Drink responsibly... but drink!
Blog

Dr. Zwack, das ist ein Unicum

Dr. Zwack, das ist ein Unicum
Az Unicum története

Az évszám amikor-e történelmi mondat elhangzik 1790. Ekkor Zwack József, mint udvari orvos II. József Habsburg császárnak adott egy kupica italt, emésztést segítő gyógyszerként. Mivel a császárnak segített az ital, Mr. Zwacknak pedig nem kellett sokat gondolkodni, hogy az italának milyen nevet adjon.

A gyáralapítás és a védjegy

A következő fontos dátum a történetben 1840, amikor is Zwack József, Dr. Zwack unokája megalapítja a Zwack Italvállalatot. Onnantól kezdve a híres gyógynövény ital pedig elindult a világhódító útjára, amerre mind a mai napig folyamatosan tart és növekszik.

József, a Generális, ahogy a kollégák hívták, még 90 éves korában is irányította a vállalatot vasfegyelemmel, elkötelezetten a munka iránt, de kedvesen és csupa szívvel. Fontos állomás volt 1883, amikor is levédették a híres gömb alakú palackot és a nevet, hogy senki más ne tudja használni. Ugyanez igaz a kezdetek óta a palackokat díszítő piros alapon, arany keresztre is. Ferencvárosban áll 1892 óta az ikonikus gyárépület, aminek ugyan a környezete rengeteget változott azóta, de mind a mai napig rendkívüli mértékben tiszteletet parancsol ott az új építésű lakóházak, irodaházak és felújított épületek között. A recept mind a mai napig az 1790-ből származó és szigorúan titkos és védett.

1909-ben születik meg az egyik legikonikusabb jelkép, ami fémjelzi a márkát a „vizesember”. Ezen a plakáton (Pachl Viktor készítette) nevezik először a legjobb gyomorkeserű likőrnek.

A nehézségek

Ahogy sajnos minden vállalat életében náluk is több év, sőt évtized volt tele nehézséggel. Először a nagy világválság, valamint bármennyire furcsa az amerikai szesztilalom volt nagy hatással rájuk. Visszaesett a hazai és a külföldi kereslet is, valamint az export. Annak érdekében, hogy a vállalat fent maradjon izzólámpákat és fénycsöveket gyártottak ebben az időben.

Aztán sajnos, mire ebből valahogy kezdett felocsúdni a cég, elérkezett a II. világháború. Itt bizony súlyos károk érték a gyárat a sok bombázásnak köszönhetően, így természetesen a gyártás hosszú időre leállt. 1945-ben kezdődött újra, de nagyon kis kapacitással és mire azt mondhatták volna, hogy kész, felújítottuk a gyárat és minden visszaáll a régi kerékvágásra államosították a gyárat.

Harc a névért, a családért és a győzelem

Amikor Zwack János az USA-ban azt tapasztalja, hogy az állam továbbra a védjegyezett nevet, palackot használja elindul egy soha véget nem érőnek tűnő per a magyar állam ellen és hatalmas meglepetésre (de teljesen jogosan) a szocialista állam pert veszít és nem használhatja többé a Zwack Unicum nevet.

Volt kooperáció a Jim Beammel a márkanév életben tartása érdekében, volt Olaszországban is gyártás, hiszen a név, a termék tovább élt nagy érdeklődéssel és szeretettel körbevéve.

1988-ban, amikor Zwack Péter visszatér Magyarországra, megalapít egy céget, mely vegyesvállalat lesz az állami kézben lévő Budapesti Likőripari Vállalattal. Az akkori partnere egyébként Emil Underberg volt, ami az egyik leghíresebb német likőrgyáros.

A rendszerváltás utáni élet

1992-ben privatizálás keretében visszavásárolják, ami régen az övék volt és megalapításra kerül a Zwack Unicum Részvénytársaság, melyet 1993-ban a Budapesti Tőzsdére is bevezetnek. Innentől indul el az újítás, a portfólió szélesítés és az új generáció feltörekvése. Sándor és Izabella irányításával megalkotják az Unicum Nextet 2004-ben, 2012-ben az Unicum Szilvát, melyet fenséges magyar szilvaágyon érlelnek hordóban. Időközben a cég élén is „rendszerváltás” történik, hiszen Zwack Sándor átadja gyermekeinek a stafétát, akik így már a hatodik generáció a cég életében. 2017-ben egy hosszú évek kísérletezése után létrejött terméket a Riservát adják piacra, ami dupla hordós érleléssel készül és Tokaj édessége adja a különlegességét. Ezzel el is érkeztünk a mostani termékünkhöz, mely a legújabb a piacon, de erről bővebben kicsit lejjebb. Itt álljon egy idézet Zwack Sándortól, a legendától, aki sajnos már nincs köztünk, de öröksége fennmarad amíg világ a világ.

„Nincs ok a pánikra, a válságok jönnek és elmúlnak. Ezt is túl fogjuk élni.” Azt gondolom ezt manapság különösen igaz az élet minden területén.

Az Unicum Barista

Az alapja ennek a terméknek is a 40 féle gyógyfűből készülő alaptermék, mely arabica kávé kivonattal és párlattal, tölgyfahordóban érlelt Unicum. Ez a termék bizony egy hosszú közös fejlesztői munkának az eredménye. Egy olyan terméket igyekeztek elkészíteni, ami a kávézás hagyományát és a keserűlikőrt igyekszik egy teljesen újszerű módon egyesíteni és bemutatni. A végleges karaktert a tölgyfahordós érlelés adja, mely az aromákat teljes egyensúlyba hozza.

Egy olyan termék ez, mely egyszerre lehetséges nagy kedvenc a vendéglátóhelyeken és az otthonunkban. Két ikonikus ízvilágot ötvöz, melyeknek igen komoly hagyománya van hazánkban.

Illatában hozza a jól ismert gyógynövényes, fűszeres jegyeket, melyet kiegészít az arabica kávé gazdag és illatos aromája. Egy olyan kombináció ez, mely egyszerre emlékeztet minket a friss kávé reggeli illatára és egy kellemes vacsora utáni Unicum zamatára.

Ízében az összhang egészen elképesztő és egyedi. A kávé enyhén kesernyés, mégis édes krémes jegyei vannak összhangban a gyógynövények jellegzetes ízével. Azonnal érezzük, hogy az egész szájunkban szétárad ez a kellemesen intenzív íz, mely hosszan velünk marad a korty után is és enyhe fűszeresen kesernyés ízvilágot hagyva maga után.

KOKTÉL AJÁNLÁS

Shakerato

Egy nagyon érdekes és izgalmas itallal kezdjük a mostani ajánlást, hiszen a Shakerato-t viszonylag kevesen ismerik, pedig egy végtelenül egyszerű italról van szó. Az alap italban frissen lefőzött kávé van, mi ezt helyettesítjük ezzel a rendkívül izgalmas itallal.

·         40ml Unicum Barista

·         5ml Cukorszirup

·         Narancspeel díszítésnek (ízlés szerint)

Az összetevőket kockajéggel jó erősen rázzuk össze, majd egy coupe pohárba szűrés után szervírozzuk.

            Espresso Martini

Ikonikus ital új köntösbe bújtatva. Az enyhén kesernyésebb italok szerelmeseinek garantált siker.

·         30ml Vodka

·         30ml Friss Espresso

·         20ml Unicum Barista

·         5ml Cukorszirup

Az összes hozzávalót egy shakerbe töltjük, majd erősen összerázzuk annak érdekében, hogy szép hab keletkezzen a tetején. Amint ez megvan, átszűrjük és 2-3 friss KV szemmel díszítjük. Egy garantáltan ébresztőt fújó koktélról beszélünk, mely melengeti a szívet és a lelket és felébreszti bennünk a szunnyadó szenvedélyt.