Drink responsibly... but drink!
Blog

Arran sziget lepárlójának története

Arran sziget lepárlójának története

Arran sziget lepárlójának története!

A most már Lochranza-ként ismert lepárló története, majdnem 30 évvel ezelőtt kezdődött. Abban az időben rengeteg helyszínt megnéztek annak érdekében, hogy a legtökéletesebb helyszínt tudják biztosítani a lepárlónak! A Loch na Davie tó közelsége azonban meggyőzte a tulajdonosokat, hogy ez a hely, ahol az alapkövet le kell tenni. Végül is 1995 június 29-én 14:29-kor kezdődött meg az első lepárlás a szigeten. A hivatalos megnyitóra végül is augusztus végén került sor, amikor is rengeteg prominens személy megjelent ezen a neves eseményen, köztük Ewan McGregor skót színész, akinek egyébként több ízben töltöttek hordót is a lepárlóban.

További érdekesség, hogy amikor a látogatóközpontot megnyitották 1997-ben, akkor ez olyan nagy jelentőséggel bírt, hogy maga II. Erzsébet királynő is megjelent a megnyitón.

A fejlődés érdekében 2019-ben egy újabb lepárlót alapítottak, mely a Lagg nevet kapta, ahol egy nagyon különleges ízvilágú, igazán izgalmas füstös whiskyt fognak készíteni az alap Arran karakterrel karöltve.

 Az alapítás, az építkezés és a saspár esete!

Harold Currie whisky rajongó álmodott egy nagyot 1993-ban és elkezdett befektetőket gyűjteni (többek között előre eladni a még el sem készült párlatokat), hogy egy új, fiatalos és innovatív lepárlót tudjon építeni Arran szigetén. Miután minden a helyére került elkezdődött az építkezés. Ez majdnem 2 évig tartott, köszönhetően annak, hogy a végletekig környezettudatos volt az építkezés és teljes mértékbe figyelembe vette a hely adottságait. Történt ugyanis, hogy az épülő lepárló közelében egy saspár fészkelt és pont az építkezés ideje alatt költötte a fiókáit. Annak érdekében, hogy ez a lehető legzavartalanabbul történhessen leállították az építkezést több mint 2 hétre. A helyi legenda szerint ezt meghálálandó, mint egy áldásként amikor megépült a lepárló egy nagy kört írtak le a lepárló felett. Ez a saspár azóta is szimbólumként megjelenik minden üvegen!

Ízek, illatok és palackozások!

Mivel relatíve fiatal lepárlóról beszélgetünk a vezetőség is, csak a 2000-es évek elejére várta az első komolyabb single malt kiadást, de mivel olyan mikroklíma van a szigeten, köszönhetően a Golf áramlatnak, hogy jóval gyorsabban érnek a whiskyk, így már 1999-ben, egy évvel hamarabb is piacra tudták dobni az első single malt kiadást. Ez volt az első lépése egy megállíthatatlan sikernek, ami azóta is folyamatosan nő és nő! Egyre különlegesebb limitált kiadásokkal érkezik a lepárló és ahogy „öregszik” úgy fognak megjelenni az egyre idősebb párlatok is!

Illatában az Arran szigetre oly jellemző jegyek mutatkoznak, mint a citrusosság, édes vanília és alma. Ízében fokozatosan erősödnek az édes jegyek, mely a fűszerességgel a könnyed tölgyes és citrusos jegyekkel csodálatos harmóniát alkot.

Egy egyszerű de nagyszerű koktél a mindennapokra!

A gyönyörű szép sárga szín, ami a koktélt jellemzi a szemnek is gyönyörködtető és egy krémes és édes keverék, mely hosszan széppé varázsolja a napod! De vajon mik az összetevői?

·        60ml Arran Barrel Reserve

·        20ml Galliano

·        10ml Mandula szirup

·        1 bárkanál Fernet Branca

Az összetevőket egy shakerbe tegyétek, kockajéggel erősen rázzátok össze és már az előre hűtött pohárba tudjátok is tölteni! Érdemes egy kocka étcsokoládéval tálalni! Egészségetekre!