Drink responsibly... but drink!
Blog

Aqva Lvce Gin - a Tengeri Fény

Mi köze a ginnek az I.VH-hoz és a bányászathoz?

Antonio Levarin egy tengerész volt az első világháborúban, aki először egy levélben ejtett szót a gin készítés iránti vágyáról. Szerelmének Elenának írta meg, hogy bár a hangulat nem a legrózsásabb a tengerészek között, mégis volt egy kis pihenésre idő és angol barátjával Richarddal megkóstoltak egy Angliában készített „grappát”. Csak később tudta meg, hogy gint kóstolt, melynek a receptjét el is kérte barátjától. Miután végetért a háború hazatért és elkezdett bányászattal foglalkozni, ugyanakkor a szíve mélyén nagyon vágyott egy gin elkészítésére. A titokból, hamarosan tény lett és a sok recept között megszületett az Aqva Lvce gin! Nevét egyébként a tengeri vizet megvilágító bányarobbantások adták, melynek oly mesteri művelője volt Antonio.

 A tökéletességre törekvés egy 19.sz-i lepárlóban!

A nemzetközi sikert a márkának nem ő, hanem egy másik Antonio, Antonio Maschio hozta el, aki egyébként az egyik első olasz gin készítő volt. A 19 században alapították a Distilleria dell’Alpe lepárlót, melyben igen komoly munka folyt és itt vették jó pár évvel később újra elő az Aqva Lvce gin receptjét és korszerűsítették egy kicsit, hogy a mai ízlésnek jobban megfeleljen, ugyanakkor meghagyták a benne rejlő különlegességeket és intenzív ízvilágokat.

Mitől különleges az Aqva Lvce gin?

Alapból az elkészítési eljárásban van több olyan lépés, ami nem a szokványos mederben zajlik. A gint kettő darab, idősebb lepárlóberendezésben készítik, melyek egyenként 100-100L párlat készítésére alkalmasak egyszerre. A hozzáadott fűszerek és gyógynövények számát sem vitték túlzásba, 12db-ot választottak ki. Ezek közül igazán kiemelkedik a kömény, komló, babérlevél és a koriander. A leírtaknak köszönhetően egy igazi olasz ízvilág tárul a kóstoló elé, aki ezáltal azonnal egy Toszkán villában érezheti magát.

Természetesen a fűszereket sem egyszerre adják hozzá, mivel nem ugyanolyan intenzitással fejtik ki a hatásukat. Átlagosan 15napig tart az áztatás, majd a végén adják hozzá a komlót, babérlevelet és köményt, közvetlenül a hideg desztillálás előtt. Ennek oka, hogy egy nagyon selymes és izgalmas illatot és ízvilágot kölcsönöz a párlatnak.

 

Milyen illatokra és ízekre számíthatunk, ha megkóstoljuk?

Első illatolásra, mintha egy fenyőkkel körbe tűzdelt borókabokor ösvényen sétálnánk, majd lassan előbújnak az enyhén balzsamecetes, de kellemes illatok. Ízében egyszerre érezzük a krémességet és roppanósságot, valamint az egyensúlyban lévő kesernyés ízeket. Rendkívül frissítő és izgalmas ízek, melyet nem lehet megunni!

Koktélok, amik kihagyhatatlanok az Aqva Lvce ginből!

Két egyszerű és egy kicsit haladóbb italra gondoltunk ebben az esetben, de mindegyik ínycsiklandó és izgalmas. Ennek megfelelően az első egy Aqvalvce Tonic, melyet az íze mellett a díszítése tesz különlegessé.

·        40ml Aqva Lvce Gin

·        100-150ml Indian Tonik

·        Díszítésként pedig babérlevelet és friss őszibarackot használjunk

A következő ital a egy Dry Martini amit ebben az esetben rázva készítünk, nem keverve, úgy ahogy James Bond is szereti. A hozzávalók között az alábbiakat találjuk:

·        60ml Aqva Lvce Gin

·        10ml Száraz Vermouth

·        Díszítésként zöld olivabogyó

A két összetevőt egy gyors de erős rázásnak vessük alá, hogy kellőképpen lehüljön az ital, majd egy coupe pohárba szervírozzuk.

Végül de nem utolsó sorban egy „White Lady” nevű koktélt készítünk el, mely 3 tétel egyenlő részéből áll össze. Ezek pedig a következőek:

·        30ml Aqva Lvce Gin

·        30ml Cointreau

·        30ml Friss citromlé

Itt ismét szükség van egy shakerre, majd miután ezt is összeráztuk máris szervírozhatjuk egy citromhéj segítségével. Egészségünkre!