Drink responsibly... but drink!
Blog

Cafetino Kávélikőr - Gluténmentes, Laktózmentes, Vegán

Cafetino Kávélikőr - Gluténmentes, Laktózmentes, Vegán

Mely italok gluténmentesek, laktózmentesek?

Ez a kérdés nagyon sokat foglalkoztatja a fogyasztókat, hogy alapvetően a párlatok gluténmentesek-e? Van egy egyszerű válasz és van egy bonyolultabb válasz a kérdésre. Az egyszerűek azok a párlatok, amik alapból olyan alapanyagból készültek, ami nem tartalmaz búzafehérjét, erre a legjobb példa a gyümölcs alapú italok (pálinka, rum (cukormelasz), calvados (alma), cognac/armagnac/brandy (szőlő), tequila/mezcal (agavé). De ugyanez igaz a borokra (akár fehér, rozé vagy vörös) vagy a pezsgőkre.

A gabonapárlatok a bonyolultabb válasz. A lepárlás folyamán egyébként azt mondják a lepárlómesterek, hogy teljesen eltűnik, de minimum a kritikus érték (20mg/kg) alá csökken a tartalma. Ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy minden érzékenység teljesen egyedi, így az alacsony tartalomra is másképp reagál. Különösen igaz ez abban esetben, ha esetleg jobban a pohár fenekére nézünk! Aki mégis úgy dönt, hogy ilyen párlatot szeretne fogyasztani, ami általában gabonából készül, ott is van lehetőség olyan alapanyagból készültet választani, ami nem glutén. Vodka esetében például szőlő alapút érdemes, whisky esetében pedig a kukoricát vagy a kölest lehet.

A laktózmentesség alapvetően egy kicsit egyszerűbb történet, hiszen az érleletlen és érlelt párlatok nagyon nagy százaléka laktózmentes! Abban az esetben, ha tartalmaz akkor azt feltüntetik a gyártók a palackon. Ez leginkább a krémlikőrök világát érinti, így ott különösen figyelni kell! De szerencsére a Cafetino Kávé Krémlikőr esetében, minden ilyen félelmünknek búcsút inthetünk!

Mindenképpen fontos még megemlíteni azokat a termékeket, amik titkos recept alapján készülnek (UnicumJägermeister), itt mivel nem tudunk pontosan így nem érdemes kockáztatni.

Mit is kell tudni a Cafetino Vegan Kávélikőrről?

Egy olyan italt ismerünk meg benne, ami az első kortyban lenyűgözi a fogyasztót. A sokak által ismert Bailey’s-nél lágyabb, könnyedebb ízvilága van, nem annyira édes, ugyanakkor nagyon behízelgő. Finoman hozza a kávés jegyeket, melyet a cold brew eljárás segítségével nyer el. A cold brew-ról érdemes tudni, hogy frissen őrölt kávé van beáztatva, kávé esetében vízben, esetünkben pedig kókuszlikőrben kerül áztatásra. A kókuszlikőr adja a krémes édességet, a kávétól pedig kap egy enyhe kesernyés ízvilágot, de pont annyit, hogy elvegye az émelyítő édesség gondolatát is a párlatból!

A készítők előtt az a cél lebegett, hogy amellett, hogy elkészítsenek egy tényleg mindenki számára fogyasztható, különleges krémlikőrt, szerették volna megmutatni, hogy lehetséges egy olyan ital készítése, ami édes, de nem émelyítő, kávés, de nem kesernyés és krémes, de laktózmentes.

Szerintünk parádésan sikerült! Mindenkinek ajánljuk kóstolásra!

KOKTÉL AJÁNLÁS

A koktél, amiben a kipróbálását ajánljuk a sima jégre töltés mellett, az előre a B52! Nem egy nagyon könnyen elkészíthető italról beszélünk és van benne egy csavar is, de aki szereti a kávét az ebbe a koktélba szerelmes lesz! Lássuk az összetevőket:

·         1,5cl Kávé likőr

·         1,5cl Cafetino Vegan Krémlikőr

·         Cognac alapú narancslikőr

Az összetevőket fenntről lefelé történő sorrendben szépen óvatosan egymásra rétegezzük. A fajsúly különbségek miatt szépen el kell válni egymástól a három rétegnek, nem szabad összefolynia. Egy nagyon izgalmas ízvilágú koktél, mely elsőre is kis kihívás elé állítja a készítőjét.