azoknak kimondottan ajánljuk ezt a kiadást.

·       Kreinbacher Brut Classic 0,75l

Teljesen más összetétellel rendelkezik, mint az Extra Dry. 53%-ban tartalmaz Chardonnay szőlőt, 21%-ban Furmintot, 18%-ban Pinot Blanc-t és 8%-ban Pinot Noir-t. Benne jóval kevesebb cukor (dosage) található, összesen 8gramm/liter. A Chardonnay adja a kellemes és igen friss, elegáns alapot, amire a Furmint szépen felhelyezi a koronát. Illatában citrusok és mandula dominál, melyet ízben a grapefruit, birs és pirított mandula tesz teljessé. Nagyon lendületes tétel, melyben az ásványos utóíz igen karakteres, ezzel foglalva keretbe a tételt.

·       Kreinbacher Prestige Brut 0,75l

Az ő esetében egy két szőlőből álló házasításról beszélhetünk, mely 57%-ban tartalmaz Furmint és 43%-ban Chardonnay szőlőfajtát. Érlelése minimum 24 – 30 hónap, mely jóval felülmúlja az eddigieket, ugyanakkor egy kicsivel több maradékcukrot, egészen konkrétan 9gramm/litert tartalmaz. Ez a birtok egyik legkiemelkedőbb tétele, melyet a friss karakter is bizonyít, melyet a kalács, citrus és fehérhúsú gyümölcsök kísérnek. Erőteljesen citrusos, melyet megbolondít a gyümölcsösség és lecsengésében a krémes, enyhén sós édesség. Egy rendkívül elegáns tétel!

Milyen koktélt tudunk készíteni a pezsgő segítségével?

Három koktélt készítünk, ahol ugyan a pezsgő nem a fő alapanyag, de tökéletes és nagyon fontos kiegészítője az italnak. A két rum alapú itallal kezdjük a sort, melynek az első képviselőjének neve az OLD CUBAN! Az összetevői pedig a következőek:

·        6 menta levél

·        45ml Fehér Rum

·        20ml Friss Lime lé

·        15ml Cukorszirup

·        2 dash Angostura Bitter

·        Kreinbacher Brut feltöltés

Az első öt összetevőt összerázzuk egy shaker segítségével, majd szűrést követően egy coupe pohárba töltjük és a pezsgővel top up-oljuk. Egy frissítő, kellemes ízvilágú italt készítettünk.

A másik rumos versenyző a Barracuda névre hallgat és ezek kellenek hozzá:

·        45ml Fehér rum

·        15ml Vanília likőr

·        45ml Ananászlé

·        10ml Friss lime lé

·        5ml cukorszirup

·        Kreinbacher Extra Dry feltöltés

Szintén az első 5 összetevőt shakeljük és coupe pohárba töltés után felöntjük pezsgővel. Kicsit édesebb ízvilágú ital, de rendkívül népszerű tud lenni egy buliban!

Végül de nem utolsó sorban egy cognac alapú italt hoztunk, hogy ebben az esetben minden szőlőről szóljon! A neve is ezt sugallja, vagyis Grape Escape!

·        8db Friss szőlőszem

·        5db Mentalevél

·        60ml Cognac

·        15ml Cukorszirup

·        Pezsgő feltöltés

A szőlőszemeket és a mentát egy törőfa segítségével összezúzzuk a shakerben majd a cognacot és a cukorszirupot hozzátöltve összeshakeljük. Miután jégre kitöltöttük egy Collins pohárba, pezsgővel felöntjük és már tudjuk is fogyasztani ezt a rendkívül szőlőre hangolt italunkat! Egészségünkre!