Drink responsibly... but drink!
Blog

Búzavirág gin - Magyar kézműves gin

Búzavirág gin - Magyar kézműves gin

Milyen virág is a búzavirág?

Egy Dél-Európából származó, őszirózsafélék családjába tartozó egyéves növény. Sok beceneve van, többek között a Dődike (mely néven született a Búzavirág hivatalos koktélja is), égi virág, gabonavirág, vadpézsma, vagy kék konkoly.

A leginkább elterjedve a gabonával megművelt területen van, búza- és rozsföldeken. Általában májustól júniusig virágzik, de ha később csíráznak ki akkor késő ősszel is nyílhat. A kék virágát gyűjtik és az annál értékesebb minél jobban megőrzi az eredeti színét! A sziromleveleket árnyékos helyen szárítják, mert napfény hatására elveszítik a színüket. Forrázás után külsőleg szemgyulladásra, toroköblítésre használják, vagyis mondhatjuk orvosságnak is.

Mit is kell tudni a ginről?

Tolna megyében, egy kicsiny falu lankáján található a lepárlóüzem, ahol már több évtizede gyümölcspárlatokat és pálinkát készítenek a gin alkotói. A kéklő búzavirág ihlette, egy modern gin ízvilágát társították a helyi, regionális illatokkal és ízekkel. Amíg elérték a tökéletes harmóniáját addig hosszú és rögös út vezetett, végül is 2019-ben született meg a tökéletes összhang a 24 összetevő között. Így tudott jó barátságot kötni az akác – és a hársfavirág, a boróka és a fűszerek kavalkádja.

A jellegzetes kék színt, amit látunk azt a szirmoknak köszönheti. A tradíciót a válogatott búzavirágok jelképezik. Az illata tökéletes harmóniában van a színével és az ízével. Virágos, gyümölcsös karakter, melyet a boróka karakteres ízvilága tesz tökéletessé és harmonikussá. De milyen összetevők találhatóak még ebben a különleges ginben: narancsvirág, szegfűbors és borsmenta, valamint sok egyéb fűszer.

Mi a kapcsolat a Zsolnay és a Búzavirág között?

170 éve ismerjük és szeretjük a búzavirág motívummal díszített porcelánokat és Zsolnay Vilmos születésének 193.évfordulójára egy csodálatos itallal kötöttek össze. A termék bizony eltér az alap kiadástól, hiszen olyan lokális virágok kerültek bele, mint a mecseki kamilla és a vadgyömbér. A boróka és a citrus mellett ez a két legjellemzőbb ízvilág. Egy igazán virágos, citrusos ízvilágot rejt, melyet egy rendkívül exkluzív Zsolnay porcelán üveg rejt.

Úgy gondoltuk, hogy idén karácsonykor egy piros, karácsonyfadísz alakú Bluetooth hangszórót adunk hozzá ajándékba karöltve a lepárlóval, hogy a Búzavirágról mindig a karácsony és az ünnepi hangulat jusson eszetekbe.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Ahogy már fentebb említettük született egy koktél Staszkiv Gergely által, melynek a neve Dődike és méltón képviseli a gint, hiszen remekül kihozza és megmutatja a karakterét. Az elkészítése amennyire egyszerűnek tűnik annyira becsapós. Lássuk miből is áll a koktél és hogyan is kell elkészíteni.

  • 50ml Búzavirág gin
  • 10ml Peach likőr
  • 10ml Cukorszirup
  • 20ml Citromlé
  • 40ml Száraz Prosecco

Az első 4 összetevőt egy shakerbe töltjük és erősen összerázzuk. Dupla szűrés után rátöltjük a proseccot. Citrom héjával megillatoljuk, majd díszítjük vele. Egészségetekre.