Drink responsibly... but drink!
Blog

Ararat - Az Örmény arany

Ararat - Az Örmény arany
1887-et írunk amikor is egy unokatestvérpár két tagja elkezdi az Ararat történelmét írni. A kereskedő vénával megáldott Nerses Tairyan határozta el magát, hogy meghonosítja a Franciaországból ismert brandy készítését hazájában. Itt lépett a képke unokatestvére, aki hatalmas tapasztalatokkal rendelkezett és Ő volt az is, aki az Ararat hegyek völgyét ajánlotta, mint lepárló és érlelő hely! Az alapításhoz szükséges komoly tőkét a család dobta össze így ténylegesen egy igazi kis családi vállalkozásról beszélhetünk. Abban az időben Örményországban ez a fajta világszínvonalon működő lepárlóüzem és cég, új lehetőségeket és célokat nyitott meg mindenki előtt.
Mára egyébként egy globális nagy cégről beszélünk, mely terjeszti és bemutatja az Örmény brandy sokszínűségét. Az egészen fiataltól a kimondottan idős párlatokig mindent megtalálunk náluk. Na de egyelőre vissza a történelemhez.

Miután egy gyorsan növekvő, egyre ismertebb brand lett, 1899-ben eladták egy orosz tulajdonosnak a Shustov&Sons nevű cégnek. Szerencsére az új vezetés sem ült a babérokon, hanem folyamatosan fejlesztett, újított a lepárlóban, ennek is a hatására 1902-ben a franciaországi Grand Prix kiállításon egy szakmai zsűri előtt kapott hatalmas elismeréseket és ez tökéletes kiindulási alapot biztosított a még komolyabb nemzetközi terjeszkedésnek.

Sajnos a földrajzi elhelyezkedés miatt a cég igen komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. Az országban több forradalom is volt, majd a szovjetrendszer érkezett meg, melynek hatására az egész lepárlót államosították. Ami nem tett jót külföldön, az belföldön a szovjet blokkban nagy hatásokat ért el. A legkedveltebb márka lett, amiért az akkori vezetés nagyon sokat tett, ápolta a hagyományokat, őrizte az értékeket még abban a nem egyszerű politikai helyzetben is. Híres művészek alkottak szebbnél szebb címkéket az „öregedő” és bővülő portfólióhoz!

A Szovjetunió szétesésével egy új élet kezdődött Örményországnak és az Araratnak is. Köszönhetően a csoport komoly közbenjárásának megszülettek azok a szabályozások, melyek korlátozzák a Örmény brandy megnevezésnek a lehetőségét, vagyis eredetvédett lett a termék. 1998-ban a Yerevan Brandy Company a Pernod Ricard tőkeerős cég óriás része lett, mely további erősítést jelentett a márkának. Az újraalkotott logó, mely egy Phoenix-et szimbolizál az újra tovább erősödő márka jelképe lett.

 Milyen történelmi helyszíneken jelenik meg a márka?

Talán kevesen tudják, de márka sok több történelmi helyszínen is képviseltette magát. Rögtön a II. Világháború vége felé a Jaltai konferencián, amikor is Winston Churchill kapott egy üveggel az Ararat Dvin kiadásából Sztálintól. Annyira megtetszett az íze az angol lordnak, hogy állítólag 400 üveggel rendelt belőle egy ideig éveken át. Ez a termék a nevét egyébként a régi fővárosról kapta, az előtte való tisztelgés ihlette.

További érdekesség, hogy 2013-ban, amikor a David Cameron, az akkori Brit miniszterelnök Sochi-ba látogatott, az Orosz vezetés szintén egy ilyen brandyt adott ajándékba életre keltve az 1945-öst gesztust.

Milyen életkorok és ízek jelennek meg az Ararat Márkánál?

Vannak a nagy klasszikusok, melyek évmegjelöléssel és különböző fantázianevekkel vannak ellátva. Ezeknek a listája alább olvasható:

·        Ararat 3 éves

·        Ararat 7 éves

·        Ararat Akhtamar 10 éves

·        Ararat Dvin

·        Ararat Vaspurakan 15 éves

·        Ararat Nairi 20 éves

Léteznek ízesített kiadásai a márkának, egy barackos és egy kávés változatban.

Ezek mellett a különleges kiadások is helyet kapnak a portfólióban:

·        Ararat Erebuni 30 éves

·        Ararat Erebuni 50 éves

·        Ararat Signature Blend 25 éves

·        Ararat Single Cask 12 éves

Bővebben ezekről a termékekről az Ararat brandy hivatalos oldalán tudtok tájékozódni!

De vajon milyen koktélok készíthetőek örmény „aranyból”?

Három viszonylag egyszerűen elkészíthető, de nagyon izgalmas koktélt hoztunk nektek! Az első egy kicsit fűszeresebb, gyógynövényesebb ízvilág, amelynek már a neve is ezt sugározza: Apotheke:

·        30ml Ararat 5 éves

·        15ml Menta likőr

·        10ml Fernet Branca

Az összetevőket egy keverőpohár segítségével gondosan keverjük el, majd jégre töltve szervírozzuk!

A második ital inkább egy alkoholos limonádéra hasonlít a sok gyümölcsnek köszönhetően. Ez a koktél nagyon jó ötlet akár nagyobb társaságoknak is, hiszen könnyen készíthető bólé módjára is.

·        50ml Ararat 5 éves

·        20ml Citromlé

·        10ml Gránátalma szirup

·        10ml Barack likőr

·        50ml Szódavíz

Az összetevőket egy pohárba összetöltjük, majd a zúzottjég rátétele után, szódával felhúzzuk!

Végül de nem utolsó sorban a Citizen nevű rendkívül elegáns, kifinomult italt szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, ami egy kicsit édeskésebb, de nagyon kellemesen fogyasztható.

·        35ml Ararat 5 éves

·        15ml Lillet Blanc

·        10ml Mandula Likőr

Az hozzávalókat egy keverőpohárban elkeverjük, majd egy Old Fashioned pohárba töltve szervírozzuk!