Drink responsibly... but drink!
Blog

Jim Beam Peach - A Hét terméke

Jim Beam Peach - A Hét terméke

Jim Beam - Egy nagymúltú amerikai lepárló története!

Az alapító család német gyökerekkel rendelkezik és nem is Beam hanem eredetileg Boehm néven érkezett Németországból 1740-ben! Akkor még kolóniák léteztek, nem volt olyan, hogy Amerikai Egyesült Államok. Majd 40 évvel később a mai Kentucky állam területére költöztek és akkor „angolosítottak” Beam-re. Már korábban is készítettek whiskeyt, de amikor az amerikai kormány kedvezményeket adott a kukorica termesztésre átálltak erre az alapanyagra és így lassan megszületett az édesebb ízvilágú bourbon whiskey.

Az első hivatalos whiskey eladása 1795-ben történt, csak 3 évvel Kentucky állam megalapítás után. Hamar nagy népszerűségre tett szert, ami azért is volt igen nagy szó a környéken, mert erre az időre már majdnem 2000 lepárló működött itt.

Sok érdekesség történt abban az időben, ilyen például, hogy egy ideig nem lehetett, csak helyben árulni a bourbon whiskey-t, így az emberek vitték a kis üvegüket és azonnal töltötték a hordóból a nedűt. Hasonlóan szokatlan, hogy abban az időben rendkívül lassú volt a szállítmányozás, így míg eljutott egy hordó mondjuk New Orleans-ba addig bizony tovább érett, így folyamatosan egyre krémesebb, édesebb ízvilágú italt kaptak az ottaniak, akik hamar elkezdték egyre jobban megszeretni. Ennek hatására viszont hordó hiány lépett fel, amit egyszer kétszer megpróbáltak ecet vagy hal tárolására használt hordóban érlelni, mondanunk ugye nem kell a hatást?!

1894 egy igen fontos év a lepárlónak, hiszen ekkor veszi át az irányítást James Beauregard Beam (Jim Beam a barátainak). Ebben az időben az ekkor még Old Tub néven futó whiskey az egyike volt a legnépszerűbb Amerika teljes területén forgalmazott italának, vagyis egy folyamatos építkezés és terjeszkedés volt jellemző.

A szesztilalom és minden, ami utána történt!

El tudjátok azt képelni milyen, amikor a családod és te is egy egész életen át egy cél felé mész és egy szempillantás alatt szertefoszlik. Ez történt Amerikában amikor bevezették a szesztilalmat. Szerencsére a több mint 225éves történelem folyamán ez a 13 év volt az egyedüli amikor a család nem készített whiskeyt. De tétlenkedésre itt sem került sor, kőolaj bányászat és citrus szüreteléssel tartotta fent a családját, valamint Jim lánya feleségül ment Frederick Booker Noe-hoz és az Ő gyermekük lett az, aki átvette később a lepárlómesteri címet. Amikor 1933-ban végre véget ért ez a sötét időszak akkor mindössze 120 nap alatt újra építették a lepárlót és 1935-ben végre megkóstolhatta az első, szesztilalom utáni saját whiskey-ét és ezt már Colonel James B. Beam Bourbon néven került forgalomba.

1938-ban a Mint Julep lett a Kentucky derby hivatalos itala és az eddigre már levédetett nevű Jim Beam pedig kihozta a Rye kiadását. 1954-ben megnyitották a második lepárlót is, mindössze 10 mérföldre az elsőtől, hiszen olyan mértékű volt a növekedés. Valószínűleg ennek és még sok lepárló közreműködésének köszönhető, hogy 1964-ben Lyndon B. Johnson elnök „Amerika Ősi Párlatának” deklarálta a Bourbont.

Kevesen tudják, de a Jim Beam második lepárlójában készül, szintén az Ő felügyeletük alatt a Knob Creek, a Baker’s, a Basil Hayden és a Booker’s whiskey is. Emlékeztek, hogy hívták Jim lányának férjét? Nem véletlen a Booker név! Azóta is folyamatosan újabb és újabb kiadásokkal jelentkeznek és ugyanúgy ahogy a 225 év folyamán mindig megújulásra és minőségre törekednek.

Miért a barack és mit tud az ital?

Akár magában, akár koktélban fogyasztjuk rendkívül megnyerő és különleges. A barack Kentucky állam déli részén nagy mennyiségben megtalálható, igen közkedvelt gyümölcs, így tökéletes választás volt ehhez a limitált kiadású párlathoz.

A lédús barack a nyár ízét rendkívüli módon visszaadja és ennek a vérpezsdítő, édes ízei keverednek a klasszikus Kentucky Straight bourbon jegyeivel. Egy olyan harmónia ez, mely testet és lelket is melenget. A pohárban egy borostyán árnyalatokban tündöklő párlat, mely egy olyan összhangot teremt a vaníliás bourbon és a barack között, mely ritkán adatik meg. Illatában és ízében is érződik a barack, mely bármely napszakban és évszakban olyan ízeket mutat, mely örömmel tölt el és feltölti az ízlelőbimbókat. Jó kóstolgatást kívánunk!

Mit tegyünk akkor, ha a nagy nyári melegben koktélra vágyunk?

Egy nagyon egyszerű és egy kicsit összetettebb italt hoztunk a nyár beindítására nektek, mely felpezsdít ebben a tikkasztó időben. Az első Jim Beam Peach & Soda Highball névre hallgat.

Vegyünk egy nagy high ball poharat és a következő összetevőket tegyük bele:

·        Kockajég

·        4 cl Jim Beam Peach

·        1,2 dl Prémium Soda Víz

·        Díszítésnek friss barackot tudunk használni

Rendkívül egyszerű, gyors, de mégis frissítő köszönhetően a buborékok, a barack és a bourbon összhatásának.

A kicsit összetettebb egy klasszikus koktél újra gondolva, vagyis a Peach-Mint Julep.

Milyen összetevőket is tartalmaz:

·        12 friss mentalevél

·        70ml Jim Beam Peach

·        10ml Cukorszirup

·        2 dash Angostura Bitter

Az összetevőket egy shakerben összerázzuk, majd egy klasszikus julep pohárba töltjük! Feltöltjük zúzottjéggel, majd felkeverjük! Ezt addig ismételjük, míg a pohár szépen meg nem telik és az oldalán deres lesz a hidegtől. Díszítésnek egy menta csúcsot használjunk szépen beletűzve a zúzottjégbe! Egészségünkre!