Drink responsibly... but drink!
Blog

A kalózok aranya, avagy a Captain Morgan rum

A kalózok aranya, avagy a Captain Morgan rum

Captain Morgan rum története

A rum története összefonódik egy hírhedt kalóz, Henry Morgan történetével. Ő az a walesi születésű „úriember”, aki a 17.században a Karib tengeren portyázott és fosztogatott, és címkén látható figura is őt szimbolizálja. Ezt a rumot az ő receptúrája alapján gyártják azóta is Jamaica központtal. Ez annak is köszönhető, hogy a kalóz évei után, Henry Morgan ténylegesen kapitányként is ténykedett már legális keretek között és nem sokkal ezután egy huszárvágással Jamaica kormányzói székébe is beleülhetett. Nem rossz karrier Morgan kapitánytól és mondhatjuk, hogy 1688-as halála után ez a szabad és mindig csak előre törő szellem ott él tovább a Captain Morgan rumok minden egyes cseppjében.

Ki is a tulajdonosa Captain Morgan márkának?

Biztosan sokan hallottatok már a Diageo nevű hatalmas cég óriásról, akik egy globális vállalat és rengeteg márkának a tulajdonosai és képviselői szerte a világon. Olyan világszinten ismert és elismert brandekről beszélünk, mint a Ciroc vodkaJohnnie Walker whiskyTanqueray GinBailey’s likőrGuiness sör, Bulleit whisky vagy a Ketel One vodka. Ebbe a díszes társaságba van helye a Captain Morgan rumnak is.

Magát a márkát 1944-ben alapították ezalatt a név alatt és azóta rengeteg különböző variációját üdvözölhettünk körünkben, ilyen a Black Spiced rum, a Dark rum, a White rum és a legújabb a Tiki változata, amit mangóval és ananásszal készítenek.

Sok féle rumból, sok jóféle koktél készíthető!

A hogyan és miképpen fogyasszuk ezeket a tételeket kérdésre a legegyszerűbb válasz talán, az ahogyan szeretnénk, éppen amilyen kedvünk van aszerint. Nagyon népszerű ezeknek a rumoknak a fogyasztása long drink formájában, vagyis valamilyen soft drinkkel való egyszerű keverés után. Erre talán a legismertebb változat a Captain Morgan Spiced Gold és a gyömbér, gyömbérsör vagy cola kombinációja, mely minden szórakozóhelyen közismert és számtalanszor elkészített a bartenderek által. Legtöbbször a leginkább elfogadott arányok ezekben az esetekben a 40ml rumhoz, körülbelül 2dl a soft drinkből, de természetesen lehet minden mennyiségen változtatni ízlés szerint.

A szélesebb portfóliónak köszönhetőan a Captain Morgan rumokkal koktélok egész sorát tudjuk elkészíteni, olyanokat is, amik klasszikus koktélok, de természetesen több olyan is található a repertoárban, amik kimondottan a Captain Morgan Spiced Gold, a Dark rum vagy esetleg a Tiki variációra lettek kitalálva. Nézzünk most koktélokat, akiket kimondottan ezekre a rumokra találtak ki.

Vajon mit szeretett inni a kapitány egy kellemes vacsora után? Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, kicsit desszert feelinggel rendelkező italt, ami egyszerűen a Black&Baileys nevet kapta. Két összetevője a Captain Morgan Dark rum és a Bailey’s. Miután a 25ml rumot és a 15ml Baileyst egy shakerben összeráztuk, egy kis shot pohárba töltjük és már fogyasztható is, egy könnyed desszert helyett vagy mellett.

Egy másik tétel, amit csak szerényen Captain’s Beard névre kereszteltek, kávé helyett is tökéletesen megállná a helyét, hiszen tartalmaz koffeint rendesen. Az összetevői a következőek:

·         35ml Captain Morgan’s Spiced Gold

·         15ml Kávé likőr (Kahlua)

·         150ml Coca Cola

Az első két összetevőt egy jéggel teli pohárba töltjük, kicsit megkeverjük, majd rátöltjük a Cola-t és egy lime cikket teszünk bele. Finom, gyorsan elkészíthető és garantáltan felébreszt.

A harmadik ital, amit szeretnénk megmutatni az úgy nevezett Sun Kissed Captain. Egy nagyon nyári, gyümölcsös és frissítő ital, melyet akár a tengerparton, akár egy medence partján szívesen kortyolgatnánk. Az összetevők szintén a karibi feelinget sugározzák magukból!

·         50ml Captain Morgan White Rum

·         50ml Ananászlé

·         50ml Narancslé

·         50ml Szódavíz

Az összes összetevőt egymásután beletöltjük egy long drinkes pohárba és finoman összekeverjük! A könnyű elkészítésének köszönhetően gyorsan készíthetünk belőle nagyobb társaságnak is italt.

Amennyiben klasszikus rum alapú koktélokban gondolkozunk, úgy ajánljuk figyelmetekben a Long Island Iced Tea illetve a Mojito koktélok elkészítését ezekből a rumokból! A mojito esetében a menta leveleket egy long drinkes pohárba tesszük 2 cikk lime mellett, majd kicsit törőfa segítségével finoman megnyomkodjuk. Megtöltjük a poharat zúzott jéggel, majd ezután rátöltjük a 25ml cukorszirupot és az 50ml Captain Morgan White rumot. Kicsit összekeverjük, visszatöltjük az elolvadt zúzott jeget és menta csúccsal díszítjük! Egészségünkre!

A Long Island Iced Tea elkészítésének esetében több verzió létezik, a hagyományos épített mellett, lehet rázva is készíteni, ízlések és pofonok. Mi most az egyszerűség kedvéért az építettről ejtenénk néhány szót. Nagyon fontos, hogy a párlatok ebben az esetben egyenlő részt tegyenek ki, vagy 10 – 10ml Captain Morgan Spiced Gold, Vodka, Gin, Tequila és narancslikőr legyen benne. Mellettük 35ml limelé, 20ml cukorszirup és 55ml Cola. A Cola inkább szemmértékre menjen, az csak mondhatnánk a hab a tortán. Szóval a Cola kivételével minden összetevőt egy jéggel teli pohárba töltünk, összekeverjük, majd a poharat felöltjük colával, ezzel megszínezve az italunkat és így készül a Long Island Iced Tea Captain Morgan rumból.

Reméljük, hogy elnyerte ez a márka a tetszésedet és minél több párlatot és azokból is koktélt ki fogtok próbálni! Jó kóstolgatást és kísérletezést!