Drink responsibly... but drink!
Blog

Ki is az a Jack Daniel és miért lett ennyire híres?

Ki is az a Jack Daniel és miért lett ennyire híres?

Ki is az a Jack Daniel és miért lett ennyire híres?

Születési nevén Jasper Newton Daniel alias Jack Daniel egy nagyon vagány, rátermet és igen merész kisfiú volt! Életének már korai szakaszában meglépett otthonról és először csak egy szomszédhoz, majd a helyi lelkészhez, Dan Call-hoz került, aki bizony „megfertőzte” a whiskey készítés tudományával. Egészen konkrétan az egyik rabszolga volt, aki mindenre megtanította és éppen ez lett a szerencséje, mivel abban a korban a közösség nem nézte jó szemmel, ha valaki egyszerre volt lelkész és whiskey készítő, így Dan választás elé került. Mivel Ő a papi teendőket választotta, így az akkor 14 éves Jack „megnyerte” magának a lepárlót 1960-ban és minden, ami innentől van már történelem.

Jack felnőtt és amellett, hogy egy hatalmas brandet épített ki, egy ikonikus arc is lett a közösségben, a maga tekintélyt parancsoló bajuszával, cowboy kalapjával és a whiskey és a nők iránti imádatával. A márka legtöbbet eladott terméke a No.7 a szóbeszéd szerint Jack barátnőinek számára utal, ebből is következik, hogy sose házasodott meg. Halála 1911-ben következett be, ami ugyan váratlan volt, de így nem érte meg a szesztilalmat, ami minden márkának hatalmas törést okozott. A halála egyébként egy nagyon bagatell módon történt, mivel elfelejtette a széf számkombinációját, belerúgott és a sebesülés okán vérmérgezést kapott. Végső nyughelye a lyncburgi temetőben van, rendkívül közel a lepárlóhoz.

Érdekesség, hogy a lepárló a világ egyik legtöbbet látogatottak közé tartozik, ugyanakkor Lynchburg városában továbbra is szesztilalom „uralkodik”, így az az érdekes anomália állt elő, hogy minden ajándéktárgyat meg lehet vásárolni, kivéve magát a whiskey-t.

 Mit kell tudni az emlegetett szesztilalomról?

Az első világháború idején Amerikában, ahogy a világ minden részén nehéz idők jártak. Nagyon sokan a feszültség ellenszerének az alkohol választották, emiatt még visszább esett a termelés és nagyon nehezen volt koordinálható a élet az USA-ban. 1915-ben először 20 állam vezette be a szesztilalmat (előállításra és fogyasztásra is), majd 1919.január 16-án a 18-as rendeletben rögzítette a prohibíciós párt az USA teljes területére kiterjedő szesztilalmat.

Ez az USA whiskey készítő történelmének legsötétebb időszaka, annak következtében, hogy bezárták a hivatalos lepárlókat, nagyon sok tüntetés volt, amik sokszor fordultak erőszakos cselekedetekbe. Ugyanakkor itt született meg a végtelenül szomorú kép, amikor hordó számra öntik a sört és a párlatokat a folyóba. Természetesen van ennek a történetnek egy gazdaságilag árny oldala is, mivel a szesztilalom idején több alkohol fogyott és készült, mint előtte bármikor az USA történetében, természetesen illegálisan, erről készült is egy rendkívül jó film a Lawless – Fékezhetetlen címmel.

Végül is a szesztilalomnak a végét 1933.december 5-én lett vége, mely nap mind a mai napig a bartenderek világában egy ünnepelt és fontos dátum.

Jack Daniels és a hírességek és a kampányok!

Kevés olyan márka van a világon, aki ennyire sok különböző hírességgel dolgozott együtt, vagy akár csak tett róla említést! Az első és egyik leghíresebb mondás Frank Sinatra szájából hangzott el, ami így szólt: „Alapjáraton én minden mellett ott tudok lenni, ami átsegít az éjszakán, legyen az ima, nyugtató, vagy egy üveg Jack Daniels”. Nevezhetjük ezt egy behúzásnak is, ugyanis innentől újra szárnyal a business és az ikonikus fekete/fehér kampány, a rock&roll, a punk korszak is mind elképzelhetetlen lesz a Jack Daniels nélkül. 1989-ben betörnek a „főzés” piacára is amikor először meghirdetik az Első Nemzetközi BBQ versenyt.

1997: vagyis az első hivatalos Single Barrel kiadás.

Lepárlómester Jimmy Bedford’s ebben az évben gondolja úgy, hogy érdemes egy egyedi hordós kiadást a piacra dobni, amivel még exkluzívabbá tudják tenni a portfóliót a Gentleman Jack után. Egy 47 százalékon palackozott, jóval robusztusabb italról beszélünk, mint az alap ital és mindegyik sorszámozott hordóból kerül ki, semmiféle keverés nincsen a folyamatban.

Illatában a pörkölt jegyek jelennek meg erőteljesebben, ugyanakkor a jól megszokott kukoricás és gabonás édesség abszolút érződik az illatában.

Ízében az édesség szintén fellelhető, ugyanakkor egy nagyon kifinomult, simulékony termékről beszélünk. A kicsit magasabb rozstartalomnak köszönhetően egy kis fűszeresség és diós olajosság is társul ehhez. Lecsengésében rendkívül hosszú és komplex ízek jönnek a citrusosság és gabonás édes jegyek mellett.

Koktélba vagy tisztán ez itt a kérdés!

Alapvetően minden olyan klasszikus koktél elkészíthető a termékből, mint az Old Fashioned, a Manhattan vagy a Boulevardier, de mi mégis inkább a tisztán fogyasztását ajánljuk. Ennek olyan egyszerű oka van, hogy rendkívül komplex, 47%-os alkoholtartalmú whiskey, mely összetettségével és vagányságával mindenkit lenyűgöz. Aki mégis úgy dönt kipróbálja egy koktélba, azoknak most a Boulevardier receptjét szeretnénk bemutatni! Az összetevők a következőek:

·        35ml Jack Daniels Single Barrel

·        12,5ml Száraz Vermouth

·        12,5ml Campari

Az összetevőket egy keverőpohárba öntjük majd lassan 10-15mp-ig kevergessük és máris fogyaszthatjuk! Ugye milyen könnyen elkészíthető? Egészségünkre!