Drink responsibly... but drink!
Blog

Magna Mákum - Félig Likőr, félig pálinka

Mit kell tudni a Magna Mácum Opyyum fő alapanyagáról, a mákról?

mákvirágot már nagyon régóta használják, mert rendkívül sok jótékony hatása ismert. A mákfélék családjába tartozik és nemzetség névadó virága. Olyan fajon tartoznak egyébként még ide, mint a pipacs, keleti mák, alpesi mák, de ezeket mind dísznövénynek használják. Az úgynevezett kerti mák az amit hasznosítanak. A népi gyógyászatban nagyon sokféleképpen használják, mivel magas a kálcium, foszfor, E, C és B vitamin tartalma is ezért az immunrendszert nagy mértékben támogatja. Magyarországon nagyon sok ételben is megtalálható, hiszen egy hungarikum, amit nagyon sokan szeretnek, ugyanakkor nagyon kell figyelni, mert sok országban a mák bevitele illegális.

Hazánkban is nagyon komoly szabályozás van a termesztésére, ugyanis a gubója alkaloidákat tartalmaz, ami az ópiumgyártásnak az alapanyaga. Amennyiben saját részre szeretne valaki mákot termeszteni, úgy 499m2-ig ezt megteheti, de csak olyan termést, aminek az ópium tartalma nem haladja meg a 0,06%-ot. Amennyiben valamelyik érték meghaladja a fentebb írtat, úgy köteles bejelenti és engedélyt kérelmezni az O.GY.É.I-től és eladás esetén a NÉBIHtől is.

Mi volt a cél a Magna Mácum elkészítésével?

Magyarországon a pálinka piac és a trend nagyon szerteágazó és sokrétű. Vannak, akik csak a házira esküsznek vannak, akik a magas alkoholfokot és vannak, akik az alacsonyabbat kedvelik. Erre a piacra készült a termék azzal a nem titkolt céllal, hogy megszólítsák azt a közönséget nem szeretik még a pálinkát. Csak kiváló minőségű hazai gyümölcsöt és ugyanilyen mákot is használnak. Ezzel a termékkel rengeteg nemzetközi elismerést is kivívtak Shanghaitól Amsterdamon át Kanadáig. Mivel nem egyértelműen pálinka, de nem is egyértelműen likőr, így remek hidat képez a két kategória között.

Mit várhatunk, milyen ízvilágot képvisel?

A pálinkának köszönhetően benne van a gyümölcs minden zamata, ereje és frissessége, ugyanakkor a máknak köszönhetően megtaláljuk a lágyságot, a krémességet és édes élvezeteket! De hogyan is kerül az italba a mák? Miután ledarálásra kerül, rátöltik a pálinkát és mint egy ágyon érlelik. Ezzel nyeri el a végső illatát és ízét, mely megtelik a mák aromáival.

Kinek ajánljuk az Opyyum likőr fogyasztását?

Összetett kérdés, de van egy egyszerű válasz, aki szereti a mákot annak kötelező ital! Azoknak is egyértelműen jó választás, akik még csak ismerkednek a pálinkák világával, mert így egy nagyon különlegessel tudnak kezdeni, egy olyan lágyan édes itallal, ami magasra teszi a mércét. Igazából baráti összejövetelek itala is lehet, de egy finom vacsora lezárásaként, desszert helyett, vagy mellett is bátran tudunk kortyolni ebből a nedűből.

Stílusosan zárjuk a bemutatót egy mondattal, mely bemutatja mennyire nagyon szép is a magyar nyelv és melynek köszönhetően sokan a szerencse italának is tartják: „Igyál mákot, legyen mákod”. Sok szerencsét kíván mindenkinek a Mr.Alkohol csapata.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Alapvetően pálinkás koktélokból találunk egy kettőt a piacon és magyar bartenderek is előszeretettel kísérleteznek ezzel a kategóriával, ugyanakkor nem egy egyszerű kategória. Viszont nekünk jelen pillanatban nem egy sima pálinkából kellene koktélt készíteni, hanem a Magna Mácumból. Viszont élünk azzal a lehetőséggel, hogy most ne tegyünk koktél ajánlást erre a termékre, inkább fogyasszuk tisztán a terméket és élvezzük a ízek kavalkádját.