Drink responsibly... but drink!
Blog

A Blackwell rum története

A Blackwell rum története

Blackwell rum története!

„A rum arra való, hogy kóstolgassuk, barátokkal megosszuk, hogy repüljön az idő és süssön a nap és a legjobb ötletek megszületésére is. Rum és a basszus a legjobb módja egy nap befejezésének!” Chris Blackwell

A fenti idézet a Chris Blackwell-től, az Island Records és a Blackwell rum alapítójától származik. Első olvasásra is egyértelmű, hogy a rum mellett, ami nagy szenvedélye volt a zene volt a másik nagy szerelme. Egy olyan családba született, melynek családfája már az 1625-ös években is fellelhető volt Jamaika szigetén és banán, kókusz és rum exporttal foglalkoztak mindig is. Kisgyermek kora óta jó füle volt a zenéhez, ezért is alapította meg a kiadóját, aminek köszönhetően a Reggae és a jamaikai zene eljutott a világ minden pontjára.

Az üzletember legnagyobb partnere Bob Marley volt, aki nagy részt rajta keresztül hódította meg a világot, de olyan együttesekkel dolgozott együtt, mint a U2, a The Cranberries, Nico vagy Etta James.

A Blackwell céget 2008-ban alapította, hogy visszarepítse Jamaika szigetére, abba az ízvilágba, ahova mindig is tartozott. A családi cég titkos receptjét felhasználva készítette el a rum alap kiadását, amit a jamaikai Golden Eye nevű birtokán fogyasztott vendégeivel amikor meglátogatták.

Mik kötik össze őt a 007-es történetével?

A beharangozóban is olvashattatok a Golden Eye birtokról, de ez csak egy a sok szál közül. Az egyik szoros „családi” kötelék, hogy Édesanyjának Blanche-nak bizony éveken át volt az, az Ian Flamming a szeretője, aki a 007-es ügynök szellemi atyja és megálmodója. Természetesen nem követendő példa, de mégis igaz a történet. Emellett több filmben is dolgozott, például a 62-es Dr. No forgatásán location scoutként volt jelen, míg a No Time to Die esetében ezt a rumot készítette, hogy így is még közelebb kerüljön a titkosügynök világához.

Egy két kitüntetés és érdekesség, amit kevesen tudnak az alkotóról!

Mivel egész életében a két nagy szenvedélyének hódolt, így az Island Records által bekerült 2002-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be, valamint 2006-ban Jamaika kormányzója is kitüntette a Jamaikáért érdemmedállal. 2009-ben Blackwell urat nevezik meg a legmeghatározóbb brit úriembernek a zene iparában az elmúlt 50 éveben.

A Golden Eye birtok pedig folyamatosan bővül, szépül és épül, immáron már több különböző típusú házban is lehet foglalásokat tenni és amennyiben ez nem lenne elég, saját repülőtérrel is rendelkezik kb 10km-re a birtoktól, amit stílusosan Ian Flamming Repülőtérnek hívnak. Hát mi ez ha nem teljes kötődés a híres 007-es titkosügynökhöz, akinek a neve Bond, James Bond.

Milyen ízeket keressünk és milyen koktélt készítsünk?

Illatában és ízében is markáns, de mégis enyhén édeskés jegyeket fedezünk fel, igazi jamaikai stílus. A hosszabb erjesztési időnek köszönhetően jóval aromásabb, mint a megszokott rumok és egy kicsit a melasz jellegzetes aromája is felfedezhető benne. Nem nevezhető édesnek, de megvan benne a kellő lágyság és krémesség ahhoz, hogy egy újabb kortyért kiáltson.

Koktélban sajnos nem James Bond kedvenc koktélját ajánljuk, ami ugye Martini rázva, nem keverve, hanem egy Jungel Bird nevű italt, mely remekül kihozza a rumban rejlő lehetőségeket.

·        60ml Blackwell Rum

·        30ml Ananászlé

·        20ml Campari

·        20ml Limelé

·        20ml Cukorszirup

Az összetevőket egy shakerben jól rázzuk össze, majd egy hűtött old fashioned pohárba, jégre szervírozzuk! Egészségünkre.